Oesters in trek bij jonge foodies: “Nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer”

Het mosselseizoen is officieel begonnen, maar op restaurant kiezen mensen steeds vaker voor oesters. Vooral jongeren bestellen de slijmerige weekdieren opvallend vaak. “Het is nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer”, ondervinden restauranthouders.

Terwijl oesters vroeger vooral voer waren voor een ouder, wat kapitaalkrachtiger publiek, worden ze vandaag steeds vaker besteld door jongeren. Die pronken op sociale media als Instagram maar wat graag met een bordje van de prijzige delicatesse. Piet Devriendt, zaakvoerder van De Oesterput in Blankenberge, merkt dat in zijn zaak.

“Vaak kiezen ze oesters als voorgerecht. Ze zijn even populair geworden als onze garnaalkroketten. En wie niet zo verlekkerd is op de rauwe zeevruchten, bestelt ze warm en gegratineerd. De jongere klanten opteren wel vooral voor de Franse creuses, die zijn iets gunstiger qua prijs dan de platte Zeeuwse. Voor 11,50 euro heb je drie stuks.”

Met guacamole

Volgens Eli Vandersnickt, eigenaar van ’t Werftje in Zeebrugge, zijn oesters veel toegankelijker geworden. “Deels omdat ze minder duur zijn dan vroeger. Oesters zijn nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer. Er is ook veel meer keuze, met Ierse, Franse en Zeeuwse oesters.”

“Wij promoten al tien jaar ons eigen merk, de Werfparel. Dat zijn fines de claires die gekweekt worden in ondiepe kleivijvers langs de Franse Atlantische kust. Die bieden we voor 3 euro per stuk aan. Voor jongeren pimpen we die met tijgermelk, guacamole en een crème van citrus. Het leuke aan oesters is dat ze niet seizoensgebonden zijn. Je kunt ze het hele jaar door krijgen, al zijn ze misschien iets beter in de winter.”

The post Oesters in trek bij jonge foodies: “Nog altijd een delicatesse, maar geen luxeproduct meer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Torhouts wereldfestival Kadans gaat weer internationaal

Kadans, het tweejaarlijkse wereldfestival voor dans en muziek, heeft van 10 tot en met 14 augustus plaats. Het hoofdevenement is voorzien op zondag 11 augustus in de grote tent nabij de Sint-Jozefskerk in Wijnendale. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 12 euro, wat geenszins duur is.
The post Torhouts wereldfestival Kadans gaat weer internationaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minister: “Elementen aangetroffen waarmee we denken snel te weten wie verantwoordelijk is” voor aanval op Frans spoorwegnet

In het onderzoek naar de sabotage op het Franse spoorwegnet zijn “bepaalde elementen aangetroffen waardoor we denken vrij snel te zullen weten wie verantwoordelijk is”. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zaterdag verklaard op de Franse televisiezender France 2. Darmanin sluit sabotage vanuit het buitenland niet uit.

Lees meer »

Werd u ziek van de hitte op reis?

Europe Assistance opende in juli al bijna 1.000 medische dossiers voor Belgen in het buitenland. Dat is een forse stijging in vergelijking met juli 2023. Vooral de aanhoudende hitte zou de boosdoener zijn, met name in Zuid-Europese landen.

Lees meer »

“Als er wat alcohol in de man was, werden de handjes losser”: ex-missen getuigen over grensoverschrijdend gedrag

“Op de foto grepen en knepen ze er niet naast.” In ‘HUMO’ getuigde voormalig Miss België Dina Tersago hoe ze tijdens haar missenperiode regelmatig te maken kreeg met ongewenst gedrag. Helaas is ze niet de enige schone die daarmee geconfronteerd wordt. Onder meer Nele Somers (40), Emilie Vansteenkiste (22) en Joke Van de Velde (44) getuigen in ‘TVFamilie’ over losse

Lees meer »

Minstens 5 doden en 750 arrestaties bij protesten na omstreden herverkiezing Maduro, leger blijft regime trouw: “We zullen overwinnen”

Bij manifestaties tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Venezuela zijn zeker vijf doden gevallen volgens mensenrechtenorganisatie Foro Penal. De Nationale Kiesraad heeft de uitslag nog altijd niet gepubliceerd en de oppositie heeft naar eigen zeggen bewijs in handen dat er fraude gepleegd werd door het regime van president Nicolas Maduro. Het leger blijft de regering echter trouw en spreekt

Lees meer »