Hoeve Zuid-Bellegoed maakt zuivel van eigen koemelk: “Je kan hier picknicken tussen de koeien”

Tijdens de zomer gaan we elke week op bezoek bij een boerderij waar je ter plaatse kan genieten van de zelfgemaakte hoeveproducten. Deze week: Hoeve Zuid-Bellegoed in Ieper, het gemengde landbouwbedrijf van Philip en Nancy.

Hoeve Zuid-Bellegoed is een gemengd bedrijf van akkerbouw en melkvee. Er zijn 65 koeien en er is 80 hectare landbouwgrond, waar onder meer aardappelen, tarwe, maïs, bieten en graszaad verbouwd worden. Het is ook een zorgboerderij en je vindt het langs de Rijselseweg in Ieper.

Philip Fleurbaey (53) en Nancy Sercu (49) baten het landbouwbedrijf uit. Philip is afkomstig van Sint-Jan, waar zijn ouders een landbouwbedrijf hadden. Nancy’s roots liggen in Zillebeke. In 1991 kwam Philip in de Rijselseweg terecht en nam hij het bedrijf over van de familie Lampaert. “In 1999 zijn we getrouwd. Ik stond een jaar voor de klas en was nog even actief in de banksector. Toen ik zwanger was van onze nummer twee keerde ik niet meer terug naar de bank en stapte ik over naar het bedrijf van mijn man. Dat is nu iets meer dan 20 jaar geleden”, vertelt Nancy.

Van de hoevewinkel zoals die nu bestaat, was toen nog geen sprake. Philip: “Mijn ouders waren altijd gespecialiseerd in het maken van boter en karnemelk. Vroeger deed elke boer dat, ze maakten zuivelproducten voor zichzelf en de buren. In 2003 startten we heel kleinschalig. De potjes vulden we nog in de keuken en er was een winkeltje. Van het een komt het ander. De juf komt eens langs met haar klas, een wandelgroep, en plots merk je dat de mond-tot-mondreclame zijn werk doet”, vult Nancy aan. “We voegden pudding, rijstpap en chocomousse toe aan ons assortiment. In 2008 renoveerden we een van de vleugels van onze vierkantshoeve.”

Eerste ijsmachine

Het ijs kwam er later bij. “We kochten een ijsmachine, maar hadden nog geen recept. Na veelvuldig testen, stond het recept op punt. Toen onze ijsjes op de markt kwamen in 2012 is het helemaal ontploft. Intussen zijn we goed uitgerust. We kunnen 15 liter ijs maken per 7 minuten. Intussen werken we met een handvol mensen personeel, aangevuld met flexi’s en jobstudenten. Zelf sta ik in voor planning, bestellingen, facturatie. Ik spring ook in waar de tekorten zijn. We werken zeven op zeven. Philip ontfermt zich over het landbouwgedeelte. Hij zorgt ervoor dat er kwaliteitsvolle melk is. Daarvoor is het cruciaal dat de voeding van de koeien op punt staat, het zorgt voor de smaak van de melk en de zuivel.”

“We kunnen 15 liter ijs per 7 minuten maken”

Intussen zijn hun hoeveproducten een begrip in de streek. “Naast het eigen verkooppunt leveren we aan supermarkten en andere hoevewinkels. We zijn steeds op zoek naar verbeterpunten en proberen te optimaliseren waar nodig. Momenteel is er nood aan extra productieruimte om mee te groeien met de omzet en het aantal personeelsleden.” Je kan er op hun zomers terras genieten van de zelfgemaakte zuivelproducten. “Het kwakkelweer heeft uiteraard een negatieve impact. Als de zon uitzit, kan het hier een stormloop zijn. Zowel vaste klanten uit de buurt, als toeristen uit binnen- en buitenland vinden hun weg naar ons terras. Voor fietsers en wandelaars is het een ideaal rustmoment. Voor de kleinsten is er een springkasteel. De mensen genieten dan van een ijsje in een hoorntje of potje. De populairste smaken blijven klassiekers als vanille, stracciatella, speculoos en aardbei. Dit jaar voegden we frangipane toe aan ons assortiment. Het is belangrijk om voldoende te variëren en steeds op zoek te gaan naar nieuwe smaken. Op onze drankenkaart staan er enkele lekkere streekbieren. Je kan hier ook terecht voor een hoevepicknick, een mand met lokaal lekkers. Je kan het ter plaatse opeten of meenemen. Je kan ook gebruik maken van onze weide om te picknicken tussen de koeien. Van een omgewaaide boom maakte Philip een tafel en twee banken. We raden wel aangepast schoeisel aan”, lacht Nancy.

Jongere generaties

De hoevewinkel is 6 op 7 open in de zomer. “Van dinsdagnamiddag tot en met zondagnamiddag”, geeft Philip mee. “Van oktober tot april is het van woensdag tot en met zaterdag. Maandag is onze sluitingsdag. Feestmaand december blijft onze zotste periode met onder meer de vele ijstaarten. Of er ooit tijd is voor vakantie? Daar maken we nu al vaker tijd voor dan vroeger. Een vervangboer neemt de boel dan even over.”

