Minder slib dan verwacht in Dikkebusvijver: “Volgende ruiming pas over 12 tot 15 jaar”

Uit een recente meting blijkt dat het slib in Dikkebusvijver in Ieper zich minder snel opslaat dan vroeger. Dat is het gevolg van een samenwerking tussen onder meer de lokale landbouwers, de provincie, Ieper en Heuvelland. Maatregelen voorkomen dat er door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden te veel nutriënten, pesticiden en slib in het water terechtkomt.

Recente slibmetingen in Dikkebusvijver, uitgevoerd in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, tonen aan dat er momenteel 40.000 m³ slib aanwezig is in dit drinkwaterwinningsgebied”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert. “Door deze metingen lijkt het erop dat de hoeveelheid slib minder snel opstapelt dan verwacht, ondanks hevigere neerslagbuien in ons veranderend klimaatpatroon.”

“Dat is nog steeds veel, maar wel beter dan de vorige periodes”

De resultaten van de meting geven aan dat de volgende slibruiming minder snel zal moeten gebeuren. “Aan dit tempo zal het pas over 12 à 15 jaar. In 2018 werd de vijver geruimd en werd 188.000 m³ sediment verwijderd en opgeslagen in een tijdelijk depot”, aldus Naeyaert. “De vorige ruiming dateert van 2005, met toen 105.000 m³ slib en daarvoor leverde de ruiming in 1991 zo’n 200.000 m³ afgespoelde grond op. Op vandaag is er 40.000 m³ slib aanwezig in de vijver. Dat is nog steeds veel, maar wel beter dan de vorige periodes.”

De ‘Robuuste Waterlopen Westhoek’, een samenwerking tussen verschillende partijen waaronder de provincie, Ieper en Heuvelland, zet in op het verbeteren van het waterbergend volume van de vijver. Op die manier wordt Ieper beschermd tegen wateroverlast en wordt ook de drinkwatervoorziening veiliggesteld. Het waterbergend vermogen van een vijver is dat de bodem water kan opslaan. Zo kan de bodem een overschot van water opslaan en afgeven in tijden van droogte.

Drinkwaterproductie beschermen

Het project, dat van start ging in 2019, heeft onder meer tot doel de drinkwaterproductie in de Zillebekevijver en Dikkebusvijver te beschermen. Door erosie en afspoeling van de omliggende landbouwgronden komen te veel nutriënten, pesticiden en slib in deze waterreservoirs terecht, waardoor de drinkwaterproductie onder druk komt te staan. “Sinds de start van het project werpt de samenwerking tussen de lokale gebiedsactoren en de inzet van de landbouwers in het gebied z’n vruchten af. Meer dan een derde van de landbouwers in het gebied investeerde in maatregelen zoals bufferstroken langs waterlopen, die in 2024 zo’n 40 procent van het projectgebied afdekken. Er werden erosiedammen op knelpuntplaatsen opgetrokken: acht dammen werden al gerealiseerd en er staan er nog drie op de planning. Niet-kerende bodembewerking werd en wordt sterk gestimuleerd als een erosiebeperkende maatregel”, aldus de gedeputeerde. “De samenwerking binnen het Robuuste Waterlopen Westhoek-project toont aan dat toekomstbestendige landbouw en oordeelkundig land- en waterbeheer hand in hand kunnen gaan.”

The post Minder slib dan verwacht in Dikkebusvijver: “Volgende ruiming pas over 12 tot 15 jaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marianne en Manu vieren vijftigste huwelijksverjaardag

Op 28 juni 1974 stapten Emmanuel Devisch en Marianne Pauwaert in het huwelijksbootje in het stadhuis van Knokke, vijftig jaar later vierde het koppel hun gouden huwelijksverjaardag. Schepen Astrid Mestdach bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over. Het echtpaar heeft vier kinderen: Joke, Jeroen, Wouter en Martijn. Die zorgden op hun
The post Marianne en

Lees meer »

FEMMES FATALES – Thaise masseuse ‘Honeybee’ pluimde de ene na de andere man en stak haar laatste verovering dood

Als een assisenhof samengeroepen wordt, dan is het in negen van de tien gevallen om een moorddossier te beslechten. Al te vaak wordt in de assisenzaal echter nóg een moord gepleegd: een karaktermoord. Heel soms op het slachtoffer, meestal op de mens in het beschuldigdenbankje. In het geval van Sararat Khaengraeng (36), de masseuse die in januari 2014 terecht stond

Lees meer »

Workshops, aperitief en hapjes bij club Woester in Zilverpand

In het Zilverpand kun je nog tot 1 september genieten van frisse drankjes, hapjes en workshops bij Club Woester. Het initiatief huist in een voorheen lang leegstaand handelspand. “Het is een aanzet om het Zilverpand opnieuw te laten bloeien en de leegstand weg te werken”, zegt Mathias Destecker.
The post Workshops, aperitief en hapjes bij club Woester in Zilverpand

Lees meer »

Bijna 800 kilo cocaïne gemengd in paprikapoeder onderschept op weg naar Antwerpen

In de haven van Buenaventura in Colombia is afgelopen week een lading cocaïne bestemd voor Antwerpen onderschept. De antidrugseenheid van de Colombiaanse politie controleerde met de hulp van een drugshond een lading gemalen paprika. “Het paprikapoeder bleek vermengd te zijn met cocaïne, het was de eerste keer dat we zoiets tegenkwamen”, vertelt Brigadier-Generaal Ricardo Sánchez Silvestre van de antidrugseenheid. “In

Lees meer »

WEERBERICHT. KMI waarschuwt voor plaatselijke buien “die zeer lokaal fel zijn, met onweer en veel neerslag op korte tijd”

We krijgen een dag vol afwisseling op weervlak. Vanmorgen kan mist het zicht beperken tot minder dan 200 meter. Het KMI heeft tot 10 uur in het hele land code geel afgekondigd. Na het optrekken van het ochtendgrijs wisselen opklaringen en stapelwolken elkaar af. In de namiddag kunnen zich in het binnenland en vooral in Wallonië enkele stevige lokale buien

Lees meer »