Zomeren op het terras van Hoeve De Moerbeiboom in Zuienkerke: “Pannenkoeken, vers hoeve-ijs of een verfrissend drankje”

De echte zomer laat dan wel nog even op zich wachten, toch doen de uitbaters van Hoeve De Moerbeiboom in Houtave – al tien (!) generaties in handen van dezelfde familie – er alles aan om de bezoekers te bekoren met vers hoeve-ijs, pannenkoeken of een verfrissend drankje op het terras. Met zicht op de paarden in de wei is het zeker aangenaam toeven op de hoeve van Jonathan Van Den Berghe (30) en Aileen De Roo (28).

Het landelijke Zuienkerke telt heel wat fraaie, historische hoeves waar naast de eigenlijk boerderij-activiteit ook wordt ingezet op hoevetoerisme en zomerse recreatie. Een daarvan die zeker de moeite loont om te ontdekken is hoeve De Moerbeiboom in deelgemeente Houtave. De hoeve is maar liefst tien generaties in handen van dezelfde familie, namelijk de familie Van Den Berghe; die bijzonder sterk vertegenwoordigd is in Houtave en omgeving. De tiende generatie wordt gevormd door Jonathan Van Den Berghe en Aileen De Roo. Jonathan groeide dus op in de hoeve, maar Aileen heeft geen achtergrond in de landbouwsector. “Ik rijd wel al jarenlang te paard en ben aangesloten bij de Landelijke Rij Vereniging (LRV) met vestiging in Westkapelle. Daar zijn toch ook veel landbouwers lid van”, zegt Aileen, die samen met Jonathan twee dochtertjes van twee en drie jaar oud heeft. “En ik ben lid geweest van de KLJ, de jeugdbeweging waar veel jongeren vanuit de landbouw elkaar ontmoeten. Tot voor kort was ik nog professioneel in de verzekeringsbranche maar dat heb ik stopgezet om me voltijds hier op de boerderij met bijhorende tearoom en paardenstalling toe te leggen.”

tearoom

“Ons landbouwbedrijf is actief in de akkerbouw, waarvoor we beschikken over een terrein van 70 hectare”, vult Jonathan aan. “Daarnaast doe ik samen met mijn vader ook nog loonwerk; dus vooral dorsen, zaaien, ploegen en oogsten. Vijfentwintig jaar geleden zijn mijn ouders hier dan gestart met de tearoom bij de zaak omdat ze het belangrijk vonden te diversifiëren. Tot tien jaar geleden deden we hier nog aan veeteelt, tot de keuze werd gemaakt om met stallingen voor paarden te beginnen.”

“De locatie, niet ver van Sun Parcs en De Haan, is een troef”

Er werd daarbij gestart met ruimte voor een tiental paarden, maar in 2021 investeerden Jonathan en Aileen in een bijkomend, nieuw complex voor de paarden met ook een binnenpiste om te oefenen, waardoor er nu ruimte is voor wel 20 paarden. “We noemen dit een privéstal of een paardenpension en dus géén manege. Een manege heeft eigen paarden waar de leden dan kunnen mee leren rijden”, legt Aileen uit. “Ik hou me hier wel bezig met fokken en trainen van de paarden. En ik verkoop overigens ook paardenbitten; daarvoor heb ik een eigen website met webshop ontwikkeld.” Daarnaast houdt Aileen zich ook bezig met een stuk administratie en boekhouding voor Hoeve De Moerbeibloem. “De uitbating van de tearoom met ruim terras doen we zoveel mogelijk samen en ook mijn ouders steken nog vaak een handje toe”, zegt Jonathan. “De tearoom is gevestigd in het oudste gebouwtje hier op de hoeve, namelijk waar de ossenstal was.”

kaart uitgebreid

“Het idee voor die tearoom met ruim terras is er destijds ook gekomen doordat we hier gelegen zijn langs een aantal fietsroutes en fietsknooppunten”, pikt Aileen in. “We zitten hier ook niet zo ver van Sun Parcs en van De Haan. Van daaruit zijn er veel toeristen die het hinterland met de fiets verkennen.” Het is intussen behoorlijk druk in de tearoom, als we er nochtans buiten de openingsuren (van 10 tot 18 uur) langsgaan. “De mensen die hier hun paard stallen en ermee rijden zijn op den duur goede bekenden en die durven al eens langer blijven plakken”, lacht Jonathan. “Naast de pannenkoeken en het hoeve-ijs, en natuurlijk de gebruikelijke dranken, hebben we onze kaart nu trouwens ook uitgebreid met croque monsieurs en pasta’s. Nu maar hopen dat de zon zich snel terug laat zien.”

