Werken voor uitbreiding basisschool De Polyglot in Spiere-Helkijn volop aan de gang: “Leerlingen uit 44 gemeenten komen bij ons les volgen”

Het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap besloot in oktober 2021 om Bassischool De Polyglot, door de blijvende groei van het aantal leerlingen, met extra klaslokalen voor de kleuterafdeling en het lager uit te breiden. Maar ook aan het onderwijs op zich wordt gewerkt.

Er werd gestart met de werken in maart. “In september 2025 zouden we onze intrek willen nemen in de nieuwe lokalen”, vertelt directrice Marijke Desmet (49). “Samen met vier architecten kwamen we tot een plan waar de derde kleuterklas op de beneden- en het eerste leerjaar op de eerste verdieping hun intrek zullen kunnen nemen. We wilden zo weinig mogelijk aan de groene ruimte komen wat nu tijdelijk voor wat organisatorische ongemakken zorgt.”

“Maar daar krijgen we iets moois voor in de plaats. De containerklassen, waarin nu drie klassen zijn ondergebracht, verdwijnen. Deze zijn al enkele keren gerenoveerd. Ook het lokaal dat we huren boven de sportzaal en waar het derde leerjaar nu in huist, zal niet meer gebruikt moeten worden. De drie eerste leerjaarklassen, goed voor 60 leerlingen, gaan we met een flexibele klasorganisatie innovatief onderwijzen. Dit is nieuw.”

Sterk taalbeleid

“We hebben leerlingen uit in totaal 44 verschillende gemeenten. Er komen er zelfs vanuit Frankrijk. Het gros komt uit Wallonië naar onze faciliteitengemeente. We zullen het volgend schooljaar afsluiten met liefst 517 leerlingen. We bieden een heel sterk taalbeleid aan. Dat werp zijn vruchten af en de mond-tot-mondreclame doet zijn werk. We zijn een Nederlandstalige school waar dus alle lessen in het Nederlands plaatsvinden.”

“Voor de Nederlandstalige leerlingen is er Franse les vanaf het derde leerjaar. Voor Franstaligen is het belangrijk dat ze op zo vroeg mogelijke leeftijd (2,5 jaar) al naar onze school komen. Dan gaat het heel vlot. Als ze pas instappen vanaf het eerste leerjaar wordt het een ander verhaal. We hebben leerlingen uit bijvoorbeeld Doornik en Kain. Ook een crèche is hier naast de school gevestigd. We werken sinds twee jaar met digitale aanmeldingen. We tellen 15 klassen lager onderwijs, 8 kleuterklassen en 2 kleuterklassen in Helkijn.”

“Door de werken kunnen we moeilijk aan de refter en is er een tent geplaatst die als afdak dient”, aldus de directrice. “In het nieuwe gebouw zal ook een vergaderzaal zijn. We bouwen in twee fases. Hopelijk hebben we tegen de winter een afdak onder de grote luifel. De gehuurde tent staat hier immers al een jaar.”

Niet alleen fysiek wordt er gebouwd, ook aan het eigenlijke onderwijs wordt constant gewerkt. “We werken samen met ouders en nabije partners die ons ondersteunen en begeleiden en samen met ons het leertraject vorm geven. We willen in onze school de vinger aan de pols houden inzake maatschappelijke veranderingen en evoluties en daarop gericht inspelen.”

Innovatie

“Pedagogische en didactische innovatie en flexibiliteit realiseren is voor ons belangrijk. We veranderen om te verbeteren om op die manier zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de verschillende onderwijsbehoeften van al onze leerlingen. Samen met directie en leerkrachten waken we erover dat elk kind zich goed voelt op de school. Elk kind wordt gedurende de hele schoolloopbaan in kleuter- en basisschool opgevolgd.”

“Op deze manier kunnen wij eventuele kinderen die afhaken terug op het goede spoor helpen door middel van remediërende leerstof. Leerlingen met leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie, dysorthografie, ADHD, autisme enz. … verdienen extra aandacht. Samen met de klasleerkracht (die nog steeds de spilfiguur blijft bij de educatie van het kind), het CLB en eventueel externen worden er afspraken gemaakt om kinderen met leerstoornissen beter te kunnen begeleiden.”

