Zwaantjes Roller Club maakt zich op voor EK Inline Skating: “Het is echt fenomenaal wat ze nu op skeelers kunnen brengen”

Er zijn deze maand twee grote evenementen voor de Zwaantjes Roller Club in Zandvoorde (ZRC): dit weekend de 56ste editie van de Flanders Grand Prix inline-speedskating en een week later, van 18 tot 25 juli, het Europees kampioenschap. “Het is niet ons eerste EK. We zijn in 1979 gestart met een EK en zijn stap voor stap gegroeid. We weten als organisator wat er op ons afkomt.”

Op donderdag 18 juli staat in en rond de Mundialpiste in Zandvoorde de openingsceremonie van het EK gepland met een optreden van Edje Ska en de Pilchards. Vanaf vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli vinden de wedstrijden op de piste plaats. Dinsdag 23 en woensdag 24 juli is er het EK op de weg aan de Egellaan-Zwanenlaan. De afsluiter is de marathon op donderdag 25 juli in het centrum van Oostende, met aankomst in de Alfons Pieterslaan, ter hoogte van het stadhuis.

“Ik zou als vereniging nooit een EK of WK organiseren als de ervaring er niet is”, opent Marc Decraemer, voorzitter van de Zwaantjes Roller Club. “Het gaat om een budget van ongeveer 270.000 euro. We krijgen dat rond. Hopelijk zal de bar goed draaien en zijn de weergoden ons gunstig gezind.”

Het bestuur en de circa 130 vrijwilligers zijn er alvast klaar voor. Ook voor de Flanders Grand Prix die vrijdag 12 juli is gestart. “Het is de eerste keer dat er zoveel atleten zijn: meer dan 700 inschrijvingen uit 26 landen. Het EK telt de week nadien minder deelnemers. Het gaat om selecties van landen, met zo’n 300 rijders uit ongeveer 16 verschillende landen.”

Thuisrijd(st)ers

Sportieve hoogvliegers zijn Italië en Frankrijk en op de kortere afstanden Spanje en Tsjechië. In de categorie Jeugd is er op het EK geen vertegenwoordiging van ZRC. Bij de junioren komt Lyssa Vansteenkiste als thuisrijdster in actie. Bij de seniores is het uitkijken naar de prestaties van onder anderen wereldkampioen Bart Swings en Jason Suttels, die zijn Europese titel verdedigt op de marathon. Voor de Zwaantjes rijdt Indra Médard. Zijn grote doel is om op 50 meter van zijn deur een medaille te behalen. Verder is het uitkijken naar de prestaties van Brecht Lippens en Jolan Brissinck en de zussen Fran en Stien Vanhoutte.”

Decraemer zag het skeeleren de voorbije twintig jaar enorm evolueren. “De snelheid die ze nu onder de wieltjes steken is ongelooflijk”, vindt hij. “Alles is veel meer gespecialiseerd. Het is echt fenomenaal wat ze nu op skeelers brengen. De rijder is veel beter voorbereid, er is de begeleiding, maar ook de voeding. Twintig jaar geleden was daar geen sprake van. Het waren allerlei pasta’s en daar stopte het. Nu is het allemaal geregeld wat ze dienen te eten en te drinken. En dan is er nog het materiaal. Dat wordt elk jaar straffer. Er hangt daar ook een hoog prijskaartje aan vast. Ik weet niet of je voor 1.000 euro topmateriaal hebt.”

Top van het land

De voorzitter vindt verder dat het aantal leden bij Skate Vlaanderen naar omhoog moet. “Wij hebben in Zandvoorde het geluk met onze schitterende accommodatie. Voor vele atleten is dat een probleem. De piste in Kessel-Lo bij Leuven, waar Bart Swings als een wereldtopper is grootgebracht, blijft dicht omdat ze onveilig is. Wij leggen om de tien jaar een nieuwe laag. De laatste was vorig jaar.”

ZRC behoort in het inlineskaten nog steeds tot de top in ons land. De resultaten liegen er niet om. Ook op het voorbije BK. “We hebben een mooie aangroei van jeugd, wat heel belangrijk is. Dat vraagt de nodige begeleiding. Daarom doen we op maandagavond nu ook een training voor de recreatieve jonge leden die aan competitie beginnen. Zij moeten op termijn de toppers worden”, besluit Decraemer. (ACR)

The post Zwaantjes Roller Club maakt zich op voor EK Inline Skating: “Het is echt fenomenaal wat ze nu op skeelers kunnen brengen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onvergetelijke (verjaar)dag voor Séna Soete uit Izegem, die backstage tijdens ‘Tien om te Zien’ talrijke selfies kon maken met bekende artiesten

Séna Soete woont in Izegem. De zoon van Christophe Soete en Vicky Joly is sterk geïnteresseerd in het beluisteren van muziek. Op woensdag 24 juli werd hij 14 jaar. En wat voor een verjaardag maakte hij mee!
The post Onvergetelijke (verjaar)dag voor Séna Soete uit Izegem, die backstage tijdens ‘Tien om te Zien’ talrijke selfies kon maken met bekende

