16 West-Vlaamse parlementsleden, waaronder 5 nieuwkomers leggen eed af voor de Kamer

150 leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers legden gisteren de eed af voor de komende legislatuur. Daar zaten ook 16 trotse West-Vlamingen bij. Voor 5 van hen is het de allereerste keer dat ze in het federaal parlement mogen zetelen.

Meer dan een week geleden legden 21 West-Vlamingen de eed af als Vlaams parlementslid. Deze keer op woensdag 10 juli was het de beurt aan de federale parlementsleden. Op de parlementsverkiezingen op 9 juni behaalden maar liefst 16 West-Vlamingen een zetel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dat zijn er evenveel als in de vorige legislatuur. Zij mochten gisteren de eed afleggen samen met 134 andere federaal parlementsleden.

Nieuwkomers

Maar liefst vijf West-Vlamingen mogen hun intrede maken in het federaal parlement en legden voor de allereerste keer ooit de eed af in de Kamer. Voor Kristien Verbelen (Vlaams Belang) uit Oostkamp was het de eerste vergadering op de nieuwe werkplaats: “De eerste plenaire vergadering is achter de rug!”.

Ook nieuwkomer Charlotte Verkeyn (N-VA) uit Oostende deelde trots de beelden van haar eedaflegging op sociale media. Jeroen Soete (Vooruit), de stadsgenoot van Verkeyn deelde op sociale media dan weer een video van zijn kindjes die hem van op vakantie met oma en opa veel kusjes en knuffels geven voor zijn grote dag. (Lees verder onder de video)

Kortrijkzaan Matti Vandemaele is de enige West-Vlaming, die voor Groen verkozen raakte voor de Kamer van de Volksvertegenwoordigers. Net zoals stadsgenoot Natalie Eggermont (PVDA), zij raakte ook als enige West-Vlaming verkozen voor de Kamer. Maar daarmee is ze ook de éérste West-Vlaamse PVDA’er, die een zetel kon bemachtigen in het federaal parlement. (Lees verder onder de foto)

Andere parlementsleden

De 5 nieuwkomers vervoegen natuurlijk 11 vaste West-Vlaamse waarden in de Kamer. Zo legden voor de partij Vlaams Belang ook Kortrijkzaan Wouter Vermeersch, Kurt Ravyts uit Zuienkerke en Dominiek Sneppe uit Zedelgem de eed af. “De kiezer steunde mij reeds op 9 juni en ik zal uw vertrouwen niet beschamen”, deelde Dominiek standvastig.

De West-Vlaamse afdeling van de N-VA telt net zoals Vlaams Belang vier federaal parlementsleden en daarmee zijn ze beide de grootste West-Vlaamse partijen. Maar Jean-Marie Dedecker, ook burgemeester van Middelkerke was lijsttrekker in West-Vlaanderen voor de N-VA, maar zal nu wel als onafhankelijke in het parlement zetelen.

Het zal aan Maaike De Vreese uit Brugge, die de vorige legislatuur nog in het Vlaams parlement zat en Axel Ronse uit Kortrijk zijn om samen met de Oostendse Verkeyn de N-VA vanuit West-Vlaanderen te vertegenwoordigen.

Melissa Depraetere uit Harelbeke, die tot op vandaag nog voorzitter is van Vooruit legde gisteren samen met dus Annick Lambrecht uit Brugge en nieuwkomer Soete de eed af als federaal parlementslid. “Vandaag legde ik de eed af en het ontroerde mij meer dan ooit. Samen met velen van jullie streden we hard om een extra zetel binnen te halen voor de Westvlamingen en de Bruggelingen. En yes, we did it !!!! Dank aan iedereen die mij hielp om hier te geraken en vooral aan mijn mama die, ook al is zij niet meer, er toch steeds is. Ik zal met hart en ziel onze punten verdedigen in dit halfrond en niet afwijken van onze strijd voor solidariteit, koopkrachtbehoud en betaalbare gezondheidszorg”, deelde Lambrecht in een emotievolle boodschap op sociale media. (Lees verder onder de foto)

Bij de partijen CD&V en Open VLD zijn er na de verkiezingen van 9 juni geen nieuwkomers in het federaal parlement. Nathalie Muylle uit Roeselare en collega Franky Demon uit Brugge zweerden trots trouw te blijven aan de grondwet. Voor Demon is het ondertussen het derde legislatuur dat hij verkozen raakt. “Maar het blijft een hele eer. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik dankzij jullie verder mag werken.”

Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk, die in de vorige legislatuur nog minister van Justitie en Noordzee was, legde nu opnieuw de eed af als volksvertegenwoordiger. Hij benadrukt dat dit ook voor hem nog altijd een hele eer blijft.