Ook Margo, de dochter van Nancy en Philip, helpt deze zomer mee waar nodig. “Onze zoon Arne werkt fulltime buiten ons bedrijf, terwijl dochter Margo nog student is. Zij kan nu drie maanden meehelpen. Het zou fijn zijn, mocht er ooit opvolging komen, maar ik geef ze uiteraard geen ongelijk als ze elders werk zoeken. Als je ziet hoe ze het mes op de keel zetten van het familiale landbouwbedrijf, dan hou ik mijn hart vast. Het gaat ver en op deze manier komt het niet goed voor de jongere generaties”, aldus Philip.

Hoeve Zuid-Bellegoed: Rijselseweg 85, Ieper – 057 20 87 57 – [email protected].

The post Hoeve Zuid-Bellegoed maakt zuivel van eigen koemelk: “Je kan hier picknicken tussen de koeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw slagveld in de mosseloorlog: vishandelaars eisen controle van promoties bij Lidl en Aldi

De grote supermarkten beconcurreren elkaar al het hele seizoen met uiterst scherpe prijzen, maar nu zetten Unizo, de buurtsupermarkten en de vishandelaars een aanval in. Zij hebben samen een klacht ingediend bij de economische inspectie tegen de ‘lokvogelpraktijken’ van Aldi en Lidl. “Wij vermoeden dat Lidl en Aldi hun mosselen met verlies verkopen. En dat is bij wet verboden.” Aldi

Lees meer »

Biatlon-initiatie voor mensen met visuele beperking in Brugge: “We werken met een buddysysteem”

Op zaterdag 3 augustus is er een biatlon-initiatie voor mensen met een visuele beperking in Sport Vlaanderen in Assebroek. “We bieden zowel startende als ervaren hardlopers de kans om de combinatie van hardlopen en schietsport te verkennen.”
The post Biatlon-initiatie voor mensen met visuele beperking in Brugge: “We werken met een buddysysteem” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Triatlon terug volgens originele concept

Op zondag 4 augustus heeft in en rond het Klein Strand en op de site van het Vrijetijdscentrum in Jabbeke een triatlon plaats. Organisator BRO.GO Sports dient na vijf jaar terug te keren naar het originele concept met een sprintwedstrijd en een race over een kwartafstand.
The post Triatlon terug volgens originele concept appeared first on KW.be.

Lees meer »

Venezolaanse oppositieleiders moeten “achter tralies”, zegt Maduro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro vindt dat oppositieleidster María Corina Machado en de oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag, Edmundo González Urrutia, “achter de tralies” moeten worden gezet na de dodelijke protesten in Venezuela. Dat zei het staatshoofd woensdag tijdens een persconferentie.

Lees meer »

IN BEELD – Première ‘Hot Summer Night’ in Het Witte Paard in Blankenberge: sterke show mét een showpiloot én échte polonaise!!!

De nieuwe avondshow ‘Hot Summer Night’ van Het Witte Paard in Blankenberge is er één om duimen én vingers bij af te likken. De internationale acts zijn supersterk, inclusief wat die showpiloot met zijn ‘stuntvliegtuig’ bracht én ook wat Rubel Medini voorstelde. Jaren geleden stond Rubel al in HWP en sindsdien volgen we hem tijdens zijn internationale carrière.
The

Lees meer »

“Veel mensen hebben hun werk niet gedaan zoals het hoort”: twintig jaar geleden zorgde nalatigheid voor verschrikkelijke ramp in Henegouwen

Een enorme gasexplosie, gevolgd door een steekvlam van wel honderd meter hoog. Die maakte, vandaag exact twintig jaar geleden, 24 dodelijke slachtoffers en ruim 130 gewonden in het Henegouwse plaatsje Gellingen. De ramp en dus ook de vreselijke brandwonden die de slachtoffers opliepen, hadden voorkomen kunnen worden als iedereen zijn werk had gedaan, zo concludeerde een onderzoeksrapport nadien.

Lees meer »

LIVE CERCLE BRUGGE-KILMARNOCK (do, 20u00). “Groepsfase halen is ons doel”: Muslic spreekt duidelijke taal voor beslissende Europese terugmatch – Van der Bruggen: “Sterke thuisreputatie opgebouwd”

Na het 1-1-gelijkspel tegen het Schotse Kilmarnock is het alles of niet voor Cercle Brugge in de Europa League. Donderdag moet de Vereniging volop aan de bak willen ze zich plaatsen voor de derde voorronde. Zetten ze hun Europese parcours verder met een thuisoverwinning? Kijk donderdag live op VTM2 en VTM GO, of mis niets van de actie via deze

Lees meer »