Eretekens voor Pannenaar Swen Vincke op Vlaamse feestdag

De Vlaamse regering heeft donderdag, op de Vlaamse feestdag, eretekens uitgereikt aan gameontwikkelaar Swen Vincke, Europees WHO-directeur Hans Kluge, auteur van ‘Doodgewoon’ Barbara Ceuleers en aan Rode Kruis Vlaanderen-topman Philippe Vandekerckhove.

Het is intussen al de tiende keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Het Vlaamse ereteken is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.

Baldur’s Gate 3

Dit jaar reikt Vlaanderen vier eretekens uit. Zo gaat er eentje naar Swen Vincke, een van de grondleggers van de bloeiende Vlaamse gamingindustrie. Als oprichter en ceo van het videogamebedrijf Larian Studios ontwikkelde hij onder meer het succesvolle Baldur’s Gate 3. “Vijf van de 10 nominaties verzilveren op de Bafta Game Awards, zeg maar de oscars van de gaming-wereld. Dat doen er maar heel weinig mensen hem na”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon.

Ook Hans Kluge, sinds begin 2020 directeur bij de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), krijgt een ereteken. Kluge was voordien huisarts en actief bij Artsen Zonder Grenzen in Somalië en Liberia en in het Siberische gevangenissysteem. Kluge krijgt zijn erkenning onder meer voor zijn “onafgebroken strijd voor een robuuste Europese gezondheidsaanpak”.

Een derde ereteken is voor Barbara Ceuleers, dochter van voormalig BRT-directeur Jan Ceuleers. Met haar boek ‘Doodgewoon’ doorbreekt Ceuleers een aantal taboes rond dementie en euthanasie. Volgens Jambon moeten politici misschien gehoor geven aan het verhaal van Ceuleers. “De wet op euthanasie lijkt in het geval van dementie zelf wat wilsonbekwaam.”

Het vierde ereteken is voor Philippe Vandekerckhove, al meer dan 20 jaar gedelegeerd bestuurd van Rode Kruis Vlaanderen. Onder zijn leiding is Rode Kruis Vlaanderen uitgegroeid tot een professionele organisatie voor eerstehulpverlening met de nadruk op een wetenschappelijke aanpak. Vandekerckhove krijgt zijn ereteken voor zijn “onafgebroken strijd voor een wetenschappelijk correcte eerstehulpverlening voor iedereen”.

The post Eretekens voor Pannenaar Swen Vincke op Vlaamse feestdag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeente ligt 50 kilometer van zee, maar wordt geteisterd door duizenden meeuwen: “Net een film waarin een sprinkhanenplaag plots alles overspoelt”

De inwoners van Hyndburn zien sinds kort enkel nog zeemeeuwen als ze naar de hemel boven hun huizen kijken. En dat is opmerkelijk: de Engelse gemeente is volledig omgeven door land en ligt op minstens 50 kilometer van de dichtstbijzijnde kust. De meeuwen worden echter aangetrokken door een vuilnisbelt die recentelijk werd uitgebreid en hebben er hun nesten gebouwd, waardoor

Lees meer »

Tweelingbroers El Haddaji staan op lijst Vooruit: “Jongeren zijn wissel op de toekomst”

De 27-jarige tweeling Younes en Youssef El Haddaji, bekend van de Res Star Academy vzw, beslisten onlangs met Vooruit mee te doen aan de verkiezingen: Younes voor de gemeenteraad, Youssef voor de provincieraad. “We werken beiden met jongeren, zij zijn de wissel op de toekomst. We willen een goed beleid helpen maken met als belangrijk thema jongeren- en pleintjeswerking.”

Lees meer »

LIVE. Histori­sche gevangenen­ruil tussen Rusland en Westen: dit weten we al over de grootste ruil sinds Koude Oorlog

Rusland en enkele westerse landen hebben donderdag 26 gevangenen geruild, waaronder de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich en de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan. Dat zegt Turkije, dat de gevangenenruil coördineert. Het zou gaan om de grootste gevangenenruil tussen Rusland en het Westen sinds het einde van de Koude Oorlog. Volg alle updates over deze historische deal in onze liveblog.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Piepjonge drugsbaron ‘Piwi’ verdiende zó veel met cokehandel dat liefje met luxeproblemen kampte: “Oh my god, ik lijk wel Kim Kardashian!”

Op zijn 21ste had Antwerpenaar Zakaria ‘Piwi’ El Kasmioui zijn toekomst al uitgestippeld: grote cokebazen als Dikke Nordin en Bolle Jos van de troon stoten, en als leider van de ‘next generation’ de boel overnemen. De piepjonge drugsbaron pakte het totaal anders aan dan zijn voorgangers. In plaats van binnen te breken in de haven, zette hij een ‘crimineel uitzendkantoor’

Lees meer »

Na aanval op Frans treinnetwerk saboteren vandalen nu telefoonoperatoren, brief met “sporen van pest” aan Franse minister onderschept

Na de massale aanval op het Franse treinnetwerk afgelopen vrijdag, is er al sprake van een nieuwe sabotageactie. In zes Franse departementen zijn installaties van de telecomoperatoren SFR en Bouygues vernield. Daardoor kampen heel wat klanten op dit moment met internetproblemen. De Franse radiozender ‘FranceInfo’ laat intussen weten dat er zaterdag ook een brief “met sporen van de pest” aan

Lees meer »

Minister Weyts (N-VA) wil dat DHL op luchthaven Zaventem kan blijven werken met Boeing 777-toestellen

Vlaams minister van Rand Ben Weyts (N-VA) wil dat pakjesbedrijf DHL op de luchthaven van Zaventem kan blijven werken met Boeing 777-toestellen. Volgens Weyts verspreidde de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), onlangs "heimelijk" een nieuwe instructie waardoor deze toestellen niet meer mogen landen of opstijgen in Zaventem. Weyts wil een belangenconflict inroepen.

Lees meer »

“Hier gebeuren dingen die niet koosjer zijn”, zelfs de afvaldiensten weigeren nog in deze wijk te komen

Al sinds juni komen de vuilnisophaaldiensten van Net Brussel niet meer in de Brabantwijk, achter het Brusselse Noordstation. De reden: werknemers voelen er zich niet meer veilig na een aantal gevallen van agressie en voortdurende bedreigingen. Het vuil stapelt er zich op, ratten hebben vrij spel. “Kan zijn maar zonder veiligheidsgaranties keren we niet terug”, klinkt het.

Lees meer »

33 jaar geleden werd de dochter van Georges en Marie-Josephe vermoord: “Ze hebben ons alles afgepakt. Wij hebben niks meer”

Als je kind doodgaat – vermóórd wordt – en je moet doorleven zonder dat er een dader wordt gevonden: in godsnaam, hoe? Georges Caeckaert (88) en Marie-Josephe (83) kennen het antwoord: al 33 jaar leven ze op hoop. Nu het gerecht een nieuw DNA-onderzoek vraagt, des te meer. Wraak of vergelding willen ze op hun leeftijd niet meer. Een celstraf

Lees meer »

Half Ton Classics meert voor vijfde keer in Nieuwpoort aan

Van 5 tot 9 augustus komt de Half Ton Classics klasse voor de vijfde keer terug naar de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort. De vijfdaagse is een onofficieel Europees kampioenschap. De zeilwedstrijden trekken deelnemers aan uit 7 tot 8 Europese landen, het event wordt jaarlijks in een andere zeilershotspot gehouden.
The post Half Ton Classics meert voor vijfde keer in

Lees meer »