Lees meer »

Rechtszaak tussen Marc Coucke en stad Oostende draait voorlopig op niets uit: “Rechtbank is onbevoegd”

Een bitsig sfeertje hing er vorige week tussen Marc Coucke en de stad Oostende tijdens een rechtszaak in de nasleep van het faillissement van z’n ‘weireldploegsje’ KV Oostende. Coucke probeerde via kortgeding zicht te krijgen op welke bezittingen van hem nog in het stadion staan. “Coucke heeft KVO met een molensteen rond de nek achtergelaten en moet nu niet klagen”,

Lees meer »

“Dit is ‘kl***’… oei, kan je dat er nog uitknippen?”: ‘Girl power’ zorgt nét niet voor Belgisch brons bij eventingruiters

Net niet. De Belgische eventingruiters zijn als vierde geëindigd in de landencompetitie op de Olympische Spelen. Met 123,40 strafpunten moesten Lara de Liedekerke-Meier, Karin Donckers en Tine Magnus als volledig vrouwelijk team Groot-Brittannië (91,30), Frankrijk (103,60) en Japan (115,80) voor laten gaan. Maar alle drie kijken ze nu al uit Los Angeles 2028.

Lees meer »

Luc Bellings zoekt de beste Brusselse wafel aan de kust en deelt twéé perfecte scores uit: “Een omweg naar deze badplaats waard”

Ook in hartje zomer kan een warme Brusselse wafel heerlijk smaken. Daarom prijken ze ook aan de kust op alle mogelijke menukaarten. Maar waar vind je nu de allerlekkerste? Luc Bellings bezocht vijf adressen tussen Knokke en De Panne en deelde zelfs twee keer (!) een 10 op 10 uit: “Waarvan één topper zelfs voor de spotprijs van 3 euro.”

Lees meer »

Immense troepenmacht, sterren onder de Eiffeltoren en Lady Gaga aan de Seine: zo leefde Parijs toe naar de openingsceremonie van de Spelen

In hartje Parijs is zonet de openingsceremonie van de Olympische Spelen gestart. De dag begon echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen op het Franse spoor is het hogesnelheidsnetwerk nog steeds ernstig verstoord. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft vandaag ook de sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Herbeleef in deze blog hoe Parijs toeleefde naar het officiële startschot

Lees meer »

Alzheimermedicijn krijgt geen groen licht van Europese waakhond

Het Alzheimermedicijn Leqembi van farmabedrijven Eisai en Biogen heeft geen groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Dat heeft het EMA vrijdag meegedeeld. Het medicijn waarvan bewezen is dat het de opmars van de ziekte afremt, kreeg eerder wel een positief advies in de Verenigde Staten.

Lees meer »

Scouts aangevallen op kamp: “Tenten opengescheurd”

In Vielsalm in de provincie Luxemburg werd een Luikse scoutsgroep aangevallen toen ze lagen te slapen in hun tent. Een slachtoffer van 9 jaar kreeg per ongeluk een klap en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd. Dat bevestigt de woordvoerder van de Fédération des Scouts.

Lees meer »

Gemeente ligt 50 kilometer van zee, maar wordt geteisterd door duizenden meeuwen: “Net een film waarin een sprinkhanenplaag plots alles overspoelt”

De inwoners van Hyndburn zien sinds kort enkel nog zeemeeuwen als ze naar de hemel boven hun huizen kijken. En dat is opmerkelijk: de Engelse gemeente is volledig omgeven door land en ligt op minstens 50 kilometer van de dichtstbijzijnde kust. De meeuwen worden echter aangetrokken door een vuilnisbelt die recentelijk werd uitgebreid en hebben er hun nesten gebouwd, waardoor

Lees meer »

Aanval op treinverkeer wordt “opgeëist” via e-mail in Franse media: daders mogelijk radicaal-links

Verschillende Franse en buitenlandse media hebben een e-mail ontvangen waarin de aanvallen op het Franse spoorwegnet van donderdagnacht worden opgeëist. Dat bevestigen bronnen bij het dossier aan het Franse persagentschap ‘AFP’. De mail is volgens ‘Le Parisien’ verstuurd vanop een beveiligd platform, dat in het verleden wel vaker door radicaal-links werd gebruikt. Volgens bronnen bij het onderzoek is er van

Lees meer »

15 doden bij 2 Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis

Bij 2 Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis zijn zeker 15 Palestijnen omgekomen. Dat bericht het Qatarese nieuwsmedium Al-Jazeera op basis van dokters ter plaatse. Bij een van de aanvallen, op een vluchtelingenkamp in de reio al-Mawasi, vielen 5 doden, onder wie een 4 maanden oude baby.

Lees meer »