Kusttramtraject in Zeebrugge eindelijk vernieuwd

Zeebrugge is eindelijk klaar om zich deze zomer in vervoering te laten brengen door de Kusttram. Er is een nieuw tramhalte aangelegd aan de Sint-Donaaskerk. Tramsporen werden vernieuwd, haltes werden verplaatst, gloednieuwe perrons werden gebouwd, en bovendien werd er een voor Vlaanderen unieke groenbedding aangelegd.

“De Lijn is verheugd met de realisatie van een renovatie- en optimalisatieproject voor de Kusttram in Zeebrugge”, stelt Patrick Brandt, hoofd infrastructuur. “Bij de start van de zomervakantie aan de kust kunnen de reizigers deze vernieuwde haltes en sporen nu komen ontdekken.”

De Lijn rondt hiermee een vier jaar durend project in Zeebrugge af, dat in twee fasen werd uitgevoerd. “Met deze vernieuwing zijn de Zeebrugse sporen en haltes opnieuw klaar voor vele jaren dienst. Het is bovendien een belangrijk onderdeel van de hertekening van het mobiliteitsplaatje in en rond Zeebrugge”, aldus Patrick Brandt.

Belangrijke accenten

In het vernieuwingsproject voor de Kusttram in Zeebrugge zijn volgens woordvoerder Frederik Wittock de volgende belangrijke accenten gelegd: “Een verbeterde toegankelijkheid van de haltes Strandwijk/Vaart/Kerk/Zeesluis op Brugs grondgebied, specifiek voor de halte Kerk zijn de perrons verbreed en verschoven.”

“Er is meer beveiliging voor de zwakke weggebruiker, waarbij een veilige oversteek aan het Sint-Donaasplein is gerealiseerd. Er is ook rekening gehouden met de toekomstige realisatie van de Nieuwe zeesluis in Zeebrugge. De halte Vaart is verschoven binnen het projectgebied van de nieuwe zeesluis en breder en toegankelijker gemaakt.”

Vergroening

Belangrijk om weten is dat de bedding vanaf september 2024 vergroend wordt. “We verminderen het gebruik van herbiciden. De steenslag tussen de sporen wordt systematisch weggelaten. Dit zorgt voor veel meer groeiruimte voor het gras”, vervolgt Frederik Wittock.

“De doorstroming verbetert, want de perrons zijn niet meer rechtover mekaar geplaatst maar wel schuin. Zo optimaliseren we verkeerslichtenbeïnvloeding door de tram en maken het voor de andere weggebruikers veiliger en comfortabeler te maken.”

Investering

Het vernieuwingsproject is tot stand gekomen dankzij een behoorlijke openbare investering. De eerste fase tussen de Londenstraat en de Visartsluis die beëindigd is in april 2022 was goed voor een investering van 8,6 miljoen euro. De tweede fase tussen de Vandammesluis en de Visartsluis betekent voor een investering van 6,5 miljoen euro.

Volgens burgemeester Dirk De fauw zet De Lijn met de voltooiing van dit renovatie- en optimalisatieproject voor de Kusttram een grote stap vooruit in de mobiliteit en toegankelijkheid van Zeebrugge: “De vernieuwing van de tramlijn op Brugs grondgebied zorgt ervoor dat de kusttram klaar is voor nog eens 25 jaar dienst.”

“Deze investering biedt een duurzame en veilige vervoersoplossing aan onze inwoners en bezoekers. De verbeterde toegankelijkheid van de haltes, de vergrote veiligheid voor voetgangers en fietsers, en de vergroening van de trambedding zijn slechts enkele van de vele voordelen die dit project met zich meebrengt. Dankzij de steun en samenwerking van alle betrokken partijen kunnen we nu genieten van een moderne en efficiënte Kusttram.”

The post Kusttramtraject in Zeebrugge eindelijk vernieuwd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oudste zoon van drugsbaron Ridouan Taghi in grootste geheim vanuit Dubai naar Nederland gevlogen

Faissal Taghi (23), de oudste zoon van drugsbaron Ridouan Taghi, is een jaar na zijn arrestatie in Dubai alsnog uitgeleverd aan Nederland. Het Nederlandse gerecht beschouwt hem als een sleutelspeler in de organisatie van zijn vader. Faissal Taghi, die volgens goed geïnformeerde bronnen vrijdag is aangekomen in Nederland, wordt onder andere in verband gebracht met het witwassen van het familievermogen.

Lees meer »

Sleihagekaarters huldigen hun kampioenen

Onlangs vond de kampioenenhuldiging van de Sleihagekaarters plaats in zaal Ogierlande in Gits. Voorzitter Leopold Velghe sprak een dankwoordje uit aan de kampioenen, maar ook aan alle 55 aanwezigen. “We willen ook het gemeentebestuur bedanken en in het bijzonder aan schepen Dimitri Carpentier die de mooie trofeeën overhandigde. Ook een grote dankjewel aan de bestuursleden
The post Sleihagekaarters huldigen

Lees meer »

Christel Van Schoonwinkel heeft vrede met heruitzendingen ‘De kotmadam’: “Zo blijf ik eeuwig jong, tenminste op tv”

‘De kotmadam’ was een broedplaats voor jong acteertalent. Onder hen ook Christel Van Schoonwinkel (56), die er 33 jaar geleden haar debuut maakte als de sexy Betty. Nu de populaire VTM-reeks definitief stopt, zocht HLN haar op voor een exclusief gesprek over de begindagen, de goede band met haar overleden collega Odilon en de vele heruitzendingen. “Ik verdien daar ‘iets’

Lees meer »

Streekbieravond in Aarsele pakt uit met zeven nieuwe lekkernijen: “We willen elk jaar nieuwe biertjes op het menu”

Op zaterdag 3 augustus vindt traditioneel een nieuwe editie van de streekbieravond plaats. Intussen is de koninklijke muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele alweer aan de 21ste editie van haar klassieker toe. Ook de kindernamiddag krijgt een vervolg.
The post Streekbieravond in Aarsele pakt uit met zeven nieuwe lekkernijen: “We willen elk jaar nieuwe biertjes op het menu” appeared first on KW.be.

Lees meer »