Jeugdbewegingen worstelen met duurdere bivakplaatsen: “Het kamp betaalbaar houden wordt moeilijk”

Honderden West-Vlaamse jeugdbewegingen zetten dezer dagen weer over het hele land hun tenten op, maar een kamp organiseren wordt elk jaar moeilijker. Niet alleen het eten en vervoer is duurder geworden, ook de stijgende huurprijzen van kampplaatsen leiden tot kopzorgen. “Het wordt een uitdaging voor jeugdbewegingen om hun bivak betaalbaar te houden”, zegt het Centrum voor Jeugdtoerisme.

Tienduizenden West-Vlaamse kinderen en jongeren gaan deze vakantie weer op kamp met de jeugdbeweging. Vorig jaar waren dat er nog exact 36.917. Het zomerkamp is elk jaar een hele organisatie voor de leiding, en het wordt er niet gemakkelijker op.

De leiders en leidsters moeten niet alleen op de kinderen letten, maar ook steeds meer op de centen. Sinds de coronacrisis is het leven een pak duurder geworden, waardoor de kostprijs voor eten en vervoer elk jaar stijgt. Maar ook de kampplaatsen zijn duurder geworden. Die stijgende huurprijzen brengen jeugdbewegingen in een lastig parket, want zij voelen zich niet altijd comfortabel om de ouders elk jaar meer te laten betalen.

“Wij boeken altijd enkele jaren vooruit, maar als we de prijzen voor de kampplaatsen voor 2027 zien…”, zuchten ze bij Chiro Nele uit Sint-Eloois-Winkel (Ledegem), die de voorbije tien dagen met een 150-tal leden in jeugdheem De Ring in Genk verbleef. “Dan spreek je al snel over sommen boven de 6.000 euro. Twee jaar geleden hebben we onze kampprijs al verhoogd met 20 euro per kind, tot 180 euro voor de oudsten en 140 euro voor de kleintjes. Maar daarmee kunnen we nog niet alle kosten dekken. Het startweekend, de verkoop van ontbijtpakketten en een fuif zijn onze grootste bronnen voor inkomsten, maar die stijgen niet mee met de toegenomen kosten.”

Andere kosten drukken

Bij de KSA van Tielt gaat de kostprijs voor het kamp richting 4.700 euro en zien ze voor volgend jaar al een prijsstijging van 15 procent. Bij de scoutsafdeling 102de FOS De Albatros uit Knokke-Heist betalen ze 8.400 euro voor de huur van een terrein voor 13 dagen. “We rekenen door naar de ouders, maar gaan ook in gesprek als er een financieel probleem is. We proberen nu de andere kosten te drukken: zo vergelijken we de offertes van busmaatschappijen.”

Volgens het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) is de huurprijs voor jeugdverblijven de afgelopen vijf jaar gemiddeld gestegen met 14 procent. “En dan moeten de fel gestegen energieprijzen nog bijgeteld worden”, weet coördinator Frederik Vercammen. “Maar je mag niet vergeten dat we in drie à vier jaar tijd te maken kregen met een inflatie van bijna 20 procent. Dat telt eigenlijk niet als een prijsstijging, hoewel dat bij jeugdbewegingen misschien wel zo kan aanvoelen.”

“Ook voor verhuurders is dit allesbehalve een pretje om alles door te rekenen”

“Daarnaast merken we dat het kwaliteitsniveau van de jeugdverblijven sterk stijgt: er wordt ferm geïnvesteerd om het comfortniveau van gebouwen omhoog te krijgen”, aldus Vercammen. “De basic barakken worden vervangen door nieuwbouw of deftig gerenoveerde verblijven. Tot slot moeten verhuurders ook meer dan vroeger rekening houden met strengere regels – zoals brandveiligheid – en daarvoor kosten maken. Prijs-kwaliteit is alles dus eigenlijk stabiel, maar het is wel een feit dat het haast onmogelijk wordt om nog een kampplek te vinden voor 3 euro per persoon per nacht, iets wat voor corona wel nog mogelijk was.”

Een belangrijke kanttekening: ook voor verhuurders is dit allesbehalve een pretje. “Integendeel. Zij hebben meestal echt een hart voor jeugdwerk”, aldus Vercammen. “Maar het heeft geen nut als zij het niet doorrekenen en uiteindelijk failliet gaan. Dan zijn er nog minder verblijfplaatsen, wat de prijs ook weer zal opdrijven. Het wordt een uitdaging voor de leiding van jeugdbewegingen om hun werking zo laagdrempelig mogelijk te houden, en tegelijkertijd betaalbaar.”

Masterplan?

Bij De Ambrassade – de Vlaamse organisatie die jeugdwerk ondersteunt en hun belangen aankaart bij het beleid – erkennen ze het probleem. “Alles wordt duurder, de infrastructuur voor jeugdtoerisme dus ook”, weet An Van Lancker. “Die kosten kunnen op langere termijn wat gedrukt worden door te investeren in duurzame verblijven die meer energiezuinig en dus minder duur zijn.” Op korte termijn benadrukt De Ambrassade tijdens de huidige Vlaamse formatie het belang van een nieuw Masterplan Jeugdtoerisme. “Dat zou ook het probleem met de dure bivakplekken moeten aanpakken.”

