’s Lands bekendste accordeonist-punker Marino Punk uit Menen: “Dit voelt helemaal niet aan als een job”

Rode hanenkam, accordeon en lederen jacket. In Menen, maar ook tot ver erbuiten, zal men die kenmerken op een quiz meteen associëren met Marino Punk. Deze accordeonist-punker is al sinds 1992 onafgebroken present op menige evenementen om de boel in gang te krijgen. Welkom in de wondere wereld van een extravagante punker met een poeslief karakter. “In de punkscene voelde ik me meteen thuis.”

Hoe wordt een punker accordeonist? Of gebeurde het omgekeerd?

Marino: “Ik was accordeonist vooraleer ik punker werd. Ik speel al sinds m’n zevende accordeon. Dat was eerst met een pianoklavier dat ik had gekregen van mijn meter. Mijn vader speelde eigenlijk al met z’n accordeon naast m’n wieg toen ik nog een baby was. Wanneer we naar feestjes gingen speelden ook mijn nonkels, nichten en neven accordeon. Ik ben dus geboren in een accordeonfamilie. Als klein mannetje stond ik daar gefascineerd naar te kijken en mijn nonkel spoorde me aan om de knoppen te testen op zijn accordeon. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Marino Bekaert

Privé

Marino (58) is 32 jaar samen met Debbie De Cauwer (50), met wie hij vier kinderen heeft: Mirko (25), Igor (23), Romy (21) en Otto (20).

Loopbaan

Al sinds 1992 verdient hij de kost met evenementen opluisteren met zijn accordeon. Hij heeft z’n eigen site www.marinopunk.be voor boekingen.

Vrije tijd

Zijn hobby’s zijn hengelen en trainen in de fitness. Dat laatste moet wel met een accordeon die 13 kilo weegt! Sinds z’n zestiende is hij punker. Zijn favoriete groepen zijn The Sex Pistols en The Exploited.

“Mijn vader heeft het mij dan later geleerd. Ik was dus eerst twee jaar in de leer bij m’n pa en dan werd ik lid van de harmonie van Menen. Dat was niet om accordeon te spelen, maar daar kwam ik wel in contact met Roger Desloovere, een accordeonleerkracht. Rond mijn dertiende heb ik dan vijf jaar bij hem les gevolgd. Na mijn achttiende leerde ik nog verder bij leraars uit Hamme en Wervik. Iedere leraar had eigenlijk een andere muziekstijl.”

Is Marino Punk altijd Menenaar geweest?

“Ik ben geboren in Roeselare en in het begin van mijn leven woonden we in Slypskapelle. Op mijn zevende zijn we verhuisd naar Xanten aan de Rijn in het Duitse Ruhrgebied. Mijn vader is heel zijn leven beroepsmilitair geweest. Ik zat daar op school, maar wel in een Belgische school met andere kinderen van militairen. Ik heb er het Duits onder de knie gekregen en beleefde er mijn jeugd. Telkens ik terugkeer voelt het als thuiskomen. Zeker het eten – en dan vooral de taarten – spreken me aan. Bij de verhuis naar België zijn we in Menen gaan wonen en ik ben er sindsdien niet meer weggegaan, want ik woon hier heel graag.”

En hoe ben je dan finaal in de punk gerold?

“Toen ik een jaar of zestien was, ging ik wel met vrienden naar dancings en dergelijke, maar ik amuseerde me daar niet echt. Als je al eens verkeerd keek naar iemand had je al spel. Ik ging in die periode meer en meer naar hardrockcafé’s en vond dat toffer en voelde mij er meer welkom. In die periode leerde ik ook een paar mensen kennen die fan waren van punk en ze overtuigden me om eens mee te gaan naar de Kortrijkse punkscene. Ik voelde me daar meteen thuis, ook door de onbevooroordeelde gastvrijheid die er normaal is. Ik zie er nogal graag anders uit dan de anderen. Op mijn twaalfde had ik al een Rockabilly vetkuif.”

Punk is not dead?

“Zeker niet. Het is misschien wat verminderd, maar er zijn nog punkers. Ik zie vele jonge gasten die er opnieuw mee beginnen ook. In Engeland en Nederland is het fel verminderd, maar als je naar Duitsland gaat – zeker in het Ruhrgebied – zie je er heel veel. Dat is dan vooral rond Dortmund en Keulen.”

Past punk bij Menen als grens- en arbeidersstad?

“Eigenlijk wel. Ik krijg ook geen rare blikken meer als ik naar de supermarkt ga, want ze zijn me al gewend. De Menenaars hebben me zien evolueren naar hoe Marino Punk er vandaag de dag uitziet. Vroeger had je trouwens vier punkers in Menen, maar nu ben ik voor zover ik weet de enige die overblijft.”

Je verdient de kost door op evenementen met je accordeon het publiek te bespelen. Heeft Marino Punk ooit gewerkt voor een baas?

“Ik heb eerst in een fabriek gewerkt en ook voor een bedrijf dat putboringen uitvoerde. Dat laatste was hard labeur, maar dat deed ik wel het liefst. Daarna ben ik bijna elf jaar klusjesman geweest van jeugdclub Ten Goudberge in Wevelgem.”

