Extra kinderopvang op komst in Gistel

In het voormalige stadhuis van Gistel, bekend als ontmoetingscentrum Oud Stadhuis, komen minstens 24 opvangplaatsen voor kinderen tot en met 3 jaar. Het stadsbestuur schreef daarvoor een concessie uit. De verenigingen die er vandaag zijn gevestigd, verhuizen op hun beurt naar het vernieuwde cultuurcentrum Zomerloos.

Het pand in de Hoogstraat dateert uit 1960 en deed vroeger dienst als stadhuis, zoals de naam van het ontmoetingscentrum al bevestigt. Sinds eind jaren 90 doet het dienst als culturele uitvalsbasis voor de muziekschool, schaakclub, kaartersverenigingen en seniorenwerking Vief.

Al deze organisaties verhuizen in november naar de compleet vernieuwde polyvalente zaal Zomerloos, waardoor in de Hoogstraat een nieuwe crèche kan worden ingericht. De concessie is uitgeschreven, zal voor 27 jaar lopen en de oproep naar kandidaten staat openbaar.

Anticiperen

Waarom Gistel hier een opvang wil laten organiseren? “De inrichting van nieuwe opvangplaatsen is in lijn met onze beleidsnota. Eind oktober 2022 sloot een kinderdagverblijf (Ieniemini, red.) de deuren, maar na tussenkomst van de stad werd een nieuwe uitbater gevonden (De Droomboom, red.). Wij zijn als stadsbestuur huurder en verhuren op onze beurt het pand als opvang. Om in de toekomst te anticiperen op sluitingen werd een beleidsvisie ontwikkeld voor kinderopvang van 0 tot 3 jaar”, leggen burgemeester Gauthier Defreyne en schepen Ann Bentein uit.

“Bij het Vlaams departement Opgroeien dienden we een dossier in om het aantal kinderopvangplaatsen met inkomenstarief te verruimen. Met succes: we kregen 24 nieuwe IKT-plaatsen toegewezen. We streven ernaar om de realisatiegraad in Gistel op te krikken naar 50 procent. Die graad is het aantal opvangplaatsen gelijk aan de helft van het aantal Gistelse kinderen tussen 0 en 3 jaar, zowel groeps- als gezinsopvang. Om die 50 procent te behalen, moet het aantal opvangplaatsen stijgen naar 165 stuks.” Het Vlaamse gemiddelde van de realisatiegraad ligt op 44 procent, Gistel zit daar nu in de buurt.

Inrichtingswerken

Oppositieraadslid Arnold Stael (CD&V) vraagt zich af of het gebouw instapklaar is. “Wij nemen als lokaal bestuur een regisseursrol op”, aldus burgemeester Defreyne. “We stellen het gebouw ter beschikking, de concessionaris zal de noodzakelijke inrichtingswerken op zich nemen.”

Dat zal nodig zijn, want er moeten bijvoorbeeld werken aan het elektriciteitsnet, sanitair en de beglazing gebeuren. “Voor de stad en de inwoners kost de komst van de kinderopvang alvast niks. De stad hoopt dat een uitbater van een nieuwe kinderopvang kan opstarten tijdens de eerste helft van 2025.”

Een viertal jaar geleden viel ook te horen dat de politie het administratief centrum zou inruilen voor het Oud Stadhuis, wanneer de verenigingen naar Zomerloos gingen trekken. Annie Cool (CD&V) wou dan ook weten hoe het met dat idee zat. “Doorheen de jaren dienden zich andere opportuniteiten aan. Zo bestaat het idee dat de brandweer, die een belangrijke functie vervult in het Oostendse hinterland en momenteel vanuit een wat verouderde kazerne opereert, een nieuwbouw zet. Dan is het wenselijker dat de politie daar een nieuw onderkomen krijgt en de hulpdiensten er samenzitten.”

Andere projecten

Terug naar de kinderopvang. Want het stopt niet alleen bij de realisatie in het Oud Stadhuis. “Zo kunnen we als partner in het renovatieproject voor de woonwijk Eigen Haard na realisatie de begane grond van een nieuw appartementsgebouw huren. Deze ruimte zal worden ingericht en in 2026 op de markt komen als kinderdagverblijf. En verder: ook organisaties die niet huren van de stad kunnen een algemene subsidie van 140 euro per opvangplaats krijgen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.”

(TVA)

The post Extra kinderopvang op komst in Gistel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man (51) bekent dat hij huisbaas om het leven bracht en daarna ook brand stichtte in Spiere-Helkijn: “Verklaringen nu toetsen aan onderzoek”

De 51-jarige man die verdacht wordt van de moord op Erik V. (74) uit Moorslede en brandstichting bij zijn ex-vriendin uit Spiere-Helkijn, heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Dat bevestigt zijn advocaat Pieterjan Dens. “Mijn cliënt heeft zeer uitgebreide verklaringen afgelegd en die moeten nu getoetst worden aan het verder onderzoek”, aldus meester Dens.
The post Man (51) bekent dat hij

Lees meer »

Wilde achtervolging van Breda tot Antwerpen: politie houdt bestuurder aan en vindt 5-jarig kind in auto

In Antwerpen is zondagnacht een automobilist aangehouden na een wilde politieachtervolging. De dollemansrit begon in Prinsenbeek, een deelgemeente van Breda, op zo’n 60 kilometer van Antwerpen. De bestuurder reed onder meer over de vluchtstrook en haalde rechts in om uit de greep van de verkeerspolitie te blijven. Opvallend: er bleek een 5-jarig kind op de achterbank te zitten.

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Netanyahu zegt “zowel offensief als defensief” klaar te zijn voor vergeldingsacties na dood van Hamas-leiders

Het Israëlische leger bevestigt de dood van Mohammed Deif (58), commandant van de militaire vleugel van Hamas. Deif werd vorige maand gedood tijdens een Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Eerder had de Iraanse hoogste leider Ali Khamenei het bevel gegeven om Israël rechtstreeks aan te vallen, volgens de ‘New York Times’. De Israëlische premier Netanyahu zegt klaar

Lees meer »

150 mannen moeten opnieuw DNA-test afleggen in cold case Ingrid Caeckaert, ook roofmoordenaar Marc Gevaert: “Ik heb er niets mee te maken, ik heb een alibi”

Alle 150 mannen die voorkomen in het moordonderzoek uit 1991 van Ingrid Caeckaert zullen een DNA-staal moeten afgeven. Op die manier wil het gerecht de cold case van ruim dertig jaar geleden alsnog oplossen. Een van hen is Marc Gevaert die levenslang vastzit voor een dubbele roofmoord. “Ik hoop dat ik nog mag meemaken dat de zaak opgelost wordt”, zegt

Lees meer »