Brandweer Nieuwpoort viert 115-jarig bestaan met heuse veiligheidsdag: “Kom samen duiken in een duiktank”

De brandweer van Nieuwpoort viert dit jaar haar 115-jarig bestaan en wil dat niet zomaar laten passeren. Op zaterdag 10 augustus wordt een echte veiligheidsdag georganiseerd met tal van demonstraties en optreden, vergezeld van een zomerbar en foodtrucks. Wie wil, kan zelfs met een brandweerduiker een sprong wagen in de duiktank.

De brandweerpost van Nieuwpoort ontstond begin vorige eeuw toen er vlak voor en vlak na de Eerste Wereldoorlog een korps werd opgericht. Maar de oudste stukken die teruggevonden werden wijzen op het bestaan van een vorm van brandweer van in het jaar 1739. In 1753 beschikte de stad Nieuwpoort, die in de middeleeuwen de zesde grootste Vlaamse stad was, zelfs over 190 lederen emmers, 23 ladders en 9 haken, zo leert de overlevering.

Na de Eerste Wereldoorlog werd de gewapende brandweer ontbonden en in 1924 nam de brandweer haar intrek in de Langestraat. Doorheen de jaren werd de brandweer steeds performanter met nieuwe kledij en materiaal, nam ze haar intrek in de kazerne in de Gasstraat en sinds 1 januari 2015 ging de stedelijke brandweer van Nieuwpoort op in de hulpverleningszone Westhoek.

Duiken in duiktank

Om het 115-jarige bestaan te vieren organiseert de brandweer op zaterdag 10 augustus een heuse veiligheidsdag in het Prins Mauritspark in Nieuwpoort. Tussen 11 en 18 uur is er een static show en zin er tal van demonstraties. Naast de brandweer zijn ook de politie Westkust en de federale politie aanwezig, de civiele bescherming, het Rode Kruis, de MUG-heli, het AZ West, een F.A.S.T-voertuig en nog veel meer.

Vanaf 14 uur zijn er optredens van verschillende bands en DJ’s. Om 21 uur 30 wordt de dag afgesloten met een optreden van de Belgische U2-Tribute Band U2Be. Er is een gezellige zomerbar aanwezig en voor de honger zijn er foodtrucks. Wie wil kan overdag samen met een brandweerduiker duiken in de duiktank. (JH)

The post Brandweer Nieuwpoort viert 115-jarig bestaan met heuse veiligheidsdag: “Kom samen duiken in een duiktank” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trump is dan toch bereid tot tv-debat met Harris

De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Donald Trump, is dan toch bereid om op tv in debat te gaan met zijn Democratische concurrente Kamala Harris. “Ik ben met Fox News overeengekomen om op woensdag 4 september tegen Kamala Harris te debatteren”, schreef de ex-president op sociale media.

Lees meer »

Gilles Van Bouwel wordt presentator van 60ste verkiezing Tineke van Heule

De organisatie van de Tinekesfeesten heeft aangekondigd dat Gilles Van Bouwel, schermgezicht en in het verleden nog De Mol in het gelijknamige tv-programma, de nieuwe presentator van de Tinekesfeesten in Heule wordt. Van Bouwel neemt de fakkel over van Erik Burke, die het eerder 25 jaar deed.
The post Gilles Van Bouwel wordt presentator van 60ste verkiezing Tineke van

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Hamasleider Haniyeh gedood in Iran: grote vrees voor escalatie in het Midden-Oosten

Hamasleider Ismail Haniyeh, die beschouwd werd als de belangrijkste politieke leider van de Palestijnse extremistische beweging Hamas, is gedood in Iran. Dat meldt de Iraanse Revolutionaire Garde in een verklaring en is ook bevestigd door Hamas. Er wordt gevreesd dat de moord de spanningen in het Midden-Oosten kunnen doen escaleren. Volg alle updates in onze liveblog.

Lees meer »

Vandalen gooien blikvanger van Trammelant omver

De strooien belle-époquefietser aan het bekende tramhuisje in De Haan werd deze nacht door vandalen tegen de grond gewerkt. Ondertussen staat het beeld alweer overeind, maar volgens burgemeester Wilfried Vandaele is de schade wel aanzienlijk.
The post Vandalen gooien blikvanger van Trammelant omver appeared first on KW.be.

Lees meer »

To Lam aangeduid als hoofd Communistische Partij Vietnam

De Vietnamese president To Lam is zaterdag aangeduid als hoofd van de regerende Communistische Partij van Vietnam. Twee weken geleden overleed zijn voorganger Nguyen Phu Trong. Als secretaris-generaal van de partij wordt To Lam de belangrijkste leider van het land.

Lees meer »

Houtlands Harmonieorkest uit Torhout mag musiceren met Lady Linn

Het Houtlands Harmonieorkest is niet bang voor een nieuwe uitdaging en dat blijkt eens te meer. In oktober 2022 organiseerde het orkest de Great American Night. Tijdens dat muziekevenement trad het gezelschap op samen met onder meer de Oost-Vlaamse zangeres Lady Linn. Verschillende muziekstijlen kwamen aan bod: van jazz, pop, soul, swing tot bigband vanaf
The post Houtlands Harmonieorkest

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Hezbollah lanceert “grootschalige raketaanval” op Israël

Het Israëlische leger bevestigt de dood van Mohammed Deif (58), commandant van de militaire vleugel van Hamas. Deif werd vorige maand gedood tijdens een Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Eerder had de Iraanse hoogste leider Ali Khamenei het bevel gegeven om Israël rechtstreeks aan te vallen, volgens de ‘New York Times’. De Israëlische premier Netanyahu zegt klaar

Lees meer »

“Dit is niet eerlijk!”: Italiaanse boksster geeft na 46 seconden al in tranen op na rake klappen van “biologische man”

Het blijft rommelen in de bokswereld op de Olympische Spelen. Met Lin Yu-Ting en Imane Khelif doen er twee bokssters mee in de vrouwenreeks, terwijl ze door de World Boxing Championships niet werden toegelaten. De reden? Ze zijn biologisch gekwalificeerd als mannelijk. En dat heeft de Italiaanse Angela Carini na enkele rake klappen mogen ondervinden…

Lees meer »