Norbert Bethune rouwt om zuster Lucie Morren (89): “Ze moest niet onderdoen voor zuster Jeanne Devos”

Lucie Morren, de zuster die Nicaragua bergen werk verzette voor de kindmoeders, is overleden. Ze werd jarenlang gesteund door ‘t Atelier, de geloofsgemeenschap van Norbert Bethune die zichzelf omschrijft als gehuwd en uitgedreven priester van het bisdom Brugge. “Wij werden als eersten op de hoogte gebracht. Voor mij hoeft zuster Lucie niet onder te doen voor Jeanne Devos.”

Ze mag dan wel wat minder bekendheid genieten dan zuster Jeanne Devos, met wie ze niet enkel haar geboortejaar 1935 deelde, maar ook de zusterorde waartoe ze beiden behoren: Zusters Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria, of kortweg de Zuster van de Jacht in Heverlee. Zuster Lucie Morren woonde in Nicaragua onder het volk. “Ze heeft zich vooral verdienstelijk gemaakt voor de kindmoeders. Heel wat meisjes raakten daar op heel jonge leeftijd zwanger, ze heeft zich altijd ingezet voor de seksuele voorlichting en preventie. Maar ze was ook echt een vrouw van het volk, ze woonde er letterlijk tussen de plaatselijke bevolking. Ze is hier enkele keren bij ons geweest, maar we hielden vooral contact via correspondentie. Hoewel haar Orde liever had gehad dat ze haar oude dag ging sluiten in het klooster, wilde ze daar toch blijven. Ze woonde ook in bij een gezin waar ze eigenlijk zowat als de grootmoeder fungeerde.”

Ze overleed op 3 juli in bijzijn van haar plaatselijke familie, de Olingtons. “Jarenlang hebben we haar projecten financieel ondersteund. We werden ook op de hoogte gehouden van wat ze daar deed. Ik kan enkel mijn volste respect betuigen voor deze dame van het volk.”

The post Norbert Bethune rouwt om zuster Lucie Morren (89): “Ze moest niet onderdoen voor zuster Jeanne Devos” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opgepakte terreurverdachten gelinkt aan ISKP: “Enige tak van IS die intentie en capaciteit heeft om hier aanslagen te plegen” 

De terreurverdachten die gisteren bij huiszoekingen over het hele land werden opgepakt, worden gelinkt aan ISKP, de IS-tak die vooral in Centraal-Azië actief is. Ook bij ons waarschuwde Staatsveiligheid al meerdere keren voor de terreurgroep, die wordt omschreven als de enige tak van IS die zowel de intentie als capaciteit heeft om bij ons aanslagen te plegen. Wat is die

Lees meer »

Biden licht in toespraak toe waarom hij uit de race stapte, en eindigt met emotionele noot: “De geschiedenis ligt in uw handen”

President Joe Biden heeft de Amerikanen woensdagavond lokale tijd in een toespraak vanuit het Oval Office verteld dat het tijd is om “de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie”. De toespraak volgde op zijn aankondiging afgelopen zondag dat hij zich op 5 november niet opnieuw verkiesbaar stelt, maar zijn vicepresident Kamala Harris naar voren schuift als Democratisch presidentskandidaat.

Lees meer »

? De Wurgmoord. Drie haartjes doen moordenaar de das om: “Hij was op zoek naar een prooi. En toen kwam Charlotte voorbij”

“Ik ben op weg.” Ze stuurde nog een sms’je naar haar vriend, en toen sloeg Jos Heyman-Dewitte – bijgenaamd Dracula – toe. Hij wurgde Charlotte Van Walleghem (18) met haar eigen sjaal, terwijl het meisje op weg was naar een café. De HLN-podcast ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert de Wurgmoord. “Hij beroofde de ouders van een kind en daarmee ook de hoop

Lees meer »

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter bij Open Vld, verloor zijn broer aan zelfdoding: “Alexander had alles kunnen worden. Maar hij koos voor drugs”

Diest, Vlaams-Brabant. Elf kinderen groeien op in hetzelfde gezin, krijgen dezelfde opvoeding, dezelfde kansen. Tien van hen worden succesvol, krijgen jobs, gezinnen en carrières. De elfde geraakt aan de harddrugs en stapt uit het leven. Dit is het verhaal van Alexander Vande Reyde, gestorven toen hij 40 was. Verteld door zijn broer Maurits Vande Reyde (39), Vlaams parlementslid, schepen in

Lees meer »

? De Wurgmoord. Drie haartjes doen ‘Dracula’ de das om: “Hij was op zoek naar een prooi. En toen kwam Charlotte voorbij”

“Ik ben op weg.” Ze stuurde nog een sms’je naar haar vriend, en toen sloeg Jos Heyman-Dewitte – bijgenaamd Dracula – toe. Hij wurgde Charlotte Van Walleghem (18) met haar eigen sjaal, terwijl het meisje op weg was naar een café. De HLN-podcast ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert de Wurgmoord. “Hij beroofde de ouders van een kind en daarmee ook de hoop

Lees meer »

Zondag was warmste dag ooit op aarde

Het was zondag 21 juli de warmste dag ooit. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Copernicus klimaatveranderingsdienst van de Europese Unie, die dergelijke mondiale weerpatronen sinds 1940 bijhoudt.

Lees meer »

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »