“Dit is een droom die uitkomt”: spoedarts Emily wordt ‘flying doctor’ in Australië

Spoedarts Emily Vandamme reisde al de wereld rond om ervaring op te doen en vooral om mensen te helpen. Ook op de armste plaatsen en in erbarmelijke omstandigheden. Eind deze maand vliegt Emily naar Australië. In Sydney gaat ze aan de slag als ‘flying doctor’ voor kinderen. “Dit is een droom die werkelijkheid wordt.”

Spoedarts Emily Vandamme (33) trok tijdens haar studies geneeskunde aan UGent al de halve wereld rond om ervaring op te doen. De Aartrijkse was in 2012 ook mede-oprichter van het Daktari Project, dat het Kilembe Mines Hospital in Oeganda ondersteunt. Emily zet letterlijk en figuurlijk haar schouders onder het project, want ze ging al verschillende keren werken in het ziekenhuis.

In juni keerde Emily terug van een drie maand durende missie voor Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Haïti. Ze werkte er in de hoofdstad Port-au-Prince. Het eiland is bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld en de criminaliteit is er erg hoog. Gewapende bendes hebben verschillende delen van de hoofdstad en de rest van het land onder controle, er worden regelmatig mensen ontvoerd en confrontaties tussen bendes en ordehandhavers leidden al meerdere keren tot gewelddadigheid. Het land verkeert in een economische en politieke crisis. Ons land geeft dan ook een negatief advies om naar Haïti te reizen. “Door het geweld raken mensen er ernstig gewond. Ik heb er erg zware verwondingen gezien”, begint Emily, die voor AZG mee een spoeddienst hielp opstarten.

Geen doelwit

Echt bang was Emily niet in Haïti. “Oké, ik hoorde veel geweerschoten, maar heb me nooit in een gevaarlijke toestand bevonden. Ik voelde me niet onveilig. Het is geen oorlogszone zoals Gaza. Wat niet wegneemt dat ik wél slachtoffers gezien heb en straatarme mensen die honger lijden. Ik wil de situatie dus zeker niet minimaliseren. Anderzijds staat AZG ook voor onpartijdigheid en neutraliteit. Daar wordt open over gecommuniceerd. We behandelen iedereen, dus we zijn geen doelwit.”

“In Oeganda is een vrouw soms een hele dag te voet onderweg om te bevallen”

Emily vertoefde de voorbije jaren vrij veel in het buitenland. Ze was al in Australië, Oostenrijk, Zwitserland, Cambodja, Nepal, Oeganda en toen covid uitbrak was ze op AZG-missie in Bangladesh. “Ik woonde dus al een beetje overal. Maar als ik terug in België ben, verdeel ik mijn tijd over Gent en Aartrijke, waar mijn ouders wonen. Ik was ook al vijftien keer in Oeganda, het is mijn tweede thuis geworden. Ik ben nu wel in Haïti geweest, het armste land van het westelijk halfrond, maar de toestanden in Oeganda zijn moeilijker. De toestand is er stabieler, maar er zijn minder middelen om mee te werken. Dankzij AZG heb je een basiszorg, we kunnen goeie zorgkwaliteit geven. Niet alle operaties zijn uitvoerbaar, maar we kunnen wel focussen op levensreddende handelingen. Ter vergelijking: in Oeganda hebben we geen beeldvorming, is bepaalde medicatie niet aanwezig, is er soms geen elektriciteit, stromend water en zuurstof. Na de overstroming in 2021 waren er zelfs geen bedden en matrassen meer. Toen zijn we van nul moeten heropstarten. Tip: bekijk eens de documentaire De hoop van een hospitaal op VRT Max. Deze reportage toont ons werk in Oeganda. Ik ben er erg trots op dat ik er mocht aan meewerken.”

Tussen de schoten

Los van de moeilijke omstandigheden ter plekke, zijn vooral de verhalen het moeilijkst en het meest confronterend, weet Emily. “Hier in Vlaanderen worden we ook geconfronteerd met ernstige zaken, maar ginds heeft élke patiënt een verhaal. De mensen in Port-au-Prince moeten elke dag opnieuw de gevarenzone in of er passeren. Tussen de geweerschoten. Per ongeluk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn en geraakt worden. Dan denk ik soms, wat zitten wij hier in België te klagen? Mensen klagen omdat ze een uur moeten wachten op spoed. We zijn zo veeleisend geworden. Maar ik kan de knop omdraaien. Hoe klein een hulpvraag ook is, het is een hulpvraag. De prioriteiten liggen nu eenmaal anders. Om een voorbeeld te geven: in Oeganda is het geen uitzondering dat een hoogzwangere vrouw een hele dag onderweg is om te kunnen bevallen in een ziekenhuis. Dat maakt je heel nederig.”

“Soms denk ik: wat zitten we hier in België te klagen?”

