Quartiers d’O strijkt deze zomer neer in de Vuurtorenwijk: “Alle wijkbewoners mogen aansluiten”

Quartiers d’O zorgde de voorbije jaren telkens voor een bruisend buurtfeest in de wijken. Dit jaar is de Vuurtorenwijk aan de beurt. Het feest groeit elk jaar vanuit de wijkbewoners zelf en dus zijn de vier culturele partners nog op zoek naar mensen die willen meehelpen in aanloop naar en tijdens het feest op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus.

Het Sint-Antoniusplein is begin augustus het decor voor een bruisend buurtfeest met theater, circus, muziek, dans en workshops. Culturele partners kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en Theater Aan Zee zetten hun schouders onder het initiatief en werken samen met de bewoners van de wijk het volksfeest uit. Julie Van Goethem van Theater aan Zee en Hanne Beck van Kaap leggen uit wat er dit jaar op het programma staat. “Het feest zelf is op vrijdag en zaterdag, maar we starten al enkele dagen op voorhand in de wijk én met de mensen zelf aan de opbouw. We zoeken nog buurtbewoners die willen meehelpen in de kookploeg, maar ook voor de opbouw, afbraak, bar, onthaal tot vuurmeesters om de barbecues te bemannen. Iedereen die zin heeft om zich aan te sluiten voor één of meerdere dagen mag ons contacteren”, vertellen Hanne en Julie.

Telkens anders

Quartiers d’O is dan ook traditioneel het resultaat van een lang voortraject. “We proberen het aanbod zoveel mogelijk te laten groeien vanuit de wijk en de bewoners zelf. We zijn daarom aanwezig op heel wat activiteiten om mensen aan te spreken en warm te maken. Zo is geen enkele editie van het feest hetzelfde, want elke wijk heeft zo zijn eigen karakter en bijzonderheden.”

“We proberen om zoveel mogelijk mensen uit de wijk een podium te bieden”

In de dagen voor het festival zal er al veel beweging zijn op het plein, want acrobaten zullen al repeteren. “Donderdag is er ook al de opening van een speciaal project. Curieus verzamelt met Peter Desnerck verhalen van mensen die een link hebben met de zee. Er zullen portretten hangen op het plein en met een QR-code zal je het verhaal van de mensen kunnen ontdekken tijdens een wandeling door de wijk. Er komt die avond ook een lokale bluesband optreden. We proberen in het programma om zoveel mogelijk mensen uit de wijk een podium te bieden. Zo zal er ook een optreden zijn van een lokaal theatergezelschap, maar ook de linedanceclub zal optreden en we doen op vrijdag ook een modeshow en optreden van een dansgroep van de Dynamische Kameroense vrouwen. Maar verwacht ook een lokale jongleur en accordeonist.” De insteek van het programma is circus. “Er komt een circustent op het plein. Het voordeel van circus is dat het heel laagdrempelig is en kan zorgen voor verbinding tussen verschillende doelgroepen. Het programma is dan ook gericht op zowel jong als oud én belangrijk: het is ook volledig gratis.”

Samen koken

Er zal in de week voor het feest ook samen gekookt worden. “Buren bereiden in de week vooraf samen met een professionele kok een gepersonaliseerd wijkmenu voor. De deelnemers mogen zelf recepten aanbrengen. Op vrijdagavond is er dan De Langste Tafel waarvoor wijkbewoners zich kunnen inschrijven.”

Nadien is er nog een optreden van Het groot koor van Klein Verhaal. Het koor werd ooit opgericht in het Westerkwartier maar is ondertussen omgedoopt omdat het elk jaar uitgebreid wordt met wijkbewoners van de wijk waar er neergestreken wordt. Zo werd er afgelopen maanden wekelijks gerepeteerd in zaal Sluisvliet. Er is ook een project voor jongeren uit de wijk. “Tine van Aerschot maakt artistieke pamfletten met de jongeren. De vraag is wat raakt jou en hoe zetten we dat om in een tekst.”

Op zaterdag wordt de middag geopend door ’t Schoon Vertier. Zij zorgen traditioneel voor heel wat ambiance. In de namiddag is er theater en circus met Buurmans Keukenparade (plan-d), DETOUR (Fred&Bert), Monki en muziek van Oostendse bodem. Afsluiten doen ze met het fantastische Bal Populaire. “We sluiten de tweedaagse echt af met een feestje”, besluiten Hanne en Julie.

