“We willen een barbecue integreren”: omwonenden mogen mee invulling experimentele sociale huisvesting bepalen

Deelmobiliteit, deelgroen, sociale kangoeroewoningen en extra-toegankelijkheid. Het renovatieproject in de Generaal Lemanstraat in Menen van Impuls is zowat in alles een experiment in sociale huisvesting. Omwonenden kregen maandag inspraak in onder andere de invulling van het buurthuis.

In 1954 was het nog waar nood aan was op vlak van sociale huisvesting, maar intussen staan de 12 duplexen in de Generaal Lemanstraat in Menen troosteloos leeg. Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik heeft echter grootse plannen met het complex dat een van de toegangspoorten tot de Nieuwe Tuinwijk biedt.

In het najaar van 2023 werden die plannen voor het eerst bekendgemaakt, nu worden ze concreet. “Het is alleszins niet de traditionele sociale woningbouw”, zegt architect David Vrambout van Taart Architectuurcollectief. “Het gebouw wordt aangepast aan nieuwe zorgvormen. Er komen bijvoorbeeld vier eenheden voor sociale cohousing, wat vandaag nog niet bestaat. Daarvoor renoveren we de huidige gebouwen, slopen we één woning en komt er een stuk nieuwbouw voor.”

Buurthuis

Een experiment is het. “Zeker innovatief”, weet ook Alessio Mauroo van de woonmaatschappij. “We zullen moeten zien of er interesse is in zulke types van wonen, maar we moeten het eerst voorstellen om te weten. We zullen het proberen te integreren.”

Er wordt heel erg ingezet op het deelverhaal. “We bekijken om in te zetten op deelmobiliteit. Twee van de tien parkeerplaatsen zouden voorbehouden worden voor deelwagens voor de wijk, maar ook is de aankoop van een gemeenschappelijke aanhangwagen een mogelijkheid. Voor de gebouwen komt er gemeenschappelijk groen met kunst én ook een buurthuis zal onderdeel uitmaken van het project.”

Barbecue

In die beide laatste deelmogelijkheden krijgen ook de omwonenden inspraak. Maandagavond werden ze uitgenodigd om kennis te maken met de plannen én konden ze ook zelf ideeën geven. “Over de kunstwerken bijvoorbeeld. Zo willen we een barbecue voor wafels integreren en komt er ook een ‘moederbos’, waar omwonenden dan stekjes kunnen halen voor in hun thuis of tuin”, aldus Alessio.

Wat het buurthuis betreft zijn de mogelijkheden legio – aan de bewoners van de wijk om er een invulling aan te geven. “De footprint ligt grotendeels vast, maar komt er een fietsherstelpunt of feestzaaltje? Dat is aan de mensen zelf om te bepalen.”

Bedoeling is om na de bouwvakantie de vergunning aan te vragen. De bouw zelf zal ten vroegste starten in het begin van volgend jaar. (JD)

The post “We willen een barbecue integreren”: omwonenden mogen mee invulling experimentele sociale huisvesting bepalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grootste klimaatzaak ooit in Brazilië: veehouder krijgt boete van 47 miljoen euro voor ontbossen Amazonewoud

In Brazilië is de eigenaar van een groot veebedrijf veroordeeld tot een boete van 292 miljoen Braziliaanse real (ruim 47 miljoen euro) voor het toebrengen van schade aan het Amazonewoud. Hij moet het vernielde regenwoud ook proberen te herstellen. Het gaat om de grootste burgerlijke rechtszaak voor klimaatmisdrijven ooit in Brazilië. De uitspraak kan een precedent scheppen voor toekomstige rechtszaken:

Lees meer »

EXCLUSIEF. Thuis bij prinses Delphine: “Als je ziet waar ik enkele jaren geleden stond, is alles vrij positief uitgedraaid”

Een opvallend rood-roze broekpak, met daarop de afbeelding van een vlinder. Prinses Delphine (56) straalde naar goede gewoonte op de nationale feestdag. Haar outfit was dan ook allesbehalve zomaar gekozen. Dat vertelde de prinses aan ‘Story’-journalist en royaltyexpert Wim Dehandschutter tijdens een exclusief gesprek bij haar thuis. Over haar outfit en de persoonlijke brief die vorig jaar uitlekte. “Het was

Lees meer »

Bitcoin op hoogste niveau sinds juni na toespraak Trump

De koers van de bitcoin is maandag gestegen tot het hoogste niveau sinds half juni. De opmars volgde op een toespraak van de voormalige Amerikaanse president en huidig Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Trump prees afgelopen weekend tijdens een conferentie in Nashville cryptomunten de hemel in. Ook de hoop dat de Amerikaanse centrale bank in september gaat beginnen met het verlagen

Lees meer »

Chinese waarschuwing aan Filipijnen over Amerikaanse raketten

Als de Filipijnen een recent afgesloten akkoord, bedoeld om de spanningen in de Zuid-Chinese Zee te doen afnemen, schenden, zal Peking “met vastberadenheid” reageren. Daarvoor heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zijn Filipijnse ambtgenoot Enrique Manalo gewaarschuwd.

Lees meer »

Waarom Céline Dion de olympische openingsceremonie niet toevallig met ‘L’hymne à l’amour’ afsloot 

Het was voor velen hét moment van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs: wereldster Céline Dion die nog eens op het podium een lied kwam zingen, voor het eerst sinds ze werd gediagnosticeerd met het zeldzame ‘stiff-person syndrome’. Het was niet zomaar een podium, maar de Eiffeltoren. Het was ook niet zomaar een lied, maar ‘L’hymne à l’amour’

Lees meer »

“We werden aangevallen door een hele zwerm”: eerste knijtenplaag dient zich aan en iedereen wijst naar zelfde schuldige

De vrees van menig Tielrodenaar komt uit: de eerste knijtenplaag dient zich aan. De grote schuldige is volgens de betrokkenen de ontpoldering van het Klein Broek. Het getijdengebied zorgt er voor de ideale habitat voor de kleine mugjes die voor pijnlijke, jeukende beten zorgen. “We werden aangevallen door een hele zwerm”, vertelt Conny, die zich met de fiets op de

Lees meer »

Ontgoochelde Julie Vanloo wil met Cats terugslaan na nederlaag: “Voorbeeld nemen aan Nina Derwael”

De Belgian Cats zijn maandag met een valse noot gestart aan het olympisch basketbaltoernooi bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Parijs. De Belgische basketbalvrouwen liepen in hun opener in Rijsel een blauwtje tegen de olympische debutant Duitsland. Speelster Julie Vanloo was na de wedstrijd aangedaan door de zwakke prestatie.
The post Ontgoochelde Julie Vanloo wil met Cats

Lees meer »