Geluidsoverlast en trillingen in vernieuwde Kerkstraat: “Sowieso wordt dit opgelost”

Sinds 2022 ondergaat het gemeentecentrum van Kuurne een metamorfose. Niet alleen bovengronds, maar ook wat betreft nutsleidingen en riolering. Terwijl de werkzaamheden een verbetering zouden moeten betekenen, is dit voor een gedeelte van de Kerkstraat niet het geval.

De gegoten betonplaten in de Kerkstraat baren de bewoners zorgen. Ze veroorzaken al sinds ze er liggen trillingen en geluidsoverlast voor de bewoners in het gedeelte tussen de Tramstatie en ’t Kruiske, vooral dan wanneer er zwaar verkeer overheen rijdt. “Binnenkort wordt de Harelbeeksestraat opgeleverd en opnieuw opengesteld voor het verkeer, waardoor het doorgaand verkeer in de Kerkstraat zou moeten afnemen”, meldt schepen van Openbare Werken Annelies Vandenbussche. “Dit verandert dan ook niets aan het feit dat wij uiteraard ook kijken voor een degelijke oplossing voor de Kerkstraat.”

“Lang slapen is er bij ons niet meer bij”, vertelt een van de bewoners die aan het begin van de Kerkstraat woont ter hoogte van ’t Kruiske. “Van zodra er ’s morgens een lijnbus langskomt, worden we gewekt door het gebonk van de straat. En dan zwijg ik nog over de trillingen die daarmee gepaard gaan. Aanvankelijk werden onze klachten niet gehoord, maar uiteindelijk werd er een bedrijf aangesteld om metingen te doen. Zij stelden vast dat onze klachten gegrond waren.”

“Dit leidde ertoe dat ter hoogte van de pitazaak een proefoplossing werd toegepast in de vorm van een zogenaamde verdeuveling, die de verticale beweging van de platen voorkomt. In eerste instantie leverde dit een goed resultaat op en bleef het lawaai weg. Maar de vreugde was slechts van korte duur, want korte tijd later staken de geluidsoverlast en trillingen opnieuw de kop op. Hierdoor ervaren we weer gedaver in onze slaapkamer zodra bussen of vrachtwagens door onze straat rijden.”

Het is trouwens niet die ene bewoner die zich ergert aan deze situatie, ook heel wat andere bewoners van de Kerkstraat storen zich aan het lawaai en de trillingen als zwaar verkeer door hun straat rijdt.

Extreme hitte

Het gemeentebestuur van Kuurne zit verveeld met het probleem, maar zoekt naar de best mogelijke oplossing. Er waren al verschillende infovergaderingen waarop alle betrokken partijen aanwezig waren, met de betonexpert van België erbij. “Het probleem doet zich voor in het gedeelte van de Kerkstraat tussen de Koning Albertstraat en de Leiestraat, dat in de zomer van 2022 werd aangelegd”, verduidelijkt burgemeester Francis Benoit.

“Wellicht kunnen er door de extreme hitte tijdens de aanleg problemen ontstaan zijn waardoor ‘curling’ van de betonplaten optrad. De betonplaten buigen daardoor iets meer aan de uiteinden dan in het midden en geven dus ongewenste beweging. Technisch gezien is er niets verkeerd gegaan, het probleem is eerder te wijten aan de extreme weersomstandigheden melden ons de experten. Onze diensten winnen momenteel het nodige advies in om dit probleem zo goed mogelijk op te lossen. Maar één ding is duidelijk: dit stuk Kerkstraat moet opnieuw worden aangepakt”, aldus de burgemeester.

Ondertussen werd bij wijze van proef een stukje Kerkstraat aan de kant van ’t Kruiske ‘verdeuveld’, en ook dit wordt onderzocht of dit de oplossing kan zijn. In september wordt vervolgens dan beslist welke oplossing de gemeente definitief kiest. De uitvoering van de gekozen oplossing zou dan in 2025 volgen. Afhankelijk van de gekozen oplossing, verdeuvelen (waarbij de betonplaten worden vastgeniet of verankerd en waarbij ook een onderlaag zou geïnjecteerd worden), of de hele straat opnieuw uitbreken en heraanleggen. Naargelang de gekozen oplossing, zou het prijskaartje voor herstel kunnen schommelen tussen 100.000 en 350.000 euro.

“Het is voor ons als gemeente erg belangrijk dat we de juiste informatie inwinnen en op basis van objectiviteit een beslissing nemen. Sowieso zullen de in de zomer van 2022 aangelegde delen aangepakt worden, dat staat vast”, geven de burgemeester en schepen nog mee.

The post Geluidsoverlast en trillingen in vernieuwde Kerkstraat: “Sowieso wordt dit opgelost” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minstens 12 doden bij aanhoudende protesten in Venezuela, president Maduro spreekt over “crimineel geweld van fascisten”

Bij de protesten tegen de Venezolaanse verkiezingsresultaten zijn ondertussen al minstens 12 mensen om het leven gekomen. Ondertussen blijven duizenden mensen in de hoofdstad Caracas en andere steden doorheen het land op straat komen. De regering van de herverkozen president Nicolas Maduro beschuldigt de oppositie ervan het "crimineel geweld" aan te stoken, met enkele prominente aanhangers van de regering die

Lees meer »

Venezolaanse ppositieleiders moeten “achter tralies”, zegt Maduro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro vindt dat oppositieleidster María Corina Machado en de oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag, Edmundo González Urrutia, “achter de tralies” moeten worden gezet na de dodelijke protesten in Venezuela. Dat zei het staatshoofd woensdag tijdens een persconferentie.

Lees meer »

De zotte zesdaagse van Evenepoel tussen Nice en Parijs: “Maandag lag ik om half vijf in bed. Pas vrijdag was ik een béétje fris”

Een race tegen de klok, was het voor Remco Evenepoel om zich tot olympisch kampioen te kronen. In koers, maar óók op weg ernaartoe. Amper zes dagen nadat hij op het eindpodium van de Tour in Nice stond, pronkte Evenepoel in Parijs met tijdritgoud. Een zotte zesdaagse met een feestje tot in de vroege uurtjes, veel slaap en… slechte benen.

Lees meer »