Stephan (64) uit Deerlijk neemt deel aan oldtimerhappening: “We hebben zon besteld”

Aan oude tractoren sleutelen, een oude boerenkar renoveren, aan treffens deelnemen en er zelfs op vakantie mee trekken. Dat is de grote hobby van Stephan Vandenbogaerde. De immer goedlachse Deerlijknaar neemt op zondag 14 juli met twee van zijn pronkstukken deel aan het oldtimertreffen in het kader van Vlaanderen Feest in het Gaverdomein.

Stephan Vandenbogaerde (64) woont samen met zijn echtgenote Marleen Claeys in de Vlasstraat in de Gaverwijk. Hij is de vader van Thijs, opa van Vic en Staf, en was tijdens zijn actieve loopbaan bij verschillende firma’s als onderhoudstechnicus tewerkgesteld. “Ik ben begonnen bij Verstraete-Verbauwhede, schakelde later over naar de tapijtenindustrie en werkte de laatste jaren voor mijn pensioen voor het kunststofproductiebedrijf IPB in Waregem”, start Stephan zijn verhaal.

“Ik heb al heel lang een voorliefde voor alles wat met tractoren te maken heeft. Als jong manneke ging ik vaak helpen bij loonwerker Gustaaf Rogé in de Gaversstraat. Oogsten met de dorsmachine, hooi persen, aardappelen rooien… Het was allemaal mijn dada. Daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Ik ben het wereldje altijd blijven volgen en heb een zevental jaar geleden mijn eerste tractor gekocht. Een Eicher DI 15. Bouwjaar 1958, luchtgekoeld en van Duitse makelij. Behalve enkele kleine aanpassingen om alles volledig naar mijn zin te krijgen, was de tractor zo goed als helemaal af.”

Happenings

“Later zijn er nog een Eicher DI 13, ook uit 1958, en een Ferguson TEF 20, gebouwd in 1953, bijgekomen. Mijn jongste aanwinst heb ik helemaal zelf gerenoveerd. Ik heb er heel wat uren in gestoken. Beetje bij beetje heb ik hem gerestaureerd in de loods van mijn broer Ortwin, die ook de tractormicrobe te pakken heeft. Natuurlijk ben je dan een tikkeltje trots als alles afgewerkt is en je naar de keuring (automobielinspectie) gaat en te horen krijgt dat alles picobello in orde is…”

“Nu werk ik aan een oude paardentram die ik in bruikleen kreeg”

“We zijn al enkele jaren lid van de Oude Trekker Club Roeselare en ook van de Oude Tractorvrienden, waarvan Ingooigemnaar Paul Vercruysse een van de voortrekkers is. We nemen frequent deel aan allerlei tractorhappenings. We gaan maar op uitstap als er goed weer voorspeld is. We spreken ‘s morgens vroeg af aan een bepaald verzamelpunt, hebben ontbijt, picknick en zetels mee en zijn de hele dag op weg met een 15-tal tractoren… We kiezen resoluut voor landelijke, vaak onverharde wegen. Zo komen we langs de mooiste uithoekjes van de Vlaamse Ardennen en het begin van Wallonië en we houden op tijd en stond halt om de innerlijke mens te versterken…”

Vakantie

“Als het regent, blijf je uiteraard niet droog op een tractor. Om daaraan te verhelpen, heb ik een oude driewielige boerenkar, die vroeger door paarden werd voortgetrokken, helemaal omgebouwd om ermee op weg te kunnen gaan. En nu werk ik aan een oude paardentram die ik in bruikleen kreeg van de familie Huyghe van Stoeterij Manorhoeve in Sint-Eloois-Winkel. Er moeten nog tal van werkjes uitgevoerd worden. De tijd begint te dringen, want eind juli trekken we er een weekje mee op reis naar Groede in Nederland.”

“Het hele traject is minutieus voorbereid. Ik rij ook met de motor en ga meestal vooraf de rijroute verkennen. We doen enkel rustige wegen aan. Als je weet dat de maximum snelheid 17 km per uur is en we tot een gemiddelde van 10 km per uur komen, besef je maar al te goed dat we ettelijke uren onderweg zullen zijn van Deerlijk naar de eindbestemming in Groede, een deelgemeente van Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Vorig jaar waren we te gast in Cadzand en hebben we eens een uitstapje gedaan naar Het Zoute en Knokke. We hadden veel bekijks van de toeristen in de Lippenslaan…”

Oldtimertreffen

“Ik prijs me gelukkig dat ook mijn vrouw Marleen graag met de tractor meegaat. Zondag 14 juli zijn we allebei van de partij tijdens het oldtimertreffen dat plaatsvindt naar aanleiding van ‘t Zomert in het Gaverdomein. Elk met een tractor… We doen een rondrit in de gemeente, houden een stop in taverne Cocoon en keren daarna terug naar het Gaverkasteel waar er nog een barbecue plaatsvindt en optredens zijn van de fanfare Sint-Cecilia, Joachim Wanneyn, Jérémie Vrielynck, Steve Tielens & Filip D’Haeze, The Blik Dooze Band, Bram & Lennert en Sjonnie Oaverechts. Nu alleen nog hopen dat de weergoden zich zondag van hun allerbeste zijde laten zien…”

The post Stephan (64) uit Deerlijk neemt deel aan oldtimerhappening: “We hebben zon besteld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Celstraf voor vijftiger die politie bestookt met nodeloze oproepen en facturen in brand steekt: “We weten niet meer wat we met hem moeten aanvangen”

Een 54-jarige man uit Gistel is veroordeeld tot een celstraf van 11 maanden met uitstel voor belaging en afzetterij. Voor brandstichting ging de vijftiger maandagochtend vrijuit. Philippe H. bestookte tussen maart en november 2023 de politie en hulpdiensten met nodeloze oproepen. “Ter plaatse bleek er telkens niets aan de hand”, stelde procureur Saskia Schepens. “De beklaagde was gewoon dronken.”

Lees meer »

Bosbrand in Californië in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste ooit in de Amerikaanse staat

De snel om zich heen grijpende bosbrand in het noorden van Californië is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste ooit in de Amerikaanse staat. Tot overmaat van ramp is voorlopig “0 procent” van de vuurzee onder controle, ondanks inspanningen van ongeveer 2.500 mensen, meer dan een dozijn helikopters en tal van blusvliegtuigen, aldus de lokale autoriteiten.

Lees meer »

IN BEELD. De opmerkelijkste beelden van de openingsceremonie van de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn vrijdagavond officieel van start gegaan. 37 Belgische atleten namen deel aan de vier uur durende openingsceremonie op de Seine. Natgeregend, maar veilig en wel bereikten de atleten en de olympische vlam het eindpunt; de Eiffeltoren. Ook koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo ontsnapten niet aan de regen tijdens de openingsceremonie. Bekijk hier de

Lees meer »

‘t Bakkerietje in Roeselare sluit na 43 jaar de deuren: “Ik zal waarschijnlijk niet naar buiten kijken wanneer ze het hier slopen”

Annemie De Smet (62) en Marnix Vincke (67) hielden zondag voor het laatst ’t Bakkerietje in Roeselare open. Na 43 jaar komt er zo een einde aan de bekende zaak langs de Brugsesteenweg. “De laatste vijf jaar was ik elke dag open. Ik wou de klanten altijd helpen”, aldus Annemie.
The post ‘t Bakkerietje in Roeselare sluit na 43

Lees meer »