Miniatuurtreintjeswinkel Van Daele in Tielt houdt eerste stockverkoop: “We houden er voor alle duidelijkheid nog niet mee op”

Bij miniatuurtreintjeswinkel Van Daele in Tielt, die al zo’n vier decennia door Herman Van Daele (92) wordt gerund, is een stockverkoop van start gegaan. De dochters van Herman leiden de verkoop in goede banen, al benadrukken de zussen dat het niet om een uitverkoop gaat.

Het winkeltje in de Ieperstraat 47 heeft een breed aanbod van Märklin in huis en heeft ook een bijzonder lange geschiedenis. “In 1986 is mijn vader naar hier verhuisd”, vertelt dochter Melinde. “Voordien werkte hij mee in de ijzerwarenzaak van mijn grootouders in de Kortrijkstraat. Daar is in de jaren vijftig de passie voor miniatuurtreinen ook begonnen. Achterin de winkel was een hoekje met speelgoed en de treinstellen waren zodanig populair dat ze al snel een plaatsje kregen in de etalage. Toen de oorspronkelijke zaak veertig jaar geleden sloot na het overlijden van zijn ouders, opende mijn vader een heuse treintjeswinkel in de Ieperstraat.”

Geen uitverkoop

Normaal is de zaak elke zaterdagnamiddag open, maar door omstandigheden kon de 92-jarige Herman sinds april minder vaak de deuren openen dan vroeger. Met het oog op de toekomst besloten Annelies en Melinde om wat bij te springen en de grote voorraad aan treinstellen wat af te bouwen. “We hebben vorige week een berichtje op sociale media geplaatst over de eerste stockverkoop van Van Daele, al is dat bericht een beetje een eigen leven gaan leiden. Veel mensen denken nu dat we er volledig mee ophouden, maar het gaat voor alle duidelijkheid om een stockverkoop, niet om een uitverkoop. Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn we nog open van 10 tot 18 uur en daarna nemen we even een pauze.”

Menselijker

Sinds de aankondiging van de stockverkoop vinden veel liefhebbers in elk geval vlot de weg naar Tielt. Het aanbod bij Van Daele is dan ook groot. De centrale maquette waar klanten ruim veertig jaar de treintjes van Herman konden zien rijden, is sinds de start van de stockverkoop zelfs afgedekt en wordt ingeschakeld als extra tafel om de Märklin-dozen uit te stallen. “Veel van dit soort winkeltjes zijn er helaas niet meer”, reageert een klant. “Tegenwoordig kan je uiteraard veel vinden via internet, maar dan weet je nooit precies in welke staat je bestelling zal zijn. Hier kan je rustig snuisteren, kijken en zelfs eens iets uittesten voor je het koopt. Dat maakt het veel menselijker. En dat is een absolute meerwaarde, want sommige stukken zijn best een stevige investering.”

De winkel is dus nog niet aan het eindstation, al komt die terminus toch stilaan in zicht. “Een paar jaar geleden hebben mijn partner en ik even getwijfeld om de zaak verder te zetten en zelfs uit te breiden”, geeft Melinde nog mee. “Mijn man hield als kind ook al van Märklin en heeft tien jaar geleden via mijn vader de smaak weer stevig te pakken gekregen. Maar een nieuw hoofdstuk beginnen, gaan we niet meer doen. We zijn per slot van rekening inmiddels allebei op pensioen.” (SV)

Vanaf 15 augustus zal de winkel elke zaterdag open zijn van 10 tot 17 uur. Desgewenst kan er ook buiten de openingsuren langs gekomen worden op afspraak. Geïnteresseerden kunnen terecht op [email protected].

The post Miniatuurtreintjeswinkel Van Daele in Tielt houdt eerste stockverkoop: “We houden er voor alle duidelijkheid nog niet mee op” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze houden zich bezig met luxe, niet met zieken”: hoe succes van botox en fillers leidt tot wachttijden in geneeskunde

Een tandarts die ook je voorhoofd rimpelvrij maakt. Een spoedarts die in een privépraktijk de huid verjongt. Het kan en gebeurt in ons land, waar een groeiend aantal medici overstapt naar esthetische geneeskunde. “Daardoor blijven minder mensen over voor wachtdiensten of aan het bed”, stellen artsverenigingen vast. Onze journaliste sprak met experten en nam ook de proef op de som:

Lees meer »

“Kledij en meubels zijn vervangbaar, mijn kat en herinneringen van vroeger niet”: Jean-Pierre (55) verliest alles in hevige woningbrand

Een inferno heeft op korte tijd het hele hebben en houden van Jean-Pierre Boden (55) vernietigd in Asse. Hij woonde in een kleine huurwoning in een achterbouw op de Kalkoven. Zijn kat overleefde de brand helaas niet. “Honderden boeken, waaronder eentje van 1793, zijn verloren. Maar mijn kat en de vele foto’s, dat vind ik het ergste.” Intussen is een

Lees meer »

Céline Dion zingt voor het eerst sinds diagnose van stiff-person-syndroom tijdens openingsceremonie Olympische Spelen

Het gonsde van de geruchten dat Céline Dion zou optreden op de openingsceremonie van de Olympische Spelen, en de geruchten bleken waarheid. En hoe! Vanop de Eiffeltoren sloot de Canadese zangeres de openingsceremonie met ‘Hymne À L’Amour’ van Édith Piaf grandioos af. Het was de eerste keer dat Dion op het podium stond sinds ze naar buiten bracht dat ze

Lees meer »

3.000 toeschouwers voor de jaarlijkse Boetprocessie in Veurne

Het mooie weer heeft veel volk naar Veurne gelokt voor de jaarlijkse Boetprocessie. De organisatoren schatten dat er 3.000 toeschouwers waren. In de Boetprocessie beeldden 850 mensen het lijdensverhaal van Jezus Christus uit en ook enkele taferelen uit de Bijbel. In navolging van Christus droegen 70 anonieme boetelingen met een kap over hun gezicht een zwaar houten kruis op hun

Lees meer »

Marc Vanden Bussche (74) stopt onverwachts eind dit jaar als burgemeester van Koksijde: “Geef fakkel door aan volgende generatie”

Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche (74) stelt zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober niet opnieuw verkiesbaar. Tegen de verwachtingen in legt hij eind dit jaar zijn functie neer. Een duidelijke verklaring voor zijn keuze geeft hij niet. Eerste schepen Stéphanie Anseeuw (Open VLD) is voorgedragen als lijsttrekker van Team 8670, al moet het partijbestuur dat nog goedkeuren.

Lees meer »