Johan Vande Lanotte steunt lijst van Vooruit in Bredene, Steve Vandenberghe kandidaat om zichzelf op te volgen

Nee, Johan Vande Lanotte is geen kandidaat om burgemeester te worden in Bredene, zoals het gerucht al langer de ronde doet in de kustgemeente. Met de voorstelling van de lijst van Vooruit Bredene is het duidelijk dat Steve Vandenberghe opnieuw de lijst trekt. De oud-minister staat wel op de 22ste plaats.

De algemene vergadering van Vooruit Bredene heeft de lijst en dus ook de kandidatuur van Steve Vandenberghe (53) als burgemeester voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober unaniem goedgekeurd. “Het is een diverse en evenwichtige lijst die een combinatie van ervaring en verjonging biedt”, laat Vandenberghe weten. De lijst wordt ondersteund en geduwd door ervaren krachten zoals voormalig minister Johan Vande Lanotte (69), die op de 22ste plaats staat en vooral de nieuwe kandidaten zal begeleiden. “We hebben twaalf nieuwe kandidaten die nog nooit eerder opgekomen zijn. Ik ben sinds maart die mensen aan het begeleiden. Ik leg onder meer uit hoe ze campagne kunnen voeren, wat de wetgeving is en hoe de gemeenteraad werkt. Ik zal met die mensen huisbezoeken doen en hen wat meer in de picture zetten. Ik heb me op de lijst gezet na de laatste nieuwe kandidaat. Zo ben ik hen symbolisch aan het duwen”, vertelt de bekende politicus.

Heroriëntering

Hij weet niet wat hij moet verwachten op vlak van voorkeursstemmen. “Het is mij niet rond mijn persoon te doen. Je kan niet zeggen: ‘ik zal ze steunen en niet meedoen’. Dat hoort erbij. Je bent een deel van de groep. Als je dat van buiten uit moet doen, is dat moeilijker en daarom sta ik ook op de lijst. Ik wil vooral dat de partij het goed doet en dat die mensen het goed doen en met een goed gevoel op terugkijken. We moeten die mensen bijhouden ook als ze niet verkozen geraken zodat ze hun politieke interesse niet verliezen.”

De voormalige minister wil zijn ervaring ook ter beschikking stellen om het beleid in de kustgemeente uit te tekenen. “Het is niet zo dat ik zomaar eens op de lijst sta. Ik wil me echt engageren voor Vooruit Bredene om toekomstgericht de campagne en het programma te bekijken. Ik heb afgesproken met Steve (Vandenberghe, red.) dat ik wil meewerken aan een beleidsplan. Ik heb wel ervaring, maar andere mensen van Vooruit kennen Bredene dan weer beter. Het is zo dat mensen graag in Bredene wonen, maar je moet naar de toekomst kijken. Walt Disney zei ooit: ‘You’re only so good as your next movie’. De verkiezingen gaan niet over wat we gerealiseerd hebben, maar over wat we nog gaan doen. Die heroriëntering is belangrijk”, zegt Vande Lanotte nog.

Nieuw kiessysteem

Negen van de 25 kandidaten zijn overigens jonger dan 40 jaar en er staan ook drie tieners op de lijst. Van de eerste twintig plaatsen zijn er twaalf ingenomen door vrouwen. Wel opvallend is dat Kristien Vanmullem (57), voormalig schepen, de tweede plaats inneemt en schepen Kelly Spillier (41) op de vierde plaats staat. Spillier was de voorbije legislatuur nochtans een drijvende kracht in het schepencollege en nam tijdens de afwezigheid van Daisy Hoste heel wat extra bevoegdheden op zich. “Door het nieuwe kiessysteem doet de plaats op de lijst er veel minder toe. Het voordeel van de lijststem valt immers weg. Iedereen heeft evenveel kans om verkozen te geraken op basis van het aantal voorkeursstemmen. Kristien had tijdens de vorige verkiezingen de meeste voorkeursstemmen bij de vrouwen en dat wilden we ook respecteren. Ze is nog altijd even gedreven en verdient daarom ook die tweede plaats”, licht burgemeester Vandenberghe toe. Schepen Erwin Feys (66) neemt de lijstduwersplaats in.

