TOMeteo serveert iedere morgen weerbericht voor Izegem en omgeving: “Ons weer is steeds extremer”

Al 20 jaar is Tom Dutoit (53) bezig als weerman, sinds vijf jaar doet hij dat ook fulltime professioneel. Niet enkel vele duizenden volgers lezen iedere morgen zijn weersvoorspellingen, ook steden doen een beroep op TOMeteo en zelfs tv-producties weten hem wonen. Tom maakt zich grote zorgen om ons klimaat. “Ons weer verandert, we krijgen te veel extremen.”

De morgen van ons gesprek had Tom Dutoit zijn 4.129ste (!) weerpraatje online gezet. “Ik ben iedere ochtend uiterlijk om 4 uur uit de veren. Een wekker hoef ik niet te zetten. Ik probeer voor zeven uur mijn weerpraatje online te plaatsen. De avond voordien heb ik al in bed wat liggen denken over mijn openingszin, want ik hou eraan het bericht ook wat te doorspekken met kwinkslagen en wat humor. Zeker nu ik vaak geen al te beste boodschap kan brengen. En als het bericht eens pas na 7 uur online geraakt, dan wil dat zeggen dat het moeilijk was. Ik baseer me op heel wat gegevens, ook op de data die ik door de jaren heen heb verzameld. Ik ben ook streng voor mezelf. Ik kan me geen fouten veroorloven. Maar het blijft het weer natuurlijk, dat is geen exacte wetenschap. Er kan plots iets veranderen… Het gebeurt gelukkig niet veel, maar als ik er naast zit, dan loop ik hier vies rond. Vraag het maar aan mijn vrouw en dochter, die weten dat wel. En als ik regen voorspelde en het blijft zonnig, dan is dat goed voor de mensen, maar niet voor mij”, klinkt het.

Al 20 jaar is Tom Dutoit bezig met het weer. Sinds elf jaar is hij er iedere morgen met zijn weerbericht. Tom is net 25 jaar getrouwd met verpleegkundige Annemie Vermote, ze zijn de ouders van Femke. Ze huizen in de Monseigneur Bouckaerstraat, zeg maar het ‘Ukkel’ van Izegem. Tom Dutoit is als weerman autodidact, vijf jaar geleden verliet hij het onderwijs om zich voltijds op zijn job als TOMeteo toe te leggen. “Ik heb daarvoor hulp gekregen van Stijn Bogaert (Saniroof) en Lowie D’hulst (Solidjohn), mensen die in de bouwsector actief zijn. Ik gaf al vaker weeradvies aan hen, maar zij ondersteunden me op allerlei vlakken om professioneel te gaan. En vijf jaar later blijft dat een goede zet. Er is uiteraard mijn dagelijkse weerpraatje, maar ik werk ondertussen al voor verschillende instanties. Voor stad Kortrijk heb ik de voorbije Sinksenfeesten begeleid. Zo passeerde er boven Zwevegem een hevig onweer op enkele kilometer van de feesten, maar we konden de organisatie geruststellen.”

Opnames Knokke Off

TOMeteo verleende al medewerking aan de films Juliette en Zeppos, het Mercatorspoor. Recent was hij ook actief bij de opnames van het tweede seizoen van Knokke Off. “Die producties kosten behoorlijk wat geld en het juiste weer is daar heel belangrijk. Die serie moet een jeugdige, zomerse sfeer uitstralen. Maar dat is bij ons aan de kust niet altijd evident.”

“Ik kijk dan uiteraard naar de producties waarbij ik betrokken was, dan is het bijvoorbeeld leuk te zien dat een prachtige zonsondergang aan zee, die je zelf voorspeld had, mooi in beeld wordt gebracht. Onder die productiehuizen doet de mond-tot-mondreclame het werk. Wat ik wel eens zou willen doen, is een festival begeleiden als weerman.”

“Welke weer-app je moet installeren? Geen enkele!”

Een luis in de pels. Zo omschrijft Tom Dutoit zichzelf. “Men vindt me soms geen makkelijke, maar ik zeg wat ik zie. De weerkaarten liegen niet, door de jaren heen zien we het weer evolueren. En zeker de jongste jaren. Als ik dan merk dat het thema klimaat nauwelijks een rol gespeeld heeft bij de recente verkiezingen in ons land, dan stel ik me daar vragen bij. We moeten nu handelen, want in de toekomst zal er geen keuze meer zijn. Je kan het vergelijken met het afval. Vroeger gooiden we alles in één bak, nu sorteren we, omdat het nodig, maar ook verplicht is. Het zal zo ook worden met de maatregelen die het veranderende klimaat ons zal opdringen. Maar hoe eerder we in actie schieten, hoe beter voor de volgende generaties.”

Dat we als klein landje maar weinig impact hebben op de hele wereld, wuift Tom Dutoit weg. “Als je iets wil veranderen, dan moet je beginnen met jezelf. Want wees nu eens eerlijk. We merken het allemaal. Ons weer is vervallen in extremen. Een normaal mals buitje, dat hebben we nog nauwelijks. Of er valt niets, of het is meteen meer dan 10 liter per vierkante meter.”

14.250 volgers

Tom staat ook dicht bij zijn volgers. Hij krijgt dagelijks mails met vragen. “En die tracht ik dan ook stuk voor stuk te beantwoorden. Zeker in de periodes van communies stromen de vragen binnen. Ja, dat doe ik gratis, een service voor mijn volgers. Met 14.250 zijn ze al. Ik kan ook haast nergens meer komen zonder aangesproken te worden. Zo vertelde een man mij onlangs dat zijn vrouw elke morgen met mij opstond, hij bedoelde uiteraard met mijn weerbericht.” Hoewel mensen wel vaker polsen naar het weer op langere termijn, houdt Tom het in zijn weerbericht bij drie dagen. “Bij erg variabel weer, soms maar twee dagen. Op mijn weerkaarten kan ik het weer voor tien dagen ver bekijken, dat doe ik dan ook om tendensen te bespeuren. Maar ik wil niemand op het verkeerde spoor zetten en speel dus op zeker.”

