Tijdens de week bediende,in het weekend… samoerai, Danny (53) bouwde zelf indrukwekkend kostuum

Komend weekend stap je zo de middeleeuwen binnen in ’t Oosthof in Snellegem bij Jabbeke. Tussen de vele ridders die er twee dagen leven, werken en strijden als vanouds, vind je ook… een Japanse krijger. Danny Craeye maakte zijn eigen samoeraikostuum.

In het dagelijks leven werkt Danny Craeye (53) uit Eernegem (Ichtegem) voor een transportfirma, maar na zijn uren houdt hij er diverse hobby’s op na. Zo drumt hij al 20 jaar in een Afro-Braziliaanse percussiegroep en hijst hij zich regelmatig in een heus samoeraikostuum. “Ik heb altijd al een geweldige honger gehad naar andere culturen”, aldus Danny.

“Bovendien trokken harnassen en bepantsering van de krijgers uit de oudheid mij altijd aan. Niet alleen de ridders van de Ronde Tafel, Vikingen, gladiatoren en Romeinen, maar ook de samoerai-krijgers. Als kind keek ik vol spanning naar de televisiereeks Shogun. Ik probeerde me toen al voor te stellen hoe zo’n pantser bij mij thuis zou kunnen staan later. Toen ik de film The Last Samurai in de bioscoop ging kijken, was het vuur weer helemaal aangewakkerd. Online ben ik dan op zoek gegaan naar samoerai-harnassen. Prachtige exemplaren, maar de echte antieke exemplaren waren onbetaalbaar. Ik vond evenwel een goedkope replica van een samoerai-helm in Amerika, en dat werd de start van een eigen collectie.”

Indruk maken

Die verzameling bleef initieel beperkt tot roestvrije sierzwaarden, omdat een harnas online kopen geen garantie was op een onbeschadigd, passend en betaalbaar exemplaar. “Tot ik het erover had met een vriend uit Gistel, die metaalbewerker is. Hij wou er zich wel eens aan wagen, verslond historische boeken en begon met de opbouw van een harnas volgens de traditionele methodes. Ondertussen zocht ik via internet en boeken maandenlang alle details om het zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen krijgen. Op basis daarvan had ik mijn eigen harnas uitgetekend en samengesteld uit de tofste en ook meest budgetvriendelijke elementen van verschillende harnassen van diverse periodes. Ik wou vooral indruk maken.”

“Het duurde twee jaar voor het harnas van Danny helemaal klaar was, gemaakt in eigen provincie”

Na maanden meten, bespreken en onderhandelen was het harnas klaar. Al heeft Danny het eerder over een ‘kunstwerk’. Het duurde uiteindelijk twee jaar voor het helemaal klaar was. “We hebben niets geïmporteerd, ook niet het metaal. Er steekt onder andere 225 meter touw in en er werden zo’n 3.000 kleine gaatjes geboord om het geheel samen te knopen. In zijn geheel weegt het meer dan 35 kilo en het kostte toch al snel een paar duizend euro.”

Gelijkgestemde zielen

Het indrukwekkende kostuum van Danny is een replica van de uitrusting van een zogenaamde Daimyo, de opperste aanvoerder van een clan in Japan. “De eerste keer droeg ik het bij het personeelsfeest van Daikin in Oostende in 2008. Het jaar daarop trok ik naar een fantasybeurs en sindsdien naar verschillende speciale evenementen. Ondertussen heeft mijn vriend uit Gistel nog twee reusachtige samoerai-helmen gemaakt, bijna exacte replica’s van de Japanse krijgsheren Toyotomi Hideyoshi en Kato Kiyomasa. Als ik zo’n helm op heb, dan ben ik 2,5 meter groot.”

Danny is vandaag ook lid van een heuse groepering, die Samurai Events heet, en uit gelijkgestemde zielen bestaat met dezelfde voorliefde voor Japanse kostuums en klederdracht. Daarmee nemen ze deel aan enkele festivals, zoals dus ook het Middeleeuws Festival in Snellegem. “Toen organisator Johan mij vorig jaar contacteerde, zag ik dat meteen zitten. Ook al omdat je dit soort harnassen nog niet zoveel ziet op geschiedkundige evenementen in ons land.”

“Mijn persoonlijke collectie is uitgebreid, al mijn spaargeld steekt er intussen in”

“We komen langs met een kleine delegatie, maar stellen toch tien samoerai-harnassen op. Het zijn replica’s, omdat de antieke harnassen te duur en te kwetsbaar zijn om mee rond te toeren. Gevechten nabootsen, doen we echter niet omdat de harnassen voor ons kunstwerken zijn en we willen vermijden dat ze beschadigd raken. Mijn persoonlijke collectie is al uitgebreid met een tweede harnas, een twintigtal beschilderde papierrollen, een boog, pijlenhouders, bruidskimono’s, parasols, waaiers… noem maar op. Al mijn spaargeld steekt er intussen in.”