“Ik kom met alle lagen van de bevolking in contact”

“Het is ook daar dat ik Debbie, mijn vrouw (en dochter van José De Cauwer, red.), heb leren kennen. Ik was toen 26. Mijn zus overtuigde me om er die avond naar een New Wave Party te gaan. Debbie was toen 19 en zat op kot in Gent met iemand van de streek. Ze was die avond toevallig meegegaan. We raakten aan de praat en de klik was er. Ondertussen zijn we 32 jaar samen.”

Wat vind je het leukste aan de optredens die je doet?

“Voor mij is het eigenlijk het totaalplaatje. Ik sta echt op alle soorten evenementen: braderieën, buurt- en familiefeesten, rusthuizen…”

“Ik kom met alle lagen van de bevolking in contact. Ik speel heel veel verschillende genres en heb een repertoire van in totaal zo’n zeventien uur. Eigenlijk voelt dit ook niet aan als een job. Het is nog steeds mijn passie. Ik haal er veel voldoening uit als ik een feestje kan doen slagen. Stoppen zit er dus alleszins nog niet in!”

The post ’s Lands bekendste accordeonist-punker Marino Punk uit Menen: “Dit voelt helemaal niet aan als een job” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marc Coudijzer viert 50-jarig priesterjubileum in Harelbeke

Tijdens een serene plechtigheid in de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke werd priester Marc Coudijzer gevierd voor zijn gouden priesterjubileum. De eucharistie werd opgeluisterd door het Sint-Salvatorkoor in een volle kerk.
The post Marc Coudijzer viert 50-jarig priesterjubileum in Harelbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie opgepakte terreurverdachten zijn aangehouden

In Antwerpen zijn drie van de zeven terreurverdachten die donderdag waren opgepakt bij een reeks huiszoekingen in ons land, aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt het federaal parket. De vermoedelijke terreurgroep zou gelinkt zijn aan ISKP, een tak van IS (Islamitische Staat), bevestigt het parket.
The post Drie opgepakte terreurverdachten zijn aangehouden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zoektocht naar brutale handtassendief die drie slachtoffers maakt in anderhalf uur tijd: “Door die duw kwam vrouw (87) zwaar ten val”

“Deze persoon zouden we graag spreken.” Dat bericht en een foto van een jongeman op een koersfiets verspreidde de politiezone Rivierenland op zijn sociale media. De man op de foto wordt gezocht in het kader van een onderzoek naar drie brutale grijpdiefstallen in het centrum van Mechelen. “Twee van zijn slachtoffers, twee dames van 81 en 87 jaar oud, moesten

Lees meer »

Treinverkeer in heel het land zwaar verstoord door informaticaprobleem: treinen rijden opnieuw, maar hinder blijft mogelijk

Het treinverkeer is in heel het land ernstig verstoord door een informaticaprobleem. Dat bevestigen infrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS aan onze redactie. Verschillende treinen stonden een tijdlang stil en de schermen vielen uit. Intussen zijn de problemen opgelost. Alle treinen rijden opnieuw, maar de komende uren zijn vertragingen niet uit te sluiten.

Lees meer »

Dak van voormalig hotel-restaurant stort gedeeltelijk in

Op de Grote Markt in Menen is het dak van het voormalige hotel-restaurant De Sterre deels ingestort. Vooral aan de achterkant is veel schade. Aannemers en dakwerkers zijn aan de slag om de restanten van het dak te verwijderen.
The post Dak van voormalig hotel-restaurant stort gedeeltelijk in appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Er werd gesproken over mogelijke represailles”: ‘klokkenluider’ was lange tijd bang om beelden van Charlotte Dujardin te delen

De ‘klokkenluider’ die de video maakte waarop drievoudig olympisch kampioene Charlotte Dujardin (39) een paard fysiek mishandelt, deed dat “om de sport te helpen”. Dat zegt de advocaat van de anonieme persoon. Het filmpje blijkt zelfs al een paar jaar oud, maar de maker bracht het alsnog naar buiten. “Omdat het niet goed zou voelen als Dujardin in Parijs weer

Lees meer »

Paellaverkoop op Zeedijk van Oostduinkerke

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de Koninklijke Orde van de Paardevisser een paellaverkoop op de Zeedijk van Oostduinkerke op zaterdag 13 juli 2024.
The post Paellaverkoop op Zeedijk van Oostduinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare

Wie droomt van een eigen zaak en een origineel concept heeft, kan zich nog tot 18 augustus kandidaat stellen voor de actie ‘Win je winkel’. De winnaar krijgt een jaar lang de gratis huur van een pand op een toplocatie in de Ooststraat.
The post Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare appeared first on

Lees meer »

KV Kortrijk haalt verdedigende middenvelder in Japan

KV Kortrijk versterkt zich met de verdedigende middenvelder Tomoki Takamine. De 26-jarige Japanner ondertekent een contract bij KVK tot juni 2027. Dat hebben de Kerels dinsdag gemeld.
The post KV Kortrijk haalt verdedigende middenvelder in Japan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ophef in Noorwegen om dreigbrie­ven van prinses Märtha Louise en sjamaan Durek: “Een onvergeef­lij­ke misstap”

Prinses Märtha Louise van Noorwegen (52) en haar Amerikaanse geliefde, sjamaan Durek Verrett (49), bereiden zich grondig voor op hun bruiloft volgende maand. Zo willen ze al hun tegenstanders de mond snoeren. Zelfs Dureks moeder ontving een dreigbrief met een miljoenenclaim als ze zich nog roert. “We hadden geen andere keuze”, beweert het koppel. Maar in Noorwegen is men verbijsterd:

Lees meer »