Bruggeling onder de loep: Jan van Hese, priester in de revolutiejaren

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Jan van Hese, priester in de revolutiejaren.

Eigentijdse kronieken over een welbepaalde periode zijn steeds interessant. Zo schreef priester Jan van Hese een Journal historique over de periode 1792-1802 waarvan slechts een gedeelte werd gepubliceerd. Maar wie was die priester waaraan Andries Van den Abeele ooit een artikel wijdde in het tijdschrift Biekorf?

Belast met schulden

Johannes Franciscus Andreas van Hese werd geboren op 30 november 1757. Gemakshalve (?!) kreeg hij dezelfde voornamen als zijn vader zilversmid Johannes Franciscus. Zijn moeder was Laurentia De Wulf en het gezin was zeker niet onbemiddeld. Ze woonden in een huis in de Steenstraat, dat eigendom was van vader Jan, en moeder Laurentia bezat verschillende eigendommen, waaronder hoeven en gronden, in Oostkamp. Moeder Laurentia overleed al in 1762 op 26-jarige leeftijd. Na haar overlijden ging de zaak van vader Jan failliet en hij vluchtte belast met schulden naar een onbekende bestemming.

Later bleek dat Arras te zijn waar hij op 54-jarige leeftijd met schulden overleed. Zoon Jan en zijn broer werden na het overlijden van Laurentia door een tante opgevangen. Op 17-jarige leeftijd startte Jan zijn priesteropleiding aan het Brugse seminarie en vervolledigde zijn studies in Leuven. Op 10 maart 1781 werd hij tot priester gewijd en op 15 maart droeg hij zijn eremis op. Naar aanleiding ervan werd een tafellied gepubliceerd. Wat hij de drie volgende jaren deed, is niet bekend. Zeker is dat hij pas in juni 1784 tot onderpastoor in Pittem werd benoemd.

Jan kwam geregeld in aanvaring met zijn hiërarchische overheid. Uit bisschoppelijke akten blijkt dat hij conversationes met het andere geslacht had, zeg maar geslachtsbetrekkingen. Om die reden werd hij in 1789 ontzet uit zijn priesterambt. Dat belette hem niet om in 1797 als priester de republikeinse eed af te leggen en aalmoezenier van de gevangenen en ter dood veroordeelden te worden. Jan van Hese overleed in 1802 als gevolg van een besmettelijke ziekte.

Naar aanleiding van de eremis van Jan van Hese werd een tafellied gepubliceerd. (gf)

Marie Bauwens

Jan woonde in de Loppemstraat-Oude Burg. Bij hem woonde Marie Bauwens in, die in het bevolkingsregister eerst zonder beroep en later als dienstmeid werd vermeld. Daarnaast was er nog een niet bij naam genoemd minderjarig kind, dat ten laste van de priester was. Mogelijk was er tussen Van Hese en Bauwens dus meer aan de hand, temeer omdat Marie Bauwens van een veel te goede stand was om als dienstmeid te fungeren. Haar vader, chirurgijn Judocus Bauwens, was weliswaar vroegtijdig, maar niet onbemiddeld gestorven. (Chris Weymeis)

The post Bruggeling onder de loep: Jan van Hese, priester in de revolutiejaren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Royal Blood vervangt Queens of the Stone Age op Pukkelpop

Pukkelpop zag vrijdag met Queens of the Stonge Age de headliner van zondag afhaken. Reden daarvoor is de aanhoudende gezondheidsproblemen van frontman Josh Homme. Maar de organisatie heeft nu een vervanger beet: de Britse rockband Royal Blood zal op zondag 18 augustus het festival in Kiewit afsluiten op de main stage. Dat meldt de Pukkelpoporganisatie maandag.

Lees meer »

Meer dan honderd verdachten moeten DNA afstaan in dossier van vermoorde Ingrid Caeckaert uit Heist

Het Gentse parket-generaal heeft meer dan honderd mannen uitgenodigd om een DNA-staal af te staan. Met die actie hoopt substituut-procureur-generaal Céline Dhavé het gerechtelijk onderzoek naar de onopgehelderde moord op Ingrid Caeckaert een nieuwe impuls te geven. Deze Heistse vastgoedmakelaar werd op 16 maart 1991 in het trappenhuis van haar flat op het Heldenplein met 61 messteken vermoord. 23 jaar

Lees meer »

LIVE F1. Max Verstappen staat voor heuse inhaalrace in Spa: wint de wereldkampioen voor de vierde keer op een rij de GP van België?

De eerste helft van het F1-seizoen zit er bijna op. Maar eerst gaan alle ogen op de GP van België in Spa Francorchamps. Wereldkampioen Max Verstappen won de vorige drie edities op zijn lievelingsparcours, maar zit niet in zijn allerbeste vorm én heeft bovendien een gridstraf van tien plaatsen gekregen. Hij start straks, om 15u, vanop de elfde plek. De

Lees meer »

Niet “zomaar” hoofdpijn: 15 procent van de bevolking heeft migraine, dit moet je weten over die ziekte

15 procent van de volwassen bevolking heeft last van migraine. Bij kinderen gaat het om 10 procent. Hoge cijfers, en toch blijven het stigma en de onwetendheid groot. Hoe kan je migraine herkennen? Wat zijn de typische symptomen, en wat is het verschil met clusterhoofdpijn? In ‘#weetikveel’ beantwoordt neuroloog Annick Verstappen de meest prangende vragen over de hersenaandoening.

Lees meer »

Al 111.000 (!) klanten haakten dit jaar af bij Telenet: 4 Vlamingen over waarom zij vertrokken. “16 jaar klant en het enige wat ik ooit kreeg was een prijsverhoging”

De voorbije drie maanden lieten 52.100 klanten Telenet in de steek, blijkt uit nieuwe cijfers. Opgeteld bij de 59.300 ‘weglopers’ in het eerste kwartaal zijn dat er maar liefst 111.400 (!) sinds het begin van dit jaar. De hogere tarieven blijken de hoofdreden om de operator ‘adieu’ te zeggen, maar er blijken nog meer druppels te zijn die de emmer

Lees meer »