Beiaardconcerten als ideale soundtrack bij de zomer

Wie wil horen hoe de muziek van Metallica, Ed Sheeran of Abba klinkt op een beiaard, mag deze zomer de gratis beiaardconcerten in het kader van het zomerprogramma Boulevard Solar niet missen. Beiaardiers Wim en Brecht Berteloot zorgen vijf keer voor de ideale soundtrack bij een zomerse avond.

Stadsbeiaardier Wim Berteloot neemt samen met zijn zoon Brecht de concertreeks voor zijn rekening. Openen deed hij op 27 juni met een huldeconcert aan zijn voorganger Frank Deleu, vorig jaar benoemd tot de 9de ereburger van de stad Menen. “Een concert dat bol stond met knipoogjes naar zijn loopbaan. Geboren in de schaduw van het belfort heeft Frank zijn stempel op de beiaardwereld gedrukt”, looft Wim de huidige dirigent van het Banjo-orkest.

Wie uitsluitend een klassiek repertoire verwacht, heeft het mis. Zo was er op donderdag 4 juli een themaconcert met uitsluitend Disneymuziek. Andere concertdata zijn donderdag 18 juli om 20 uur, dinsdag 15 augustus om 20 uur (met onder andere Metallica, Ed Sheeran, Billy Joel…) en vrijdag 6 september. “Dat concert trapt de Wieltjesfeesten af en staat deels in het teken van Abba. Het sluit aan bij het optreden van de tributeband Abba4U daags nadien.”

‘… Maar Meenen, Meenen spant de kroon’. Met dat citaat van Gezelle, dat op het beiaardklavier prijkt , is Frank het roerend eens. “Ik heb overal in de wereld op beiaarden gespeeld. Zonder chauvinistisch te zijn, durf ik te zeggen dat deze beiaard toch een van de mooiste is. Jarenlang heb ik hierop gespeeld en ik heb me geen seconde verveeld.”

“Het is een lichte beiaard met 49 klokken, die samen slechts 4900 kg wegen. Dat zorgt voor erg heldere klanken. Het is een bijzonder instrument waarop je elk repertoire kan spelen”, beaamt Wim.

“Die heldere klank maakt van onze beiaard een juweeltje in ons Vlaams beiaardlandschap. Vanaf eind augustus kan je het gerestaureerde belfort vrij binnenwandelen om dit waardevol patrimonium te koesteren”, besluit cultuurschepen Vanryckegem. (CB)

The post Beiaardconcerten als ideale soundtrack bij de zomer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KV Kortrijk haalt verdedigende middenvelder in Japan

KV Kortrijk versterkt zich met de verdedigende middenvelder Tomoki Takamine. De 26-jarige Japanner ondertekent een contract bij KVK tot juni 2027. Dat hebben de Kerels dinsdag gemeld.
The post KV Kortrijk haalt verdedigende middenvelder in Japan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeentelijk groen- en bebloemingscomité viert 50ste verjaardag

Het gemeentelijk groen- en bebloemingscomité in Moorslede bestaat vijftig jaar. Die verjaardag laat het bestuur niet zomaar passeren. Inmiddels kregen de lagere schoolkinderen pompoenzaden mee naar huis. Op zondag 11 augustus is er een Open Tuindag.
The post Gemeentelijk groen- en bebloemingscomité viert 50ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Blankenbergse jeugdbewegingen klagen gebrekkige lokalen aan: “Duidelijk geen prioriteit voor het stadsbestuur”

Drie Blankenbergse jeugdbewegingen klagen in een open brief de ‘bedenkelijke staat’ van hun lokalen in het Zeebos aan. Zo zou het dak lekken, en laat ook het sanitair heel wat te wensen over. De problemen werden volgens de leiding al verschillende keren aangekaart bij het stadsbestuur.
The post Blankenbergse jeugdbewegingen klagen gebrekkige lokalen aan: “Duidelijk geen prioriteit voor het

Lees meer »

TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Erdogan dreigt ermee Israël binnen te vallen

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelwitten in Libanon. Dat gebeurde onder meer in Shabriha, Burj el-Shemali, Kfar Kila en Tayr Harfa. De actie is een vergelding voor de twaalf doden die er op een voetbalveld vielen na de raketaanval op de Golanhoogte. Iran waarschuwt Israël intussen dat nieuwe militaire “avonturen” in Libanon “onvoorziene gevolgen” kunnen hebben. Lees hier

Lees meer »

Belgian Waffles, met Helena Ponette, gaan met nieuw Belgisch record naar finale

De Belgische estafetteploeg in de mixed relay heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de finale van de 4×400 meter op de Olympische Spelen in Parijs. Het Belgische viertal (Jonathan Sacoor, Helena Ponette, Kevin Borlée en Naomi Van Den Broeck) eindigde in de eerste van twee reeksen als derde, in een nieuwe Belgische recordtijd van 3:10.74. De eerste drie landen van elke

Lees meer »