Hoeve De Moerbeiboom, Langdedorpweg 1, Zuienkerke. Meer info op www.facebook.com/tearoomDeMoerbeiboom.

The post Zomeren op het terras van Hoeve De Moerbeiboom in Zuienkerke: “Pannenkoeken, vers hoeve-ijs of een verfrissend drankje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zomerreeks op het kanaal: nu ook klusjesdienst én massagesalon ‘Time for You’ op het water

Noordkaai 25/2 is het adres van Ingeborg Man en Stany Poncelet. Dat blijkt een woonboot te zijn, waar ze ondertussen huizen met hun nieuw samen gesteld gezin en van waaruit ze ook hun zelfstandig (bij)beroep uitoefenen. Ingeborg verzorgt massages, Stany runt een klusjesdienst.
The post Zomerreeks op het kanaal: nu ook klusjesdienst én massagesalon ‘Time for You’ op het

Lees meer »

Royaltykenner Kathy Pauwels over de opvallende Instagram-beelden van prins Aymeric: “Het is een blik die we anders nooit krijgen”

Ooit werden paparazzi met enorme telelenzen ingezet om vast te kunnen leggen hoe leden van de koninklijke familie zich ontspannen. Vandaag zetten die prinsen en prinsessen die beelden gewoon zélf op Instagram. Zoals prins Aymeric (18), de zoon van Laurent. “Het geeft eindelijk een echte blik op die mensen”, zegt royaltywachter Kathy Pauwels (57).

Lees meer »

“De wereld volgens Trump: deze keer nog stemmen, daarna nooit meer”

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft – zoals veel politici – de neiging om zijn publiek naar de mond te praten. Op een bitcoinconferentie in Nashville beloofde hij precies de president te zijn die de gelovigen in cryptomunten nodig hebben. Dat de sector zijn campagne sponsort, heeft duidelijk geholpen om een bocht te nemen, want vroeger vond hij cryptomunten bedrog.

Lees meer »

IN BEELD – Première ‘Hot Summer Night’ in Het Witte Paard in Blankenberge: sterke show mét een showpiloot én échte polonaise!!!

De nieuwe avondshow ‘Hot Summer Night’ van Het Witte Paard in Blankenberge is er één om duimen én vingers bij af te likken. De internationale acts zijn supersterk, inclusief wat die showpiloot met zijn ‘stuntvliegtuig’ bracht én ook wat Rubel Medini voorstelde. Jaren geleden stond Rubel al in HWP en sindsdien volgen we hem tijdens zijn internationale carrière.
The

Lees meer »

“Ik had dat meisje op die foto eerst niet herkend. Bleek het onze dochter te zijn”: prins Laurent over de vakantie en de Instagram van zijn zoon Aymeric (18)

Prins Laurent spendeert zijn zomer voorlopig in Tervuren, hij heeft het te druk om zijn gezin en ouders te vervoegen op vakantie in Zuid-Frankrijk. Wie zich echt uitleeft in zijn vakantie, is zijn zoon prins Aymeric (18). Hij geniet van het jetsetleven in Saint-Tropez. “Al moet hij die feestjes wel zelf betalen en werkt hij daarvoor als bediening in een

Lees meer »

Grote werken op de Kezelberg starten op 6 augustus

Op dinsdag 6 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van het kruispunt van de Kezelberg met de Ieperstraat in Moorsele en Dadizele. De voorbereidende werken op de Kezelberg zijn inmiddels achter de rug.
The post Grote werken op de Kezelberg starten op 6 augustus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu Elon Musk deepfake over Kamala Harris deelt: waar en waarom liep het zo mis tussen de Tesla-baas en de Democraten?

Tesla-baas Elon Musk heeft op zijn sociale netwerk X een nepfilmpje van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris gedeeld. In die zogenoemde ‘deepfake’-video ‘zegt’ Harris onder meer dat president Joe Biden “seniel” is. Opvallend, want in 2020 stemde Musk nog op Biden. Waarom keert hij de Democraten nu de rug toe? “Biden is een vochtige sokpop in mensenvorm.”

Lees meer »