Al 2.000 aanvragen: stuur jij ook een gratis kampkaartje van KW?

Niks fijner dan op kamp een kaartje te krijgen van het thuisfront. Dankzij De Krant van West-Vlaanderen kan dat deze zomer gratis én gepersonaliseerd. Er werden een reeks unieke en kleurrijke kaartjes ontwikkeld die je van een leuke boodschap kan voorzien. Via de site geef je de naam van je (klein)kind of petekind in en het adres van de kampsite, en het wordt gratis verstuurd, of dat nu aan onze kust of in de Ardennen is. Dat kan overigens een hele zomer lang. Er wordt telkens een week op voorhand afgesloten, maar je kan nu al een kaartje inplannen voor augustus. Je kan twee kaartjes per mailadres versturen. 2.000 mensen gingen je al voor.

Meer info vind je via deze link.

Door Phebe Somers, Wouter Vander Stricht en Stefan Vankerkhoven

The post Jeugdbewegingen worstelen met duurdere bivakplaatsen: “Het kamp betaalbaar houden wordt moeilijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Proficiat Sven, Klaas en Patrick!

Remco Evenepoel bezorgde ons land vorig weekend al meteen een eerste Belgische gouden medaille dankzij een fantastische, fenomenale, indrukwekkende, historische – en voeg gerust zelf nog wat superlatieven toe – prestatie in de tijdrit. Goud! Ook al is de aerokogel van Schepdaal geen West-Vlaming, toch heeft die gouden medaille een zoet, West-Vlaams randje. Of beter
The post Proficiat Sven,

Lees meer »

Oudste soapactrice ter wereld Annie Geeraerts wordt 98, wij verrassen ‘de bomma’ in gloednieuwe serviceflat

Hiep, hiep, hoera! Want Vlaanderens bekendste Bomma wordt vandaag 98. Dat viert ‘Familie’-actrice Annie Geeraerts met haar échte familie: “Maar net zoals m’n personage ben ik nu ook de allerlaatste die van iets weet”, lacht ze. “Volgens m’n dochter moet ik me mooi opkleden, maar wat er verder gaat gebeuren blijft een grote verrassing.” In aanloop naar de verjaardag ging

Lees meer »

‘Hot Summer Night’ in Het Witte Paard: minder sketches en pluimen, maar de wow-momenten stapelen zich moeiteloos op

Marc Coucke kaapte verrassend veel aandacht weg op de première van ‘Hot Summer Night’ in Blankenberge. De multimiljonair/mede-eigenaar van Het Witte Paard werd, weliswaar tot zijn eigen verbazing, meegesleurd in een sketch als bruidegom, voerde wat later de polonaise aan en bleef ook na afloop de gangmaker met zijn dankspeech. Maar wat als Coucke geen extra attractie is? Wie steelt

Lees meer »

LIVE CERCLE BRUGGE-KILMARNOCK. Denkey mist strafschop na VAR-interventie

Na het 1-1-gelijkspel in de heenmatch is het alles of niet voor Cercle Brugge in de Europa League. Vanavond moet de Vereniging volop aan de bak tegen het Schotse Kilmarnock willen ze zich plaatsen voor de derde voorronde. Zetten ze hun Europese parcours verder met een thuisoverwinning? Kijk live op VTM2 en VTM GO, of mis niets van de actie

Lees meer »

Vlaams minister Weyts wil dat DHL Boeing 777-toestellen kan blijven gebruiken op luchthaven Zaventem, ondanks “heimelijke” instructie van federale minister

Vlaams minister van Rand Ben Weyts (N-VA) wil dat pakjesbedrijf DHL op de luchthaven van Zaventem kan blijven werken met Boeing 777-toestellen. Volgens Weyts verspreidde de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), onlangs “heimelijk” een nieuwe instructie waardoor deze toestellen niet meer mogen landen of opstijgen in Zaventem. Weyts wil een belangenconflict inroepen.

Lees meer »

Chiro Sellewie op kamp in Veldhoven

Sinds ‘mensenheugenis’ trekken de twee Chirogroepen uit Sellewie van 21 tot 31 juli op kamp. Ook dit jaar was dit zo en de groepen trokken naar het Nederlandse Veldhoven. Voor de verplaatsing werd de trein gekozen. Bagage en alle voorraden en uitrusting gingen in een grote vrachtwagen. “Wij hebben alles keurig voorbereid en de meeste
The post Chiro Sellewie

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Ik hield mijn overleden man in mijn armen en beloofde hem dat ik Parijs zou halen”: het verhaal achter de handschoenen van deze Belgische amazone

Haar veel te jong gestorven echtgenoot Gregoire Naslin (39), papa van haar twee dochters, had geen mooier eerbetoon kunnen krijgen. Want na haar dressuuroefening op de Olympische Spelen stak de Waalse amazone Larissa Pauluis (44) haar handpalmen in de lucht en kon de hele wereld zien wat ze aan hém had geschreven: “Ik heb het je beloofd. En ik heb

Lees meer »