The post 16 West-Vlaamse parlementsleden, waaronder 5 nieuwkomers leggen eed af voor de Kamer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN KAART West-Vlaanderen is de sportiefste provincie, maar… atletiek- en gymnastiekclubs hopen op nieuwe leden dankzij de Spelen

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op de West-Vlaamse olympiërs die het beste van zichzelf geven in Parijs. Wie nog iets meer duimt voor West-Vlaamse topprestaties, zijn atletiek- en gymnastiekclubs. Die verloren de afgelopen vier jaar samen meer dan 4.000 leden. “Een nieuwe imagoboost zou welkom zijn”, klinkt het. Hoe sportief is jouw gemeente? Ontdek het op onze kaart onderaan

Lees meer »

LIVE F1. Verstappen opnieuw in duel met Norris, alleen is het nu voor plaats 5, Russel probeert het met een éénstopper

De eerste helft van het F1-seizoen zit er bijna op. Maar eerst gaan alle ogen op de GP van België in Spa Francorchamps. Wereldkampioen Max Verstappen won de vorige drie edities op zijn lievelingsparcours, maar zit niet in zijn allerbeste vorm én heeft bovendien een gridstraf van tien plaatsen gekregen. Hij start vanop de elfde plek. De pole is voor

Lees meer »

Slachtoffer dubbele aanslag schreeuwt onschuld uit: “Waarom moet ik boeten voor de daden van mijn broer?”

“Zowel mijn gezin als ik zijn er kapot van”, reageert Mohamed E.K. (45) vanuit het buitenland. De afgelopen twee nachten werden zijn woning in Hove en zijn sportclub in Mortsel het doelwit van aanslagen. Vermoedelijk viseren de acties zijn jongere broer Zakaria ‘Piwi’ E.K. “Waarom moet ik als hardwerkende vader boeten voor de daden van mijn jongere broer?”

Lees meer »

Kasteelstraatfeesten in middeleeuwse sfeer

De Kasteelstraatfeesten in hartje De Panne zijn toe aan hun 10de editie. Dat wordt een extra feestelijke editie op 2 en 3 augustus, opnieuw in een middeleeuwse sfeer, waarbij oude ambachten en volksspelen centraal staan. Ook dit jaar koppelen de organisatoren een sportieve actie aan een goed doel.
The post Kasteelstraatfeesten in middeleeuwse sfeer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Saskia (37) heeft genetische aandoening en zoekt chauffeur: “Iemand die begrijpt dat ik graag foto’s neem”

Wie helpt de 37-jarige Saskia Termote? Door een genetische aandoening kan Saskia moeilijk verre verplaatsingen maken. Daarom is ze nu op zoek naar een vrijwilliger die wil voeren naar allerlei evenementen en wandelingen met haar wil maken, zodat ze haar grote passie kan uitoefenen: fotografie. “Als ik bezig ben met fotografie vergeet ik namelijk de pijn.”
The post Saskia

Lees meer »

Politie komt met anti-drugscampagne naar Festival Dranouter: “Bij controles testen bestuurders vaker positief op drugs dan op alcohol”

In de zuidelijke Westhoek worden dit jaar een pak meer mensen betrapt op drugs achter het stuur. De politie lanceert nu een campagne op Festival Dranouter. “Omdat ons doelpubliek eerder bij de jongere mensen zit, maar natuurlijk gelden de regels voor iedereen.”
The post Politie komt met anti-drugscampagne naar Festival Dranouter: “Bij controles testen bestuurders vaker positief op drugs

Lees meer »

Man blijft in de cel voor moord op zijn beide dochters in Waardamme

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 45-jarige man uit Oostkamp met twee maanden verlengd. De man wordt verdacht van dubbele moord. Tijdens een moeilijke echtscheiding bracht Chris V. zijn beide dochters om het leven.
The post Man blijft in de cel voor moord op zijn beide dochters in Waardamme appeared first on KW.be.

Lees meer »

Er was eens… een amazone, een loopster en een personal trainer: drie West-Vlaamse dames met apart carrièrepadmoeten Lotte Kopecky naar goud leiden

Met Margot Vanpachtenbeke (25), Julie Van de Velde (31) en Justine Ghekiere (28) zijn drie van de vier dames in de olympische wegrit West-Vlaams. Zij moeten kopvrouw Lotte Kopecky naar olympisch goud leiden. En dat terwijl ze alledrie een nogal onorthodox carrièrepad hebben afgelegd.
The post Er was eens… een amazone, een loopster en een personal trainer: drie West-Vlaamse

Lees meer »

Nieuw skatepark met dank aan skaters Natan, Tim en Flobert: “Resultaat mag er zeker zijn”

Dankzij de inzet van drie gedreven vrienden, Natan Ranson, Tim Vander Cruyssen en Flobert Engels, hebben Zwevegemse skaters eindelijk een gloednieuw skatepark. “In 2016 maakten skaters al een verslag om de dringende behoefte te benadrukken. Voor hen was het van belang betrokken te zijn bij het ontwerp van het skatepark. Dat deden we dan ook”, zegt jeugdschepen Isabelle Degezelle (CD&V).<br

Lees meer »