Niels (31) verovert de vlaswereld met Hyler in Meulebeke: “We produceren elk jaar 50 machines”

De oogstperiode in de vlaswereld zit weer helemaal op kruissnelheid. De pluk- of slijtmachines verschijnen opnieuw in het straatbeeld. De relatief nieuwe constructeur Hyler lanceerde recent de eerste vlasrooier met vier rijen en drukt steeds meer zijn stempel op de sector. “We willen steeds blijven innoveren”, aldus Niels Baert.

Je hebt ze ongetwijfeld al op de vlasvelden aan het werk gezien: de indrukwekkende vlasrooiers die de stengels even snel als secuur uit de grond trekken en in symmetrische rijen op de akker leggen. Sinds vier jaar is een nieuwe speler aan het contingent constructeurs toegevoegd: Hyler uit Meulebeke. “Onze naam staat voor Hydraulic Hybrid Baler”, legt zaakvoerder Niels Baert (31) uit.

“Dit jaar zullen we afklokken op een omzet van 9,5 miljoen euro” – Niels Baert, zaakvoerder Hyler

De Wielsbekenaar deed bij enkele andere constructeurs wat ervaring op, maar besloot begin januari 2020 om zijn eigen verhaal te schrijven. “Eigenlijk ben ik in 2016 al gestart met service en onderhoud voor landbouwmachines, maar net voor de start van de coronacrisis begon ik met het volledig zelf bouwen van oogstmachines voor de vlas- en hennepsector. Ik wilde innovatieve technieken toepassen. Die visie hanteren we ook vandaag nog steeds. Wij willen de vlasser innovatieve oogstmachines aanbieden die zich onderscheiden in efficiëntie op het veld. We leggen continu ons oor te luister in de markt, gaan op zoek naar de grootste pijnpunten en zoeken daar een afdoende oplossing voor.”

Wereldprimeur

Zo zag de Sativa het levenslicht, een oogstmachine voor langevezeltextiel op industriële schaal. Die kan een planthoogte tot 3,8 meter aan en verwerkt tot 2,5 hectare per uur. “En ze is volledig universeel over onze beoogde sectoren heen. Zo kunnen we de gebruiksperiode significant verlengen. Onlangs stelden we trouwens een nieuwe versie voor, met een plukmodule met vier rijen. Een wereldprimeur, want tot nu toe was het maximum twee rijen.”

“Wanneer ik een van onze oogstmachines aan het werk zie, maakt mijn hart keer op keer een sprongetje” – Niels Baert

Hyler heeft ook de Easy-Turn in portefeuille, een keermachine, en de Lupus, een persmachine. “Onze balenpers willen we de komende jaren op de markt brengen, maar het hele proces moet volledig op punt staan. Topkwaliteit zit in elke vezel van ons bedrijf. Wie een Hyler in huis haalt, krijgt de garantie dat hij de allerbeste prestaties kan leveren. Elk nieuw type testen we tot in de kleinste details uit. Onze foutenmarge is zo goed als nihil.”

Tachtig procent van alle geproduceerde machines wordt aan Franse landbouwbedrijven verkocht, twintig procent blijft in België. “Ook in eigen land krijgen we steeds vastere voet aan de grond. Momenteel vervaardigen we een vijftigtal machines per jaar. Een cijfer dat jaar na jaar organisch moet stijgen.”

Drukke zomer

Het succes van Hyler is volgens Niels eenvoudig te verklaren. “We doen zo goed als alles zelf. Van ontwikkeling over productie tot onderhoud: onze verticale integratie staat als een huis. We staan ook klaar om de chauffeurs bij te staan. De zomer is traditioneel de drukste periode voor ons. Machines opstarten, de software minutieus afstellen… Wanneer ik een van onze oogstmachines aan het werk zie, maakt mijn hart keer op keer een sprongetje. Dan doen ze waar ze voor gemaakt zijn: het werk op het veld zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Op zulke momenten kan ik het niet laten om zelf eens achter het stuur te kruipen. Een partij vlas of hennep slijten, dat is voor mij en ons 25-koppig team eten en drinken.”

De komende jaren wil Niels zijn bedrijf verder laten groeien. “Dit jaar zullen we afklokken op 9,5 miljoen euro omzet, een cijfer dat elk jaar met vijftig procent moet stijgen. Net als ons team; momenteel zijn we onder meer op zoek naar hooggekwalificeerde lassers en monteurs. En we blijven speuren naar baanbrekende toepassingen die het de gebruikers van onze machines toelaat om nóg beter werk te leveren. Zo zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van een semiautonome hennepoogstmachine, waarvoor we steun vanuit de Europese Unie ontvingen.”