Maar dan zijn er ook ‘weermannen’ als Geri Haerinck uit Koekelare die bij het begin van het jaar het weer voor de volgende 12 maanden voorspelt. “Ik zal die man in zijn waarde laten, maar ik heb daar uiteraard mijn mening over. Ik kijk ook niet naar andere weermannen en hun voorspellingen, ik doe mijn ding op basis van mijn bevindingen. Mensen vragen me ook soms welke weer-app ze op hun smartphone moeten installeren. Dan is mijn antwoord heel simpel: geen enkele! Mensen kunnen die apps soms moeilijk loslaten, maar hier in Izegem en omliggende is er iedere morgen mijn weerbericht. Vijf minuten nadat ik mijn voorspelling ’s morgens online zet, heb ik meestal al 30 likes.”

Tom is ook iedere dag van het jaar, dit jaar dus 366 dagen, op post. “Als we er ergens op uit trekken, dan heb ik alles mee om in alle vroegte ook mijn weerbericht te kunnen maken.”

The post TOMeteo serveert iedere morgen weerbericht voor Izegem en omgeving: “Ons weer is steeds extremer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Provincie Utrecht wil wolf afschieten na incidenten: “Kom niet met kleine kinderen naar bossen”

In Nederland hebben de provincie Utrecht en diverse gemeenten een dringende oproep gedaan om voorlopig niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in te trekken. De waarschuwing geldt voor het bosgebied in de gemeenten Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. In andere delen van de Utrechtse Heuvelrug geldt het advies om “zeer voorzichtig” te zijn.

Lees meer »

Arthur De Sloover en Red Lions verslaan ook India en boeken vierde zege op rij

De Belgische hockeymannen – met Kortrijkzaan Arthur De Sloover – hebben donderdag ook hun vierde wedstrijd in het olympische tornooi in groep B gewonnen. De Red Lions, de titelverdedigers, versloegen in het Stade Yves-du-Manoir in Colombes, een voorstad van Parijs, India met 2-1.
The post Arthur De Sloover en Red Lions verslaan ook India en boeken vierde zege op

Lees meer »

Dak van voormalig hotel-restaurant stort gedeeltelijk in

Op de Grote Markt in Menen is het dak van het voormalige hotel-restaurant De Sterre deels ingestort. Vooral aan de achterkant is veel schade. Aannemers en dakwerkers zijn aan de slag om de restanten van het dak te verwijderen.
The post Dak van voormalig hotel-restaurant stort gedeeltelijk in appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rodenbachwijk is klaar voor de driedaagse Aarthurfeesten

De Rodenbachwijk maakt zich op voor een driedaags feestweekend van vrijdag 2 tot zondag 4 augustus. Het zwaartepunt ligt zoals steeds op zondag met de bekende rommelmarkt. Na een regeneditie vorig jaar hoopt men nu terug op een zonnige rommelmarkt.
The post Rodenbachwijk is klaar voor de driedaagse Aarthurfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

De ereplaats die Van Aert wél koestert: een medaille dankzij een grotere materiaalstunt dan zeven jaar geleden in Luxemburg

Het besluit van Wout van Aert na de Tour zes dagen geleden: “Ik ben geen favoriet voor de wegrit.” Over de tijdrit repte hij zelfs geen woord. Welaan, in een kletsnat Parijs nam hij alle risico’s door als enige met twee volle wielen te rijden… Brons als resultaat. “We hadden berekend dat het zeventien watt winst kon opleveren. Dit is

Lees meer »

Mogelijke doorbraak in onderzoek naar vermiste Franse tiener Lina (15): “Vermoedelijke ontvoerder was bekende bij politie en pleegde zelfmoord”

Het onderzoek naar de Franse tiener Lina (15), die tien maanden geleden verdween, is opnieuw heropend. Dat melden verschillende Franse media. Enkele dagen geleden werden er DNA-sporen van het vermiste meisje gevonden in de auto van haar vermoedelijke ontvoerder (43), die zelfmoord zou hebben gepleegd nadat zijn auto in beslag was genomen. Er zijn ook graafwerken gestart om het lichaam

Lees meer »

Mysterieuze weldoenster laat al haar huizen na aan huurders: “Dat er in deze tijd zulke lieve mensen bestaan, is hartverwarmend”

Bram Brekelmans kan zijn geluk niet op. De eigenares van zijn woning, die in februari op 87-jarige leeftijd overleed, heeft hem zijn huurwoning geschonken. Over twee weken bevestigt hij met een handtekening het legaat en mag hij zich eigenaar noemen van de twee-onder-eenkapwoning in het Limburgse Vaals. En hij is waarschijnlijk niet de enige in het dorp die een complete

Lees meer »

Cercle Brugge neemt nipt de maat van Kilmarnock in terugmatch en haalt derde voorronde Europa League

Cercle Brugge heeft zich donderdagavond voor de derde voorronde van de Europa League gekwalificeerd. In zijn terugwedstrijd van de tweede voorronde versloeg Cercle in eigen huis het Schotse Kilmarnock met 1-0, nadat de heenmatch in Schotland vorige donderdag op een 1-1-gelijkspel was geëindigd.
The post Cercle Brugge neemt nipt de maat van Kilmarnock in terugmatch en haalt derde voorronde

Lees meer »