Kortrijkse gemeenteraad sleept zich naar het einde

Afgelopen maandag stond in Kortrijk de laatste gemeenteraad voor het zomerreces geagendeerd. En aan die raad was – net als heel wat voorgaande – maar weinig soeps. Inhoudelijk is het pover, maar intussen volgen de trieste politieke schouwspelen elkaar op. Het moge duidelijk zijn, meerderheid én oppositie slepen zich naar het einde van de legislatuur.

Wie de Kortrijkse gemeenteraad de voorbije maanden van nabij heeft gevolgd, merkt dat de dash stilaan uit de ploeg is. Aan politieke spelletjes en (gespeelde verontwaardiging) geen gebrek, maar echt inhoudelijk wordt er niet meer gedebatteerd. Zeker nu grootste oppositiepartij CD&V samen met meerderheidspartij Team Burgemeester naar de kiezer trekt, zijn de gemeenteraden in Kortrijk maar een suffe bedoening.

Dat vinden niet alleen de mensen op de tribunes, maar duidelijk ook de raadsleden. Zo was één gemeenteraadslid de vorige zitting minutenlang bezig om een reis te boeken, worden werkmails aan de lopende band beantwoord, maakt een raadslid meer dan eens duidelijk dat het hem maar weinig interesseert door ostentatief te geeuwen, verlaten andere aanwezigen meer dan eens de raad om minutenlang een luchtje te scheppen of volgt een van de schepenen de zitting met EarPods in.

Koning van het filibusteren

Er zijn uiteraard wel raadsleden die er nog het beste van proberen te maken. Mia Cattebeke en Hannelore Vanhoenacker (beiden CD&V) zijn vaste passanten langs het spreekgestoelte, ook de Groen-fractie interpelleert regelmatig en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is met voorsprong het meest zichtbare gemeenteraadslid, al valt dat niet vaak in goede aarde bij collega’s. Zo wordt Vermeersch door een collega omschreven als ‘de koning van het filibusteren’.

Bij de zitting van afgelopen maandag was het opnieuw raak. Patrick Jolie (CD&V), die Benjamin Vandorpe vervangt voor de resterende tijd, was vanuit Bordeaux afgezakt voor zijn eedaflegging maar het was voor hem niet het speciale moment dat een eedaflegging hoort te zijn. Vermeersch stak eerst de loftrompet af voor diens voorganger Vandorpe, om dan te stellen dat Jolie eigenlijk tweede keus is. Fractieleider Vanhoenacker (CD&V) pikte dat niet en snauwde Vermeersch toe een ‘flagrante leugenaar te zijn’. Wat volgde was een welles-nietes-spelletje waar ook – een verder afzijdige – burgemeester Van Quickenborne zich in moeide. De andere raadsleden keken maar ongemakkelijk toe.

En dan is er nog de vzw Ajko, een vast punt op de agenda van de gemeenteraad. Al voor de 25e (!) keer werd de kandidatuur van Wouter Vermeersch voor de Raad van Bestuur door de gemeenteraad naar de prullenmand verwezen. Hijzelf omschrijft dat als ‘een manier om de stinkende potjes binnen Ajko dicht te houden’, de vraag van Koen Byttebier (Team Burgemeester) om dan gewoon een ander Vlaams Belang-lid voor te dragen, viel in dovemansoren bij Vermeersch.

Verlieslatend

Dat niet alles rozengeur en maneschijn is binnen Ajko, is wel een feit. De vzw noteerde in het vorige boekjaar een verlies van 28.636 euro. Al is dat ‘beperkte’ verlies grotendeels dankzij heel wat subsidies, oorspronkelijk schreef Ajko 75.000 euro met de rode balpen neer in de boeken. Een medewerker van Ajko ontvreemde ook nog eens meer dan 5.000 euro. Vermeersch herhaalde regelmatig dat het om een ‘allochtone medewerker’ ging, wat wederom leidde tot heel wat gezucht en rollende ogen op de banken.

