Omer uit Ichtegem blaast 100 kaarsjes uit: “Blij dat ik nog steeds zelfstandig thuis kan blijven wonen”

Op 9 juli was het feest in de Kapelleweg 2, want stamvader Omer Beuselinck vierde er zijn honderdste verjaardag in het gezelschap van zijn familie en vrienden.

100 jaar geleden, op 9 juli 1924, werd Omer Beuselinck geboren als oudste van vier kinderen in een landbouwersgezin met een boerderij in de Streulestraat in Eernegem. Later volgden nog één broer en twee zussen. Na de lagere school (in de gemeenteschool) vervolgde Omer zijn studies aan het college in Torhout en stapte daarna mee in het bedrijf.

Hij leerde de vijf jaar jongere Adelsona Vanden Abeele uit Langemark kennen en trouwde met haar in 1955. Zij zetten het bedrijf van Omers ouders verder en maakten er een bloeiend gemengd landbouwbedrijf van, met akkerbouw, melkkoeien, varkens en legkippen.

Omer en Adelsona kregen drie kinderen, die er echter geen van allen voor kozen om de boerenstiel verder te zetten: Johan (°1956) werd leraar plastische opvoeding, Jos (°1958) en jongste dochter An (°1966) zijn beide sociaal verpleegkundige. De zonen verhuisden naar Brugge, An woont met haar echtgenoot in Vleteren, terwijl hun zoon Robbe Landuyt (°1996) in Gent woont.

Automatisering

Omer zag de boerenstiel én de samenleving evolueren van noeste handenarbeid van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, zonder elektriciteit, telefoon, luxe… naar een steeds verder doorgedreven automatisering. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw besloot het koppel na vele jaren de boerderij te verkopen en zij verhuisden naar de Kapelleweg.

Omer had nu volop tijd om zijn kinderen te helpen bij hun (ver)bouwplannen, om te werken in zijn mooie tuin, te gaan dansen en fietsen.

Adelsona overleed in 2012 op 83-jarige leeftijd, maar Omer bleef deelnemen aan het Eernegemse verenigingsleven. Tot op vandaag is hij lid van Okra, Samana en Neos, en op zondag vind je hem steevast samen met enkele vrienden in café De Provence. “Ik ben blij dat ik, dankzij de hulp van de kinderen, de buren en thuiszorgdiensten, nog steeds zelfstandig thuis kan blijven wonen”, vertelt Omer zelf nog.

The post Omer uit Ichtegem blaast 100 kaarsjes uit: “Blij dat ik nog steeds zelfstandig thuis kan blijven wonen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. In het spoor van Viktor Verhulst op Tomorrowland: “Eerste single krijgt vorm, zelfs interesse uit Amerika”

De Chinezen filmden de volle zestig minuten. De Mexicanen zweetten alsof hun leven er van afhing. Viktor Verhulst (29) wordt over drie dagen dertig jaar en trakteerde Tomorrowland op een rondje. Zijn eerste soloset in Boom – na proefdraaien in Dubai, Ibiza en Saint-Tropez – en gesmaakt door 6.000 fans. “Terwijl ik begin dit jaar schrik had dat niemand voor

Lees meer »

“Als vurige fans blijven we erin geloven”: gejuich en gevloek in thuisstad Emma Meesseman na tweede olympisch verlies

In de thuisstad van Emma Meesseman en Elise Ramette leven ze op hoop na het tweede olympisch verlies van de Belgian Cats donderdagavond. “Dit keer speelden ze wel een beirematch”, klonk het voor de schermen van het sportcentrum.
The post “Als vurige fans blijven we erin geloven”: gejuich en gevloek in thuisstad Emma Meesseman na tweede olympisch verlies appeared

Lees meer »

Dankzij Lieven (66) kunnen Nina Derwael en co. schitteren in Parijs: “We controleren elk toestel dagelijks drie keer op sabotage”

Gymnasten die op de Olympische Spelen aantreden, turnen aan toestellen met een Bevers randje. Lieven Vercruyssen uit Haasdonk voorziet met Eurogym de toestellen en zorgt ervoor dat ze perfect opgesteld staan. En het opstellen van het materiaal is op zijn eigen manier ook topsport: “Je kan dat vergelijken met een pitstop in de Formule 1”, zegt Lieven.

Lees meer »

‘Hittelockdown’ van kracht in Iran

In Iran is dit weekend een ‘hittelockdown’ van kracht gegaan. In grote delen van het land lopen de temperaturen op tot 40 en zelfs 50 graden Celsius. Volgens de regering houdt de hitte ernstige gezondheidsrisico’s in voor de bevolking.

Lees meer »

Carl Deseyn en Pauline Van Marcke organiseren ‘To the Ancient Tree’: “Magische avond met muziek”

Op vrijdag 16 augustus organiseert Tiegemnaar Carl Deseyn samen met de Anzegemse Pauline Van Marcke een magische muziekavond onder de blote sterrenhemel in het bosrijke domein Kasteel Hemsrode. Ver weg van het hokjesdenken, organisch, melodisch, vrij en onder de projectnaam ‘To the Ancient Tree’.
The post Carl Deseyn en Pauline Van Marcke organiseren ‘To the Ancient Tree’: “Magische avond

Lees meer »

Franse start-up wil foie gras vervangen door kweekvlees als ethisch alternatief voor omstreden ganzenlever

Foie gras van gekweekt vlees kan een ethisch alternatief zijn voor klassieke foie gras waarvoor ganzen gedwangvoerd worden. Dat zegt culinair journalist Jan Scheidtweiler. De Franse start-up Gourmey wil als eerste in Europa een gekweekte foie gras op de Europese markt brengen. EU-lidstaten Italië, Frankrijk, Hongarije en Oostenrijk zijn alvast kritisch over kweekvlees.

Lees meer »