Van parade tot steekspelen

In Snellegem (Jabbeke) vindt op zaterdag 13 en zondag 14 juli het Middeleeuws Festival plaats. Deze tweede editie belooft nog grootser te worden dan de eerste. Meer dan 725 deelnemers en 53 internationale handelaars zakken af naar het Oosthof. Maak kennis met verschillende ambachten, beleef workshops, geniet van de animatie en verrassingen in de herbergen en wandelgangen. Enkele van de hoogtepunten zijn de deelnemersparade en de middeleeuwse mis, de behendigheidsspelen voor ridders en jonkvrouwen, de steekspelen in de arena en de Slag om het Oosthof. Ook de 65ste verjaardag van Johan De Rode Ridder wordt gevierd met een reeks evenementen op het terrein. Niet alleen zal de Rode Ridder zelf aanwezig zijn, ook Galaxa, Merlijn en Bahaal komen de show stelen. (BC)

Meer info vind je via deze link.

The post Tijdens de week bediende,in het weekend… samoerai, Danny (53) bouwde zelf indrukwekkend kostuum is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Afstraffing voor wie te vroeg stopt, uitkeringen die minder snel stijgen en strengere pensioenvoorwaarden: zo wil De Wever ‘werken meer doen lonen’

Naast het verhogen van de maaltijdcheques en het afschaffen van de ecocheques wil federaal formateur Bart De Wever (N-VA) nog meer sleutelen aan het inkomen van werkenden, werklozen en gepensioneerden. Het hogere doel: werken meer doen lonen, op het moment zelf én later. Hier leggen we exclusief uit hoe hij dat wil doen. Ook opmerkelijk formatienieuws: hij kijkt ook naar

Lees meer »

Britse toeriste zwemt topless in Italiaanse fontein

Een Britse vrouw heeft voor heel wat ophef gezorgd op sociale media. De toeriste was op reis in Italië en besloot een verfrissende duik te nemen in het water van een fontein in Firenze. Ze deed dat met niets anders dan een onderbroekje aan. “Respect voor ons cultureel erfgoed is ver te zoeken”, klinkt het onder andere.

Lees meer »

Bewoner (61) raakt gewond nadat hij brandende frietketel in rijwoning in Izegem probeert te blussen met water

Langs de Izegemstraat in Ingelmunster woedde zondagmiddag een zware brand. Een achtergebouw brandde volledig uit. De bewoner probeerde wellicht een brandende frietketel te blussen met water. Hij kreeg veel rook binnen en werd met lichte brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.
The post Bewoner (61) raakt gewond nadat hij brandende frietketel in rijwoning in Izegem probeert te blussen met water

Lees meer »

Sarah en haar gezin vertrekken op zes maanden durende reis: “Onze boodschap? Wacht niet om je dromen waar te maken”

Binnenkort vertrekken Sarah, Johnny en hun dochtertjes Mia en Noé voor het avontuur van hun leven. Zes maanden lang gaat het Oostendse gezin na een intense voorbereiding en op hun eigen onnavolgbare manier de vele wonderen van Zuidoost-Azië en Japan ontdekken. “We hopen dat ons verhaal mensen kan inspireren.”
The post Sarah en haar gezin vertrekken op zes maanden

Lees meer »

Cecile en Gilbert blazen 50 huwelijkskaarsjes uit

Gilbert Debaene (77) en Cecile Baes (72) vierden onlangs hun gouden huwelijk. Ze trouwden op 11 juli 1974 voor de wet en op 12 juli 1974 in de kerk van Stavele.
The post Cecile en Gilbert blazen 50 huwelijkskaarsjes uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruggeling onder de loep: componist Alfons Wybo

Brugge zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: componist Alfons Wybo.
The post Bruggeling onder de loep: componist Alfons Wybo appeared first on

Lees meer »

Sterren kijken (en hopelijk geen sterretjes zien): maak kennis met Team USA, olympisch onklopbaar sinds 1996, tegenstander van de Belgian Cats

De Belgian Cats kunnen hun borst al nat maken: zelfs zonder de nieuwe vedette Caitlin Clark is en blijft Team USA een sterrenensemble dat al sinds 1996 op de olympische troon zit. Maak kennis met het beste van het basket dat het vrouwenbasket te bieden heeft. Een zware opdracht voor de Cats. Maar David was ook underdog tegen Goliath…

Lees meer »