Jonge motorcrossbroers Matto en Castor zijn opgegroeid met de extreme sport: “Ik kon Belgisch kampioen worden”

De broertjes Matto en Castor Vertongen uit Avelgem maken dezer dagen indruk in motorcrossland. De appel valt niet ver van de boom, want hun papa Dimitri Vertongen (40) werd ooit Belgisch kampioen.

“Mijn papa zette in 2007 een punt achter zijn carrière. Mijn opa Gustaaf was altijd zijn mecanicien. Ook mijn broer en ik zijn gebeten door de microbe. Ikzelf begon op 5-jarige leeftijd. Ik kreeg de smaak te pakken door te supporteren voor mijn broer. Dit seizoen werd ik tijdens mijn eerste wedstrijd bij de 65cc meteen derde in Aalter. Een hoopgevend resultaat. Op 18 mei leek ik op weg naar de tweede plaats in Wontergem. Ik nam de binnenbocht toen een ander uitgleed die van buiten uit wilde oversteken en bleef haperen aan mij. Ik zette mijn hand maar verdraaide mijn arm helemaal. Het verdict was zwaar: een spil en een serieuze operatie. Nu ben ik een weekje van die vervelende plaaster verlost. Ik hoop binnen een maand de trainingen te hervatten. Het zal met de nodige voorzichtigheid zijn en met elleboogbeschermers. Het blijft toch knarsetanden van aan de zijlijn. Al die mooie parcours die ik misloop… Ondertussen supporter ik wel voor mijn broer… als het niet regent”, lacht Castor.

Europese wedstrijden

“Vorig jaar kon ik mij bij de 50cc meer laten opmerken met enkele mooie overwinningen. Ik kon misschien zelfs Belgisch kampioen worden maar de door de Europese wedstrijden van mijn broer moest ik een aantal keren verstek geven. Toch wel jammer.”

“Trainen doe ik op woensdag, meestal in Nederland of Frankrijk” – Matto

Ondertussen gaat broer Matto (12) de Europese toer op met een overwinning in Eeklo tussendoor. “Met wedstrijden in Geerde, Reusel, Delfzijl, Varseveld en Texel, allen in Nederland, plaatste ik mij voor de halve finale in Halle (NL), waar ik bij de 85cc voor jongens van 12 tot 15 jaar, 31ste werd. Op 22 juli staat de finale in Lichtenvoorde (NL) op de kalender”, zegt Matto. “Ik ben toch blij dat ik mij hiervoor al tegen veel oudere jongens al kan plaatsen. Dit jaar kregen we ook te maken met veel afgelaste wedstrijden door het weer.”

Met de mobilhome

“Vorig jaar maakte ik deel uit van Team België, waar ik bij de 65cc aan het EK mocht deelnemen. Daar ben ik toch wel fier op. We werkten wedstrijden in onder andere Slovakije, Duitsland, Denemarken, Nederland en in Lommel af. Die verre verplaatsingen doen we met de mobilhome. Dan heb ik ook een reserve moto mee. Mijn papa, en tot voor kort ook mijn opa, sleutelen aan mijn moto. Zij zorgen ervoor dat ik zorgeloos aan de start kan staan.”

“Trainen doe ik op woensdag, meestal in Nederland of Frankrijk. In België zijn amper parcours om te oefenen. Iedere week is er wel ergens een wedstrijd. Zaterdag trekken we naar Bilstein in Duitsland. Zondag is dit in Koningshooikt. Of ik het na zoveel wedstrijden nog altijd graag doe? Ja hoor, dit zal niet snel veranderen. Ik hou ontzettend van heuvelachtige omlopen waar ik veel jumps kan uitvoeren.”

Volgend seizoen

“Geef mij maar van die sjieke parcours”, pikt Castor in. “Veel springen over bergen is mijn ding. Ik kijk alvast uit wanneer ik terug mag rijden. Het seizoen duurt nog tot in oktober. Volgend jaar rijd ik bij de 65cc, waar ik voor het podium en eerste plaatsen wil gaan. Mijn broer zal met zijn 85cc tussen de 125cc, de aspiranten, zijn kans wagen. Daar kan je veel meer snelheid halen. We kijken alvast uit naar het vervolg van het jaar en ook al een beetje naar volgend seizoen. Al is dit nog vroeg natuurlijk”, besluit Castor Vertongen.

The post Jonge motorcrossbroers Matto en Castor zijn opgegroeid met de extreme sport: “Ik kon Belgisch kampioen worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen verbod op nachtelijk simracen voor Max Verstappen: “Ze hoeven mij niet te vertellen wat ik in mijn privétijd doe”

Max Verstappen (26) werd op de vingers getikt door zijn ploeg. De drievoudige Formule 1-kampioen zat voor de GP van Hongarije tot diep in de nacht achter het stuur van z’n simulator, wat ergernis opwekte na zijn vijfde plek. Tot een gameverbod komt het weliswaar niet: “Ik hoef hen ook niet te vertellen wat ze moeten doen in hun privétijd

Lees meer »

De ene gaat feesten in Saint-Tropez, de andere is een bolleboos: wie zijn Aymeric en Nicolas, de zonen van prins Laurent?

Racen met dure sportwagens en uit de bol gaan op feestjes in Saint-Tropez. Prins Aymeric, de 18-jarige zoon van prins van Laurent (60) en Claire (50), toont het allemaal op sociale media. Hij is de enige die de wereld een inkijk geeft in zijn privéleven, want tweelingbroer Nicolas (18) houdt zijn bezigheden liever verborgen. Meteen een tekenend voorbeeld van hoe

Lees meer »

Pv voor milieumisdrijf op Tomorrowland: 2 weekends op rij geen herbruikbare bekers gebruikt, festival riskeert miljoenenboete

De milieutoezichthouders van het Vlaamse departement Omgeving stellen een proces-verbaal op tegen het dancefestival Tomorrowland. De organisatie hield dit jaar nog vast aan het gebruik van wegwerpbekers, terwijl sinds juni vorig jaar in principe enkel herbruikbare bekers mogen. Voor dat milieumisdrijf riskeert Tomorrowland een boete van 2 miljoen euro.

Lees meer »

Gouden jubileum voor Ronald en Marijke uit Deerlijk

In hun woning in de Beverenstraat kregen Ronald Salembier (75) en Marijke Verstraete (73) de gelukwensen van burgemeester en schepenen. Het echtpaar was 50 jaar gehuwd, heeft twee kinderen (Frank en Eline) en twee kleinkinderen.
The post Gouden jubileum voor Ronald en Marijke uit Deerlijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijverkaffee schenkt aan goede doelen

Het Vijverkaffee, de zomerse pop-upbar bij Papes Putten in Lichtervelde, start op vrijdag 9 augustus en blijft open tot en met zondag 18 augustus. Vorig jaar konden de organisatoren van het Vijverkaffee iets meer dan 3.800 euro verdelen over vijf goede doelen. Dit jaar kiezen ze voor dezelfde goede doelen.
The post Vijverkaffee schenkt aan goede doelen appeared first

Lees meer »

“Op naar een leven zonder winkelbel”: Gerdy en Nadine van tuincentrum ‘t Molenhof starten uitverkoop

Spijtig nieuws vanuit ondernemend Alveringem: Gerdy en Nadine Chaerel stoppen met tuincentrum ‘t Molenhof. “We zijn 66 en 63 jaar en hebben geen opvolger. De kinderen merkten vorig jaar op dat we niet mogen vergeten om te genieten en we nemen hun advies ter harte”, glimlacht Gerdy. De winkel aan de Rozendaalstraat houdt nu uitverkoop.
The post “Op naar

Lees meer »