Open VLD overweegt intern onderzoek nadat Francesco Vanderjeugd seksfilmpje toont op partij-event: “Ik heb een inschattingsfout gemaakt”

Burgemeester Francesco Vanderjeugd van Staden staat – opnieuw – in het oog van de storm. Zijn partij Open VLD overweegt een intern onderzoek naar aanleiding van een incident op een verkiezingsevenement van de partij. Vanderjeugd geeft toe dat hij aan enkele jongeren een zelfgemaakt seksueel getint filmpje toonde en slaat mea culpa. “Ik heb een inschattingsfout gemaakt”, klinkt het. Open VLD zit verveeld met de zaak en noemt het gedrag van Vanderjeugd ‘absoluut fout’.

De feiten speelden zich af op vrijdagavond 7 juni, twee dagen voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. In het Staden van Open VLD’er Francesco Vanderjeugd sluiten de liberalen hun West-Vlaamse verkiezingscampagne af. Dat doen ze in een pop-up zomerbar waar zo’n 270 sympathisanten zich ingeschreven hebben voor een barbecue.

Ook burgemeester Francesco Vanderjeugd draagt die avond zijn steentje bij en is druk in de weer met opdienen. Wanneer de kopstukken en het meeste volk vertrokken zijn, schuift de burgemeester aan bij een groepje jonge twintigers. De meesten van hen kennen elkaar goed uit de lokale jeugdbewegingen. “We waren aan het zeveren over meisjes”, doet één van hen het verhaal aan onze redactie. “Gewoon, jonge gasten onder elkaar. Plots haalt de burgemeester zijn gsm boven, start hij een filmpje en geeft hij zijn gsm door.”

Een andere pikt in. “Hij zei ‘moet je eens wat zien?’. Op zijn gsm zagen we een filmpje, duidelijk zelf gemaakt, van een meisje dat seksuele handelingen stelde met hem. Sommigen van ons hebben gekeken, anderen niet”, klinkt het. Naar eigen zeggen maanden de jongeren de burgemeester zelf aan om zijn gsm terug op te bergen. “We zeiden tegen ‘Cesco’ dat hij dat moest wegsteken, maar hij had er vooral veel plezier in.”

Expliciet filmpje

Geconfronteerd met het verhaal, geeft burgemeester Vanderjeugd één en ander toe. “Ik heb daar de hele avond gewerkt en was eigenlijk van plan om naar huis te gaan. Maar ik heb me nog bij dat groepje gezet, de sfeer was heel los, heel gemoedelijk. En ja, ik heb daar inderdaad een nogal expliciet filmpje getoond. Ik geef dat toe en dat is fout. Privé is privé en dan moet ik dat ook privé houden”, zegt Vanderjeugd. Naar eigen zeggen heeft de burgemeester nadien contact opgenomen met de dame die op de beelden te zien is. “Ik heb haar mijn excuses aangeboden en ze heeft die aanvaard.”

Dat de dame vooraf geen toestemming gaf om de beelden te delen, doet volgens de burgemeester niet ter zake. “Ik heb haar het hele voorval uitgelegd, excuses aangeboden en daarmee is voor haar de kous af”, verklaart Vanderjeugd. “Volgens mij is wat hier gebeurd is, ook niet strafbaar. Dit was een inschattingsfout waar ik niet fier over ben.”

Intern onderzoek

Bij Open VLD is men alvast not amused met het verhaal. Francesco Vanderjeugd moest zijn eerste opvolgersplek op de lijst voor de federale verkiezingen eerder al afstaan nadat bekend raakte dat het parket hem vervolgt wegens belangenneming in twee vastgoeddossiers. Nog een incident komt ongelegen. “We zijn hier recent van op de hoogte gesteld en voor ons is dit absoluut niet ok”, zegt Niels Cheyns, provinciaal coördinator van Open VLD.

De partij overweegt een intern onderzoek. “Dat is één van de mogelijkheden. Alles hangt af van hoe de dame in kwestie hierop reageert. Francesco Vanderjeugd moet haar zijn excuses aanbieden – dat is ondertussen gebeurd – en met haar een gesprek aangaan. Ontslagnemend voorzitter Tom Ongena heeft alvast te kennen gegeven dat dergelijke zaken niet kunnen. Wij zitten hier erg verveeld mee. Laat één ding duidelijk zijn: dit soort gedrag kan voor Open VLD niet door de beugel”, klinkt het.