“Dit is een evenwichtige lijst met de nodige knowhow en beleidservaring, maar ook met veel nieuwe gezichten die in de toekomst de fakkel kunnen helpen overnemen. Bijna de helft van de lijst zijn nieuwe mensen. Daarmee geven we een belangrijk signaal. Het is ook een groep gemotiveerde mensen en daar ben ik wel blij om”, zegt Vandenberghe tenslotte nog.

The post Johan Vande Lanotte steunt lijst van Vooruit in Bredene, Steve Vandenberghe kandidaat om zichzelf op te volgen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op 1 na grootste diamant ooit ontdekt in Botswana

In een mijn in Botswana is een gigantische ruwe diamant van 2.492 karaat ontdekt. Enkel de legendarische diamant de Cullinan (3.106 karaat), die onder meer in de Britse kroonjuwelen is verwerkt, was nog groter. Het Canadese bedrijf Lucara Diamond kon de bijzondere edelsteen opsporen via röntgentechnologie.

Lees meer »

Tenerife sluit verschillende stranden nadat sterke golven strand overspoelen

Op het populaire vakantie-eiland Tenerife stonden de stranden volledig onder water. Door felle rukwinden, een grijze hemel en woeste golven bleef er van het vakantieparadijs weinig over. De drukste stranden werden nu afgesloten, sommige andere stranden zijn open met een gele vlag waarbij zwemmers extra waakzaam moeten zijn. De gemeente van Arona, Tenerife vermoedt dat de sluiting van de stranden

Lees meer »

LIVE RONDE VAN POLEN. Vlucht van 4 met Cavagna voorop, krijgen we een zesde Belgische ritzege dankzij Merlier, Meeus of Thijssen?

België boven in de Ronde van Polen. Naast drie ritzeges van een ijzersterke Thibau Nys mochten ook Tim Wellens en Tim Merlier deze week al het zegegebaar maken. Laastgenoemde hoopt ook in de slotrit aan het langste eind te trekken. Jordi Meeus en Gerben Thijssen hebben eveneens hun zinnen gezet op deze etappe. Jonas Vingegaard hoopt dan weer zijn eindzege

Lees meer »

Zaak Schild & Vrienden in beroep start in september met verwachte nieuwe discussie rond samenstelling zetel

In de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij de Gentse correctionele rechtbank oprichter Dries Van Langenhove veroordeelde tot één jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet, start het proces in beroep op 19 september. Verschillende partijen in de zaak verwachten opnieuw een procedureslag waarbij de samenstelling

Lees meer »

“Sammy Mahdi, Conner Rousseau, Georges-Louis Bouchez: je wenst ze jeugdige overmoed toe voor zij die een zorgeloze oude dag wensen”

“Een meerwaardebelasting, de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? Het zijn heilige huisjes die haaks staan op het rechtvaardigheidsgevoel van veel burgers in dit land. En die mogen sneuvelen. Maar om dit land op orde te zetten moet er verder gekeken worden dan deze symbolen. Dan passeren de heilige paleizen, zoals onze pensioenen”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde die

Lees meer »

Bart Tommelein boos na zoekactie naar vermiste man die trein naar huis bleek genomen te hebben: “Wanneer gaan mensen twee keer nadenken bij hun daden?”

Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende, is boos nadat zondagavond de zogenaamde ‘procedure drenkeling’ onnodig werd ingezet. Een 41-jarige man raakte zondagavond vermist op het strand waarbij een reddingsactie werd opgezet, maar uiteindelijk bleek de man doodleuk de trein naar huis genomen te hebben. “Zo’n reddingsoperatie heeft impact op de hele stad, zeker gezien de recente gebeurtenissen waarbij twee

Lees meer »