Jaar na inferno dringt buurt aan op maatregelen: “Telkens als we remgeluiden horen, voelen we weer stress”

In Wijtschate leidde een aanrijding tot twee doden en uitgebrande woningen aan kruispunt Vier Koningen. Een jaar later blijven de overgebleven bewoners vrezen voor hun veiligheid. Er ligt nu een plan op tafel voor het verleggen van een stukje gewestweg.

Meer dan 500 handelaars heten u hartelijk welkom. Een nieuw bord prijkt sinds deze week langs gewestweg N336, net over de Waalse grens in Komen-Waasten. “Daar hebben ze wel tijd en geld voor”, zucht Lindsay Butstraen (40). Ze woont in een van de rijwoningen aan de Vlaamse kant van het kruispunt Vier Koningen in Wijtschate. De vrouw en haar buren werden een jaar geleden opgeschrikt door een zware aanrijding tussen een vrachtwagen en bestelwagen. Enkele huizen naast Lindsay boorde de vrachtwagen zich door de voorgevel. Er ontstond brand bij de betrokken voertuigen, geparkeerde wagens en rijhuizen. Beide chauffeurs overleden aan hun verwondingen en enkele woningen raakten onbewoonbaar.

Vandaag zijn de zwaarst getroffen huizen nog steeds niet bewoond. Aan een van de gevels hangt een Te koop-bord. “Dat koppel keert niet meer terug. Zij kochten een nieuw huis in Komen-Waasten”, vertelt Lindsay. “Ik wil ook verhuizen, maar moest vechten tegen een zware ziekte en heb de middelen niet voor een andere woning. Dus blijf ik noodgedwongen op die gevaarlijke hoek wonen met mijn man en dochters van 12 en 16 jaar.”

200 ongevallen

“Mijn huis deelde vorig jaar in de brokken, maar ik kon er blijven wonen en wil niet meer verhuizen”, vertelt Erik Vanderhaeghe (65). “Ik ben geboren in dit huis en zou graag blijven. Hoeveel ongevallen ik hier al meemaakte in mijn leven? Ik heb het eens uitgerekend en kom uit op drie per jaar en dan overdrijf ik nog niet. Ik word 65 en heb hier zo’n 200 ongevallen meegemaakt. Veel ongevallen ontstaan door een slechte zichtbaarheid op het kruispunt.”

“In de jaren 1970 waren er al plannen voor een rotonde op dit kruispunt” – buurtbewoner Erik Vanderhaeghe

“Het zijn zeker niet altijd zware ongevallen”, stelt Lindsay. “Maar er is altijd een risico, ook voor onze huizen omdat ze tegen de baan liggen. Als wagens hier van de weg raken, rijden ze weer binnen. Waarom wil men geen vangrail plaatsen aan onze huizen? Bij het ongeval van vorig jaar bleef mijn huis gespaard, maar mijn zijgevel en poort raakten eerder al eens beschadigd. Dat was in de beginperiode. Ik woon hier intussen 17 jaar. Na de crash van vorig jaar ervaren we nog meer stress als we de remgeluiden horen en het gedaver van vrachtverkeer voelen rond ons huis.”

Het ongeval veroorzaakte een ware ravage. © TP

“Stukjes pleisterwerk aan mijn binnenmuren moest ik opnieuw laten doen door scheurtjes”, wijst Erik in zijn huis. Op de keukentafel vouwt hij enkele plannen open. “Zelf uitgetekend. Dit zou de ideale oplossing zijn: het stuk van de weg voor onze gevels verleggen op de akker aan de andere kant van die bomen in de berm. Dat zou zorgen voor meer zichtbaarheid en veiligheid. Deze weg is al lang niet meer op maat van het toegenomen zwaar verkeer en er zijn ingrepen nodig om de snelheid te milderen. Ik hoorde van mijn vader dat in de jaren 1970 al plannen waren voor een rotonde op dit kruispunt. Hij ligt er nog altijd niet.”

“We voelen ons in de steek gelaten”, aldus Lindsay. “De grens met Wallonië loopt hier en er zijn verschillende overheden nodig om iets te kunnen doen. Toch vind ik dat er het voorbije jaar onvoldoende gebeurd is aan de weginfrastructuur. Door de verzekerings- en vergunningskwesties hebben verschillende vernielde woningen nog een troosteloze aanblik, alsof de crash en brand er pas gisteren gebeurd zijn.”

