Feestprogramma voor 125 jaar Sint-Pieters

De gemeente Sint-Pieter-op-den-Dijk werd 125 jaar geleden bij Brugge gevoegd en zo is het huidige Sint-Pieters met voorsprong de oudste deelgemeente. Het Buurtwerk en vzw Connected Sint-Pieters stelden voor dit feestjaar een mooi programma samen met onder meer een historische zoektocht en een fototentoonstelling.

De fusie van Sint-Pieters-op-den-Dijk en Brugge was een van de eerste in haar soort. De inwoners mochten zich in 1899 plots Bruggeling noemen; een eer waar velen vandaag nog trots mee uitpakken zonder dat ze evenwel de geschiedenis van de eigen deelgemeente vergeten. Om de jubileumverjaardag van de fusie in de verf te zetten, organiseren het lokale buurtwerk en Sint-Pieters Connected een resem feestelijke activiteiten. Zoals een historische zoektocht over de geschiedenis van Sint-Pieters. Particulieren, scholen en verenigingen kunnen er de komende maanden aan deelnemen.

“In samenwerking met stadsarchivaris Jan D’Hondt en lokaal heemkundige Herwien Titeca is er een unieke set postkaarten samengesteld. En tijdens het feestweekend Pastorie Préférée (van 30 augustus tot en met 1 september) is er in de pastorie een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van Sint-Pieters”, zegt buurtwerker Patrick Anthone.

“Belangrijke peilers van deze viering zijn een doorlopende tentoonstelling over kunstschilder Rik Slabbinck in woonzorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk, een literaire avond met auteur Femke Vindevogel in De Dijk en een optreden van neoklassiek pianist Tom Kristiaan in De Sint-Pieterskerk. Er is dus voor elk wat wils, nog tot eind september”, vult burgemeester Dirk De fauw (CD&V) aan.

Feestgedruis opsnuiven

Volgens schepen Pablo Annys (Vooruit) betekent de dynamiek rond 125 jaar Sint-Pieters dat deze deelgemeente meer dan ooit leeft. “We zijn dan ook bijzonder blij dat we de bewoners al sinds 1899 bij Brugge mogen rekenen. De fusie betekent een verrijking waar we vandaag sociaal en cultureel nog steeds de vruchten van plukken”, klinkt het. “Ik raad iedereen aan om het feestgedruis rond 125 jaar Sint-Pieters op te snuiven gedurende de zomer.”

Alle info op de website www.125jaarsint-pieters.be

The post Feestprogramma voor 125 jaar Sint-Pieters is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kan Ozempic helpen om te stoppen met roken? “Het zou de dopaminestoot kunnen verlagen die nicotine in de hersenen uitlokt”

Het actieve bestanddeel van het diabetesmedicijn Ozempic, semaglutide, helpt om gewicht te verliezen en volgens een nieuwe studie zou het mogelijk ook helpen om te stoppen met roken. Al zijn specialisten nog voorzichtig. Er zijn aanwijzingen dat het middel ook kan helpen van andere verslavingen verlost te raken. “Maar vooralsnog is het niet raadzaam Ozempic voor te schrijven als rookstopmiddel.”

Lees meer »

Louverdrape investeert in gloednieuwe laadpalen: “Dankzij de zonnepanelen laad je hier groene energie”

Raamdecoratieproducent Louverdrape investeerde de afgelopen maanden in gloednieuwe laadpaleninfrastructuur. Dit initiatief kadert in de duurzame strategie waar het familiebedrijf al jarenlang op inzet. Dankzij de 1.200 zonnepanelen laad je er volledig groene energie. Niet enkel werknemers en bezoekers van de firma, maar ook elke andere bestuurder van een elektrische wagen kan 24/7 op de site in Kortemark terecht om te

Lees meer »

Vrijgelaten Amerikaanse journalist knuffelt moeder bij aankomst in VS na historische gevangenenruil

Rusland en enkele westerse landen hebben donderdag 26 gevangenen geruild, waaronder de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich en de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan. Dat zegt Turkije, dat de gevangenenruil coördineert. Het zou gaan om de grootste gevangenenruil tussen Rusland en het Westen sinds het einde van de Koude Oorlog. Volg alle updates over deze historische deal in onze liveblog.

Lees meer »

Danny Saey en Jodith Albarico organiseren ‘Kunst op mijn adres’: “Weerspiegel mijn levensloop in de werken die ik schilder”

Danny Saey (66) en zijn vrouw Jodith Albarico (36) maken zich op voor een eerste editie van ‘Kunst op mijn adres’ in Beernem. 25 jaar lang organiseerde Danny met zijn drie broers in Sint-Joris de expo ‘Kijken naar Kunst’ tijdens de septemberkermis. Zeven jaar na de laatste editie en na een bijzondere levensloop, is Danny met zijn vrouw klaar voor

Lees meer »