IJzertoren nog zeker jaar in stellingen: “Toren blijft veilig te bezoeken”

De restauratie van de IJzertoren verloopt volgens plan. Op 1 september 2025 moet alles afgewerkt zijn. “Maar zolang de werken bezig zijn, kunnen de bezoekers toch veilig alles bezoeken in ons monument”, aldus directeur Peter Mouton.

De eerste fase van de herstellingswerken aan de IJzertoren vond plaats van 2014 tot 2018. Halfweg juli 2023 werd gestart met de tweede fase van de restauratie. Deze tweede fase is ingrijpender dan de eerste, die onder meer het vervangen van de terrastegels en de toegangsdeur naar het dakterras en dichtingswerken in de kruiskop van de toren omvatte. “Nu worden de gevels van de toren gereinigd, ontmost, hersteld en waterkerend behandeld. De afdekstenen op de terrassen worden ook hersteld of vervangen en ook van een waterkerende laag voorzien, de lager gelegen platte daken krijgen een nieuwe afdichtingslaag en het volledige buitenterras op de eerste verdieping wordt opnieuw afgedicht en krijgt waar nodig een nieuwe betegeling”, duidt Peter Mouton, directeur van het Museum aan de IJzer.

“Niet enkel de gevels en terrassen krijgen een restauratiebeurt, ook het buitenschrijnwerk in aluminium en hout wordt nagezien en hersteld of vervangen. En ten slotte staat ook het vernieuwen van de dichtingen en sluitingen van de ramen in de panoramazaal op de planning.”

Terwijl de werken aan de buitenkant van de toren voortgaan, kunnen bezoekers ongestoord het museum blijven bezoeken. “Je hebt weer zicht op de omgeving vanuit de panoramazaal en vanop het dakterras en alle museale verdiepingen zijn integraal toegankelijk en te bezoeken gedurende de volledige restauratieperiode.”

1 september 2025

De aannemer kreeg 180 dagen om de restauratie uit te voeren. Ze zou uiterlijk op 1 september 2025 afgewerkt moeten zijn. De 84 meter hoge toren is heel vatbaar voor de wind en het is daardoor vaak onmogelijk om op die hoogte te werken. “De kostprijs van deze werken bedraagt 2.140.448,87 euro, waarvan er iets meer dan de helft wordt gesubsidieerd, de rest komt uit eigen middelen”, aldus Peter Mouton.

“Heel belangrijk is dat de werking niet in het gedrang komt. Binnen in de toren blijft alles hetzelfde en de bezoekers kunnen vrij en veilig alles bezoeken. Er is extra ingezet op veiligheid zowel voor wie werkt aan de toren als voor de bezoekers. Zo komt er aan de trappen bij de ingang een tunnel waardoor je veilig bij de ingang geraakt. Iedereen is en blijft dus welkom.”

The post IJzertoren nog zeker jaar in stellingen: “Toren blijft veilig te bezoeken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Wien à la Carte’ brengt Weense grandeur hierheen

Op zaterdag 3 augustus wordt de gezellige theaterzaal van Ysara in Nieuwpoort omgetoverd tot een stukje Wenen. Het belooft een avond vol heerlijke operetteklassiekers en virtuoze vioolmelodieën te worden met ‘Wien à la Carte’, een nieuwe concertproductie van Tems Music.
The post ‘Wien à la Carte’ brengt Weense grandeur hierheen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kustreddingsdienst telt recordaantal verloren gelopen kinderen op snikhete dag aan zee

Aan de kust zijn op dinsdag 30 juli in totaal 134 kinderen verloren gelopen. Dat bevestigt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) woensdag. Het tropische weer lokte een massa volk naar zee en daardoor liep een pak kinderen verloren. IKWV roept ouders op om hun kinderen beter in de gaten te houden.
The post Kustreddingsdienst telt recordaantal

Lees meer »

Feestcomité Kappaert organiseert 50 jaar de Meifeesten: “Volksfeest voor reuzen”

De afgelopen Meifeesten hadden al een feestelijk tintje, maar het was nog wachten tot nu vooraleer het Feestcomité Kappaert uit Zwevegem zijn 50-jarig bestaan vierde. Dit gebeurde met een ontvangst door het gemeentebestuur en een feestelijke avond in OC Kappaert.
The post Feestcomité Kappaert organiseert 50 jaar de Meifeesten: “Volksfeest voor reuzen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Enthousiaste zwemmers duiken in Antwerps Bonapartedok tijdens eerste Zalige Zwemdag: “Uitzicht op MAS is supercool!”

De zon schijnt, het Bonapartedok is opgeruimd en de waterkwaliteit is goedgekeurd: de omstandigheden zijn ideaal voor de zwemmers die tijdens de 1e van 7 Zalige Zwemdagen een plons wagen vlak bij het MAS in Antwerpen. Ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) had er zijn zwembroek voor aangetrokken: "Op termijn willen we het dok in de zomer permanent kunnen openstellen."

Lees meer »

Demonstratie tegen Netanyahu tijdens zijn bezoek aan plaats dodelijke aanval Golanhoogten – Vier jonge kankerpatiënten uit Gaza komen naar België

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag de plek van de dodelijke aanval in de geannexeerde Golanhoogten bezocht. Hij beloofde dat Israël met een “harde reactie” komt op de raketaanval waarbij twaalf kinderen omkwamen. Er werd echter gedemonstreerd tegen zijn komst. En vier jonge kankerpatiënten uit de Gazastrook worden geëvacueerd naar ons land. De kinderen zullen hier worden behandeld omdat

Lees meer »