The post Niels (31) verovert de vlaswereld met Hyler in Meulebeke: “We produceren elk jaar 50 machines” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden: “Ik houd van deze baan, maar meer van mijn land”

“Ik houd van deze baan, maar meer van mijn land.” Dat heeft de Amerikaanse president woensdag gezegd in zijn eerste toespraak na zijn beslissing om zich terug te trekken voor het presidentskandidaatschap. “Het is de eer van mijn leven geweest om dit land als president te dienen.”

Lees meer »

Meteen na exit onthult Egyptische schermster dat ze zeven maanden zwanger is

Een opvallend verhaal in het schermen. Na haar exit in de tweede ronde van het olympische schermen, kwam Nada Hafez (26) naar buiten met verrassend nieuws. De Egyptische hield het lang geheim, maar liep in Parijs rond met een baby in haar buik. “Het was niet gemakkelijk, maar wel de moeite waard”, klonk het. Nog een detail: een prille zwangerschap

Lees meer »

“Is er iemand die dit serieus neemt?” Fans van Sinead O’Connor niet te spreken over wassen beeld van de zangeres

“Vreselijk”, “Het lijkt wel een mannequin uit een winkel” en “Ik hoop dat ze een naambordje krijgt want anders gaat niemand haar herkennen”. Fans van Sinead O’Connor, die in juli 2023 overleden is, zijn niet opgezet met een nieuw wassen beeld van hun idool. Op sociale media laten ze hun ongenoegen dan ook maar al te graag blijken. “En waarom

Lees meer »

Brand in Anderlecht mogelijk ontstaan door oververhitting batterij

Vanmorgen is de brandweer van Brussel uitgerukt voor een brand in een loft op de 1e verdieping van een gebouw met 3 woonlagen in de Georges Moreaustraat in Anderlecht. De bewoners, een moeder en haar 2 jonge kinderen, werden tijdig gewekt door de aanwezige rookmelders. Mogelijk is de brand ontstaan door de oververhitting van een batterij.

Lees meer »

De Veluwe ontdekken met Neos

Neos Ardooie-Koolskamp had het aangekondigd: “De Veluwe is een van de mooiste plekjes van Nederland.” Daarom trokken ze met een grote groep leden naar dit wandel- en fietsparadijs, waar de natuur nog steeds alle ruimte heeft. De meegereisde Neos-leden konden er drie dagen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Sommigen
The post De Veluwe

Lees meer »

Corona-alarm gaat af bij Belgische delegatie: “Al enkele olympiërs zijn niet kunnen afreizen door positieve test”

Covid werpt opnieuw zijn schaduw over de Olympische Spelen. En dat heeft Team Belgium al aan den lijve ondervonden. Zo mochten enkele Belgische atleten de voorbije dagen niet naar Parijs vertrekken door een positieve test, dat bevestigde BOIC-hoofdarts Johan Bellemans deze ochtend. Ook het coronaprotocol wordt aangescherpt in Parijs, al is er opnieuw een grote "maar" aan verboden.

Lees meer »

Vijf Oostendse apotheken bieden voorverpakte pillenzakjes aan: “Zo nemen mensen altijd op juiste tijdstip medicatie”

Vijf apotheken zijn de eerste in Oostende om medicijnen aan te bieden via een nieuw systeem waarbij de pillen verpakt zijn per innamemoment. “Een oplossing om mensen te helpen om op de juiste tijdstippen de medicatie te nemen”, luidt het.
The post Vijf Oostendse apotheken bieden voorverpakte pillenzakjes aan: “Zo nemen mensen altijd op juiste tijdstip medicatie” appeared first

Lees meer »

Chantal en de sheriff maken publiciteit voor loopwedstrijd in Pollinkhove

In Pollinkhove vindt op zondag 15 september de eerste editie van de loopwedstrijd Dwars door Pollinkhove plaats. De organisatoren wisten Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer en Dries ‘sheriff’ Heyneman te overhalen om met een filmpje promotie te maken voor deze sportieve activiteit.
The post Chantal en de sheriff maken publiciteit voor loopwedstrijd in Pollinkhove appeared first on KW.be.

Lees meer »