Burgemeester Vanderjeugd: “Ik heb met Open VLD gesproken, ze hebben naar mij geluisterd en ik heb mijn uiteenzetting kunnen doen. Ik heb de dame in kwestie mijn excuses aangeboden en die zijn aanvaard. Wat mij betreft is dit daarmee afgehandeld.”

Expert: “Dergelijke beelden tonen, is strafbaar”

Volgens professor Gert Vermeulen, expert in seksueel strafrecht van de UGent, is de ‘inschattingsfout’ van Francesco Vanderjeugd mogelijk strafbaar.

“Het verspreiden van zelfgemaakte beelden met een expliciete seksuele inhoud is strafbaar als daar geen toestemming voor gegeven is. Dan spreken we over de niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte inhoud”, zegt hij. “Verspreiden hoef je overigens niet letterlijk te nemen: tonen is voldoende. Het speelt ook geen rol of er een klacht wordt ingediend. Dit is geen klachtmisdrijf, wat betekent dat het parket dus in actie kan schieten van zodra het weet krijgt van de feiten.”

Het mogelijke misdrijf wordt bestraft met een celstraf van zes maanden tot vijf jaar.

The post Open VLD overweegt intern onderzoek nadat Francesco Vanderjeugd seksfilmpje toont op partij-event: “Ik heb een inschattingsfout gemaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Finaal groen licht voor waterstoffabriek in Zeebrugge

Er is een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van een waterstoffabriek in Zeebrugge. Dat hebben de verscheidene bedrijven achter het project donderdag bekendgemaakt. Ook de gemeenten stappen in het project.
The post Finaal groen licht voor waterstoffabriek in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bosbrand in Californië in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste ooit in de Amerikaanse staat

De snel om zich heen grijpende bosbrand in het noorden van Californië is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste ooit in de Amerikaanse staat. Tot overmaat van ramp is voorlopig “0 procent” van de vuurzee onder controle, ondanks inspanningen van ongeveer 2.500 mensen, meer dan een dozijn helikopters en tal van blusvliegtuigen, aldus de lokale autoriteiten.

Lees meer »

Zoektocht naar brutale handtassendief die drie slachtoffers maakt in anderhalf uur tijd: “Door die duw kwam vrouw (87) zwaar ten val”

“Deze persoon zouden we graag spreken.” Dat bericht en een foto van een jongeman op een koersfiets verspreidde de politiezone Rivierenland op zijn sociale media. De man op de foto wordt gezocht in het kader van een onderzoek naar drie brutale grijpdiefstallen in het centrum van Mechelen. “Twee van zijn slachtoffers, twee dames van 81 en 87 jaar oud, moesten

Lees meer »

Nieuw recreatief ponton aan kanaal Nieuwpoort-Duinkerke

Het nieuwe recreatieve ponton dat werd ingehuldigd tijdens de Big Jump aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in De Panne is bedoeld als ideale uitvalsbasis voor watersportactiviteiten (kajakken, suppen…).
The post Nieuw recreatief ponton aan kanaal Nieuwpoort-Duinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oldtimers centraal op Midzomer-hoevefeest in Poelkapelle

Voor haar Midzomer-hoevefeest op zondag 18 augustus is Landelijke Gilde Poelkapelle te gast in het Rozenhof bij Gerard Vanackere en Magda Vandermersch. Net zoals de vorige edities staat het hoevefeest in het teken van oldtimertractoren, met een rondrit en trekkertrek.
The post Oldtimers centraal op Midzomer-hoevefeest in Poelkapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Liveblog Olympische Spelen – Rapper Snoop Dogg draagt olympische fakkel, Belgische delegatie “wil beter scoren dan in Tokio”

Vanavond wordt tijdens een grote openingsceremonie in hartje Parijs het officiële startschot gegeven van de Olympische Spelen. De dag begon echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen op het Franse spoor is het hogesnelheidsnetwerk ernstig verstoord. Het BOIC heeft zijn sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Toen behaalde de Belgische delegatie 7 medailles.

Lees meer »

Collega gebroken neus gemept en zelf in wurggreep: nieuwe beelden tonen waarom Britse agent twee keer tegen hoofd van overmeesterde man schopte

In het Verenigd Koninkrijk is grote verontwaardiging ontstaan over een agent die tot twee maal toe tegen het hoofd schopte van een man die al plat op de grond lag. Nieuwe beelden tonen nu wat voorafging aan dat heftige moment. Zo kreeg hij eerst zelf zes klappen te verwerken en werd hij in een wurggreep gehouden. Zijn twee vrouwelijke collega’s

Lees meer »