Kortom, net als de gemeenteraden van de voorbije maanden was de laatste opnieuw een lege doos. Voor de geplande zomerdrink – na de gemeenteraad – was maar weinig animo. Na bijna zes jaar besturen zijn meerderheid en oppositie uitgekeken op elkaar. Er staat nog één raad gepland in september en dan is het in één rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober.

The post Kortrijkse gemeenteraad sleept zich naar het einde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

NET OPEN. Winnaars van ‘Met vier in bed’ openen zomerbar bij hun B&B: “We willen heel graag dat verborgen adresje blijven”

Een jaar na hun klinkende overwinning in het VTM-programma ‘Met Vier In Bed’ – ze haalden de maximumscore – openen David Verheyden (49), Saskia Vandermeersch (52) en hun dochter Fleur (22) een zomerbar bij hun bed and breakfast BBrut in Brugge. “Het is gek hoeveel reservaties we te danken hebben aan onze passage in het programma”, vertellen ze.

Lees meer »

Mysterieuze weldoenster laat al haar huizen na aan huurders: “Dat er in deze tijd zulke lieve mensen bestaan, is hartverwarmend”

Bram Brekelmans kan zijn geluk niet op. De eigenares van zijn woning, die in februari op 87-jarige leeftijd overleed, heeft hem zijn huurwoning geschonken. Over twee weken bevestigt hij met een handtekening het legaat en mag hij zich eigenaar noemen van de twee-onder-eenkapwoning in het Limburgse Vaals. En hij is waarschijnlijk niet de enige in het dorp die een complete

Lees meer »

“Hij verminkte haar gezicht, zo zou het sneller rotten”: Hitler-fan Yves Neuser (47) verkracht Sandra (38) in haar flat… en beseft dan dat zij hem kent

“Hij heeft z’n reputatie van Hitler- en horrorfan alle eer aangedaan.” Procureur Christophe Bergez laat er op het assisenproces tegen Yves Neuser (47) geen twijfel over bestaan. Omdat zijn buurvrouw Sandra Primo (38) geen seks met hem wil, heeft de Koksijdenaar haar gruwelijk om het leven gebracht. Neuser blijft enkele maanden lang onder de radar. En dan gaat bij een

Lees meer »

Rescue Run komt naar Sint-Pieters

Wie klaar is om de uitdaging aan te gaan en levens te redden kan op donderdag 15 augustus deelnemen aan de Rescue Run op Domein Aan de Plas in Sint-Pieters. “Het gaat om een obstacle run met een levensreddend tintje.”
The post Rescue Run komt naar Sint-Pieters appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hoeveel water verdraagt de wijn van de formateur?”

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de ‘supernota’ van formateur De Wever (N-VA) heel wat heilige huisjes dreigt te slopen, al moet die nog langs de onderhandelingstafel passeren. “Maar te veel water bij de

Lees meer »

Schip redt 196 mensen voor kust van Libië, maar krijgt aanleghaven toegewezen op 1.500 kilometer: “Zullen dagen onderweg zijn”

De Ocean Viking, het reddingsschip van de ngo SOS Méditerranée, heeft dinsdagochtend 196 mensen gered tijdens twee reddingsoperaties voor de kust van Libië. Onder hen bevinden zich negen niet-begeleide minderjarigen en één vrouw, aldus de ngo. “De meeste geredde personen zijn afkomstig uit Bangladesh, Pakistan, Egypte en Soedan”, klinkt het nog.

Lees meer »

OPROEP. Dalend geboortecijfer: zien jullie die trend in de eigen familie?

Het geboortecijfer blijft dalen in ons land en bereikt nu het laagste niveau sinds 1942 – toen we in volle oorlogstijd zaten. We zoeken een familie waarin drie generaties vrouwen vertellen over hun moederschap. De grootmoeder die vijf of misschien wel zeven kinderen had, de moeder die blij was met een gezin van twee tot vier, en de dochter die

Lees meer »