In de bergen

Eind juli vertrekt Emily voor een nieuwe uitdaging. “In Australië ga ik aan de slag als urgentiearts voor zieke kinderen. We doen onze verplaatsingen met de helikopter omdat de afstanden daar te groot zijn om met een ambulance te overbruggen. Als ik voor mijn studies had geweten dat ik ooit aan de slag zou kunnen gaan als ‘flying doctor’ in Australië, dan had ik meteen getekend. Het is dus een droom die uitkomt. Het is ook héél spannend, want ik heb niet veel ervaring met kleine baby’tjes. Ik zal er dus ook verder opgeleid worden. Belgen zijn er trouwens heel erg welkom. We hebben veel ervaring op het vlak van trauma. Anderzijds ben ik ook heel blij om terug te keren naar Australië. Mijn vorige ervaring was heel positief. Ik kreeg er een heel goede opleiding én correcte werkuren. Van dat laatste kunnen ze hier in België nog wat leren.”

Emily blijft een jaar in Australië. “Wat ik daarna wil doen? Ik kijk nog niet te ver vooruit. Maar ik wil graag in Europa eindigen. Sowieso voel ik me meer Europeaan dan Belg. Maar als ik dan toch mag kiezen: het liefst van al zou ik in de bergen werken.”

The post “Dit is een droom die uitkomt”: spoedarts Emily wordt ‘flying doctor’ in Australië is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afvalverwerker neemt extra maatregelen tegen aanhoudende stank in Dendermonde: “Vreselijke geur bij prachtig zomerweer”

Het stinkt nog altijd in Appels bij Dendermonde, het probleem sleept intussen enkele weken aan. Het begon toen afvalverwerker Verko afvalwater loosde in de rioleringen. Op advies van specialisten voegt Verko ijzerchloride toe aan het afvalwater. Maar dat helpt niet voldoende, er komen extra maatregel. "Net nu iedereen bij het prachtige weer wil buiten zitten, stinkt het er ongelooflijk", geeft

Lees meer »

Crisis bij VK Akkers Middelburg afgewend

Het zag er een paar dagen naar uit dat de voetploeg VK Akkers Middelburg, bij gebrek aan een terrein, zou ophouden te bestaan. Samen met de eigenaars van het terrein en de gemeente heeft de ploeg een (tijdelijke) oplossing gevonden.
The post Crisis bij VK Akkers Middelburg afgewend appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE CERCLE BRUGGE-KILMARNOCK (do, 20u00). “Groepsfase halen is ons doel”: Muslic spreekt duidelijke taal voor beslissende Europese terugmatch – Van der Bruggen: “Sterke thuisreputatie opgebouwd”

Na het 1-1-gelijkspel tegen het Schotse Kilmarnock is het alles of niet voor Cercle Brugge in de Europa League. Donderdag moet de Vereniging volop aan de bak willen ze zich plaatsen voor de derde voorronde. Zetten ze hun Europese parcours verder met een thuisoverwinning? Kijk donderdag live op VTM2 en VTM GO, of mis niets van de actie via deze

Lees meer »

?? WIN. Deel uitmaken van nieuw stukje sportgeschiedenis? Toon letterlijk je hart voor Evenepoel en Van Aert en ga op dagtrip naar de wegrit van komende zaterdag

Zélf onze atleten aanvuren op de Olympische Spelen in Parijs? Dat kan! HLN en Belfius geven liefst elf duotickets voor een dagtrip weg, waaronder ook voor de olympische wegrit van volgende week zaterdag (3 augustus). Stuur jouw mooiste ‘showyourlove’-sportfoto in en moedig Remco Evenepoel, Wout van Aert, Tiesj Benoot en Jasper Stuyven aan! Tegelijk geniet je ook van de unieke

Lees meer »

LIVE. Israël voert als vergelding luchtaanvallen uit op Hezbollah-doelwitten in Libanon – “Raket die 12 voetballende jongeren doodde was van Iraanse makelij”

Het Israëlische leger heeft de voorbije nacht luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelwitten in Libanon. Dat gebeurde onder meer in Shabriha, Burj el-Shemali, Kfar Kila en Tayr Harfa. De actie is een vergelding voor de twaalf doden die er op een voetbalveld vielen na de raketaanval op de Golanhoogte.Volg alle updates in onze liveblog.

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Erdogan dreigt ermee Israël binnen te vallen

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelwitten in Libanon. Dat gebeurde onder meer in Shabriha, Burj el-Shemali, Kfar Kila en Tayr Harfa. De actie is een vergelding voor de twaalf doden die er op een voetbalveld vielen na de raketaanval op de Golanhoogte. Iran waarschuwt Israël intussen dat nieuwe militaire “avonturen” in Libanon “onvoorziene gevolgen” kunnen hebben. Volg alle

Lees meer »

Tramstatie organiseert comedyavond

Het Tramstatiecomité organiseert op 6 september een comedyavond in Ichtegem met optredens van Mohsin Abbas, Jan-Bart De Muelenaere en Tim Loobuyck.
The post Tramstatie organiseert comedyavond appeared first on KW.be.

Lees meer »