Weg verschuiven

Volgens Wieland De Meyer (Gemeentebelangen), burgemeester van Heuvelland, is er beterschap op komst. “Er is al heel wat overleg geweest. Aan de zijde van Wijtschate werden intussen ribbelstroken, extra belijning en borden voorzien. Aan Waalse zijde is er sprake van een geplande snelheidsverlaging van 90 naar 70 kilometer per uur. In september zitten we samen met buursteden Mesen en Komen-Waasten, de Vlaamse wegbeheerder AWV en de Waalse evenknie SPW. Er wordt onder meer gesproken over maatregelen rond belichting. Vanuit Heuvelland stellen we ook een verschuiving van de weg voor. Als we daarvoor groen licht krijgen, verwacht ik een snelle onteigening van het stukje akker voor de betrokken rijwoningen. Vanuit de lokale besturen trekken we mee aan de kar. Ik verwacht na de zomer een plan van aanpak.”

The post Jaar na inferno dringt buurt aan op maatregelen: “Telkens als we remgeluiden horen, voelen we weer stress” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rose kon niet snel genoeg weg bij omstreden Jelmont uit ‘B&B zoekt lief’: “’s Nachts deed ik m’n kamerdeur op slot”

“Ik ben helemaal overdonderd door haar.” Na de heftige exit van Vicky (60) en Ingrid (61) lijkt Jelmont (62) in ‘B&B zoekt lief’ een betere klik te hebben met de derde kandidate, Rose (57). Maar helaas voor hem ziet zij dat zelf anders. Rose vertelt ons waarom ze na amper een kwartier al uit Jelmonts bed and breakfast wilde vertrekken

Lees meer »

TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Erdogan dreigt ermee Israël binnen te vallen

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelwitten in Libanon. Dat gebeurde onder meer in Shabriha, Burj el-Shemali, Kfar Kila en Tayr Harfa. De actie is een vergelding voor de twaalf doden die er op een voetbalveld vielen na de raketaanval op de Golanhoogte. Iran waarschuwt Israël intussen dat nieuwe militaire “avonturen” in Libanon “onvoorziene gevolgen” kunnen hebben. Lees hier

Lees meer »

Drugsbaron Bolle Jos zou zich nu schuilhouden in Rusland

‘Bolle Jos’, de Nederlandse drugsbaron die op de mostwantedlijst van Europol prijkt, is volgens zijn schoonbroer Turkije ontvlucht en zou zich nu in Rusland schuil houden. Twee weken geleden werd de schoonbroer, eveneens een handlanger van de drugsbaron, vrijgelaten uit een Turkse cel.

Lees meer »

Van leuke job bij de radio naar plots dakloos: Els De Craecker verhuisde noodgedwongen naar oude camper

“Ik vraag me af hoe mijn leven er zonder die ramp uitgezien zou hebben”, zegt Els De Craecker (48). Misschien had de radiostem, bekend van JOE en Nostalgie, dan wél een gezin gesticht? Na graafwerken op het aanpalende terrein verzakte haar huis. Het 14 jaar aanslepende verzekeringsdossier deed de dakloze Els in een zware depressie belanden. Sinds twee jaar noemt

Lees meer »

Laura Lynn & Dean brengen duet ‘Van Bij Het Begin’ uit én halen daarmee drie keren ‘Tien om te Zien’

Laura Lynn stond de voorbije twee weken maar liefst drie keer op het podium tijdens de opnames van het legendarische televisieprogramma ‘Tien Om Te Zien’. En ze stond er niet alleen, want voor haar nieuwe single ‘Van Bij Het Begin’ werkt ze samen met Dean Delannoit. Het publiek van ’Tien Om Te Zien’ mocht het nummer al drie keer luidkeels

Lees meer »

Surfinstructeurs redden met jetski jongen van 17 uit zee in Zeebrugge

In Zeebrugge is dinsdagavond een jongen van 17 op het nippertje gered uit de zee. De tiener ging zelf het water in, maar kon niet op eigen kracht terug aan wal geraken. Toen een toevallige voorbijganger kleding aantrof op het strand en niemand in de zee zag, sloeg hij alarm. Twee surfinstructeurs besloten de tiener meteen uit het water te

Lees meer »

Extreme hitte eist jaarlijks ruim 175.000 levens in Europa

Jaarlijks sterven in Europa, een van de snelst opwarmende regio’s van de wereld, ruim 175.000 mensen aan de gevolgen van extreme hitte. Dat meldt de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Hittestress is de belangrijkste oorzaak van klimaatgerelateerde sterfte in Europa", schrijft de directeur van WHO Europa.

Lees meer »