“Wij zijn de contactpersonen voor ouders en externen en begeleiden o.a. het organiseren van MDO’s (multidisciplinair overleg met ouders, CLB-medewerkers, logopedisten, medewerkers van revalidatiecentra, sym-begeleiders enz. …) Wij hebben wekelijks een zorgoverleg met de directie en de zorgleerkrachten per graad”, rondt directrice Marijke Desmet de duiding van de school af.

The post Werken voor uitbreiding basisschool De Polyglot in Spiere-Helkijn volop aan de gang: “Leerlingen uit 44 gemeenten komen bij ons les volgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vandalen gooien blikvanger van Trammelant omver

De strooien belle-époquefietser aan het bekende tramhuisje in De Haan werd deze nacht door vandalen tegen de grond gewerkt. Ondertussen staat het beeld alweer overeind, maar volgens burgemeester Wilfried Vandaele is de schade wel aanzienlijk.
The post Vandalen gooien blikvanger van Trammelant omver appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hof Ter Emstrode viert con brio het vijftigjarig bestaan

Hof Ter Emstrode, de bekende horecazaak nabij de visvijvers langs de Papestraat, bestaat vijftig jaar. Die verjaardag laten zaakvoerder Pieter-Jan Bruneel en zijn familie niet zomaar passeren. In aanloop naar de opening van de Ledegemse Meersen werd het terras vernieuwd. De zaak pakt de komende drie weken ook uit met Dulle Donderdagen.
The post Hof Ter Emstrode viert con

Lees meer »

33 jaar geleden werd de dochter van Georges (88) en Marie-Josephe (83) vermoord: “Máák u kenbaar. Of ze komen u halen”

Als je kind doodgaat – vermóórd wordt – en je moet doorleven zonder dat er een dader wordt gevonden: in godsnaam, hoe? Georges Caeckaert (88) en Marie-Josephe (83) kennen het antwoord: al 33 jaar leven ze op hoop. Nu het gerecht een nieuw DNA-onderzoek vraagt, des te meer. Wraak of vergelding willen ze op hun leeftijd niet meer. Een celstraf

Lees meer »

Oppositieleiders in Venezuela moeten “achter tralies”, zegt Maduro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro vindt dat oppositieleidster María Corina Machado en de oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag, Edmundo González Urrutia, “achter de tralies” moeten worden gezet na de dodelijke protesten in Venezuela. Dat zei het staatshoofd woensdag tijdens een persconferentie.

Lees meer »

Het is Earth Overshoot Day: voor dit jaar is de aarde eigenlijk al ‘opgebruikt’ (en dat is een dag eerder dan vorig jaar)

Het is vandaag Earth Overshoot Day: vanaf vandaag tot het einde van het jaar verbruikt de wereldbevolking meer dan onze planeet op een jaar aan grondstoffen en diensten kan leveren. Voor onze huidige levensstijl zijn eigenlijk 1,7 planeten aarde nodig, en dat kan uitdraaien op een ramp, waarschuwen experts. Earth Overshoot Day valt dit jaar ook een dag vroeger dan

Lees meer »

“Ze zette diefstal in scène en ging met 16 miljoen aan de haal”: nieuw boek onthult hoe Wallis Simpson fortuin in stand hield

De Amerikaanse Wallis Simpson was niet alleen zo charismatisch dat de Britse koning Edward destijds zijn kroon voor haar liet vallen, maar volgens royalty-auteur Richard Wallace schuilde er zelfs een meesterdief in haar. In zijn nieuw boek ‘The King’s Loot’ vertelt hij hoe de vork werkelijk in de steel zat. “Wallis heeft veel prachtige juwelen gehad in haar leven, maar

Lees meer »

Vertrouwd gezicht blaast nieuw leven in Kaas&Co: “Mooi en dankbaar product”

Op donderdag 8 augustus heropent de Kaas&Co-winkel in de Jozef Duthoystraat in Waregem. De 29-jarige Iris Van Onsem, een bekend gezicht voor de trouwe klanten, tovert de zaak om tot Kaas Van Ons. “Tijdens het openingsweekend maakt elke bezoeker kans op een Waregem Koerse-aperitiefbox.”
The post Vertrouwd gezicht blaast nieuw leven in Kaas&Co: “Mooi en dankbaar product” appeared first

Lees meer »