The post Quartiers d’O strijkt deze zomer neer in de Vuurtorenwijk: “Alle wijkbewoners mogen aansluiten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wilde achtervolging van Breda tot Antwerpen: politie houdt bestuurder aan en vindt 5-jarig kind in auto

In Antwerpen is zondagnacht een automobilist aangehouden na een wilde politieachtervolging. De dollemansrit begon in Prinsenbeek, een deelgemeente van Breda, op zo’n 60 kilometer van Antwerpen. De bestuurder reed onder meer over de vluchtstrook en haalde rechts in om uit de greep van de verkeerspolitie te blijven. Opvallend: er bleek een 5-jarig kind op de achterbank te zitten.

Lees meer »

“Ik ben geklopt door een kampioen”: mirakelman Ganna legt zich neer bij nederlaag, pechvogel Tarling barst in tranen uit

Waar er winnaars zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. Terwijl Remco Evenepoel zich in Parijs tot olympisch kampioen tijdrijden kroonde, moest Filippo Ganna zich tevreden stellen met zilver – al was dat nog een mooie troostprijs, aangezien de Italiaan ei zo na ten val kwam. En wat dan gezegd van Joshua Tarling? Het brons voor twee seconden gemist na een

Lees meer »

TMF Awards keren terug in Antwerp Expo met eerbetoon aan Yasmine: “Een speciale award om onze gemiste VJ te eren”

14 jaar na de laatste editie in 2010 zijn de TMF Awards terug van weggeweest. Op 31 oktober worden ze opnieuw uitgereikt in Antwerp Expo. Eén van de awards is bijzonder: de Yasmine Award, een prijs voor het ‘beste Nederlandstalige lied aller tijden’. Het is een eerbetoon aan de zangeres en voormalig TMF-presentatrice die 15 jaar geleden overleed. "Het wordt

Lees meer »

Onze analiste Kim Gevaert over boost van het openingsweekend: “Andere atleten gaan hierop voort willen surfen”

Twéé medailles in het openingsweekend, daar staat ook onze analiste Kim Gevaert van te kijken. Ze is ervan overtuigd dat het eremetaal van Evenepoel en Van Aert voor een superboost bij heel Team Belgium zal zorgen. “Je wordt als team uiteindelijk afgerekend op het aantal medailles. Nu er al twee binnen zijn, zal er toch opgelucht zijn gereageerd.”

Lees meer »

Hoogdagen voor de poëzie in Kenny’s Paradijs

In Zerkegem zijn het hoogdagen voor de poëzie. De jaarlijkse ‘Poëzie in de Tuin’ brengt bezoekers naar Zerkegem. Dit weekend en het laatste weekend van augustus pakt men uit met een zomers evenement in uitvalsbasis Kenny’s Paradijs.
The post Hoogdagen voor de poëzie in Kenny’s Paradijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

De nieuwe start van Arthur Vermeeren bij Atlético: coach Simeone geeft hem complimenten, maar krijgt hij ook kansen?

Op de eerste elftalfoto van het nieuwe seizoen staat Arthur Vermeeren (19) te glimmen naast Axel Witsel. Het is een beeld zonder garanties. Vermeeren keerde een week vroeger uit vakantie, wat enorm wordt geapprecieerd door Atlético en trainer Diego Simeone. Een blik in de zomer van Vermeeren en de plannen van Atlético: wat gebeurt er met de Rode Duivel als

Lees meer »

Fort Lapin uit Brugge: 100 procent West-Vlaams bieren

Zes bieren van brouwerij Fort Lapin uit Brugge mogen voortaan het label ‘100 procent West-Vlaams’ dragen. Brouwer Kristof Vandenbussche reageert tevreden: “Een logische keuze, omdat we al onze ingrediënten bij lokale landbouwers aankopen.”
The post Fort Lapin uit Brugge: 100 procent West-Vlaams bieren appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE F1. Duel op twee fronten: wint Hamilton of Russell de GP van België en wat doen Verstappen en Norris voor plek 5

De eerste helft van het F1-seizoen zit er bijna op. Maar eerst gaan alle ogen op de GP van België in Spa Francorchamps. Wereldkampioen Max Verstappen won de vorige drie edities op zijn lievelingsparcours, maar zit niet in zijn allerbeste vorm én heeft bovendien een gridstraf van tien plaatsen gekregen. Hij start vanop de elfde plek. De pole is voor

Lees meer »

Doek valt definitief over racismezaak Conner Rousseau: geen beroep tegen onontvankelijke dagvaarding

In de zaak van de racistische uitspraken over de Romagemeenschap op café in Sint-Niklaas is er geen beroep aangetekend tegen de uitspraak van de Dendermondse correctionele rechtbank, die de rechtstreekse dagvaarding van Conner Rousseau door de Roma-vzw Kham onontvankelijk had verklaard. Daardoor is het doek definitief gevallen over de racismezaak, waarin Rousseau de maatregelen die hij opgelegd kreeg goed heeft

Lees meer »