“We gaan voor absolute meerderheid”: Lijsttrekker van oppositiekartel Pieter-Jan Verhoye kijkt met ambities naar gemeenteraadsverkiezingen

Nog geen maand geleden lieten de drie oppositiepartijen van Wingene en Ruiselede een bommetje vallen: ze trekken samen onder één lijst ‘N-VA RESPECT BURG-BL’ naar de kiezer. Lijsttrekker wordt de 34-jarige N-VA-fractieleider Pieter-Jan Verhoye, die vanaf nu de niet geringe opdracht heeft alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. “We zitten inderdaad met drie pluimages”, erkent Verhoye. “Maar onze onderlinge verschillen blijken veel minder groot dan gedacht.”

Tijdens de lancering van het nieuwe kartel, wond de kersverse lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye er geen doekjes om. “We gaan voor een nieuwe politieke wind”, aldus Verhoye. “Vriend en vijand erkennen, dat de politieke besluitvorming rond de fusie verkeerd is aangepakt. Geen voortraject, geen inspraak, geen transparantie. Je luistert eerst naar je inwoners vooraleer belangrijke politieke beslissingen te nemen. Met onze nieuwe lijst gaan we voor een nieuwe politieke cultuur.”

Keizerspark

Als N-VA-fractieleider treedt Verhoye graag op als financiële waakhond. “Ik vind dat je met geld moet omspringen als een goede huisvader of -moeder. Wat het Keizerspark betreft, hadden we van bij het begin twijfels over de financiële haalbaarheid. Het aanvankelijke geraamde budget van 13,2 miljoen euro groeide naar 17,32 miljoen en dreigde verder uit te deinen naar 25 of 26 miljoen. We zijn dus meteen op de rem gaan staan. De huidige CD&V-meerderheid heeft daarop het hele project serieus teruggeschroefd naar 11 miljoen. Maar dat groeit ondertussen ook weer naar 12 miljoen, wat ons ongerust maakt.”

“Elke oppositiepartij krijgt exact 9 van de 27 plaatsen op de lijst”

Volgens Verhoye houdt de opmerking dat de oppositie vaak inspeelt op acties en intenties die het huidige gemeentebestuur sowieso al van plan was, geen steek. Sommige voorstellen van ons worden – al dan niet met een omweg – toch opgenomen. Denk maar aan eerstelijnszorg rond psychologische hulp, het verenigingsfonds, de invoering van de European disability card…”

Factuur

“Op onze vraag heeft de gemeente Wingene zich bijvoorbeeld geregistreerd op het West-Vlaamse platform ‘Goedaanbesteed.be’, waarmee kmo’s en ondernemers een duidelijk overzicht krijgen welke opdrachten en openbare aanbestedingen bij hun specialisaties aansluiten. Mijn N-VA-collega Marie-Christine Vandendriessche ijverde al in 2019 voor een doeltreffend voedseldistributieplatform. Het gemeentebestuur wimpelde dat eerst weg, en kijk: tijdens de jongste gemeenteraad werd de participatie in Foodsavers Midwest goedgekeurd!”

Aan een fusie kleeft ook een prijskaartje, maar het exacte bedrag van de factuur kreeg Pieter-Jan Verhoye nog niet te horen, ondanks zijn interpellatie daarover. “We blijven daar inderdaad op onze honger zitten. Hoeveel werd er al uitgegeven? Hoeveel kosten de adviesbureaus? Hoeveel is er van die fameuze fusiebonus al opgesoupeerd?”

Belastingen

“Ik verneem dat de gemeentediensten zich driedubbel uit de naad werken, om het fusietraject operationeel mogelijk te maken. Maar over de concrete politieke beslissingen, de nieuwe visie, vernemen we weinig. ‘Dat is een taak voor het volgende gemeentebestuur’, zegt de CD&V. Ok, maar daar moet vandaag toch al helder over gecommuniceerd kunnen worden?”

“We verwachten nog een fusie-uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dus dat kan nog spannend worden”

“Ook over de toekomstige personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing kregen we nog geen antwoord. Voor ons, als oppositiekartel, is het duidelijk: wij willen de personenbelasting en de opcentiemen in de nieuwe fusiegemeente Wingene terugbrengen naar het lagere niveau van Ruiselede: van 1.008 naar 945 en van 7,8 naar 6,5%. Dat heeft een prijs. Maar als we leren zaaien naar de zak, is dat geen probleem.”

Gegroeid

Blijft de vraag: kan de N-VA als de kleinste oppositiepartij van de drie wel voldoende doorwegen? “Je kan ons als partij niet meer vergelijken met de N-VA van zes jaar geleden. We zijn gegroeid en zijn niet langer het kleine broertje. Bovendien kan ik, als parlementair medewerker en adviseur, Wingene in Brussel verdedigen. Overigens kan ik u meedelen dat elke oppositiepartij binnen ‘N-VA RESPECT BURG-BL’ exact 9 van de 27 plaatsen op onze lijst zal innemen. In Ruiselede verwachten we met de verkiezingen op 13 oktober een zware politieke verschuiving, een ‘landslide’ zeg maar. We gaan dus voor een absolute meerderheid.”

“Ik kan tot slot nu al twee voorstellen meegeven. Vooreerst willen we het historische dorpsgezicht van Wingene, Zwevezele en Ruiselede beschermen in een erfgoedregister. Moderne appartementen horen niet thuis in het hart van een historisch centrum. Bovendien willen we werk maken van meer controle op het zwaar doorgaand verkeer in onze centra. Als het moet willen we de politiezone Tielt meer financiële middelen geven, om extra random controles uit te voeren.”

“We hopen ergens rond half augustus volledig klaar te zijn met onze lijst. We verwachten nog een fusie-uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dus dat kan nog spannend worden.”

The post “We gaan voor absolute meerderheid”: Lijsttrekker van oppositiekartel Pieter-Jan Verhoye kijkt met ambities naar gemeenteraadsverkiezingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Agent schopt overmeesterde man tot twee maal toe tegen het hoofd in luchthaven Manchester: “Stevige reactie nadat collega’s aangevallen werden”

Een Britse agent is in opspraak gekomen nadat hij een overmeesterde man tot twee maal toe tegen het hoofd schopte. De gewelddadige confrontatie vond deze namiddag plaats in de luchthaven van Manchester. De politie laat duidelijk verstaan dat de stevige reactie er kwam nadat drie collega’s aangevallen werden. Eén agente liep daarbij een gebroken neus op.

Lees meer »

21-jarige man aangehouden nadat spectaculaire brand cannabisplantage aan het licht brengt in Oostende

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 21-jarige man aangehouden voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Oostende. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De plantage werd maandag ontdekt naar aanleiding van een brand in een aanpalend gebouw.
The post 21-jarige man aangehouden nadat spectaculaire brand cannabisplantage aan het licht brengt in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Flora schrijft naar ‘mama en papa’… maar kampbrief toch terecht dankzij meester Wouter (35): “Ik herkende haar handschrift meteen”

Flora stuurde vanop kamp een brief met op de enveloppe enkel ‘mama en papa, Juliaan Claerhoutstraat, 8572 Kaster’. Om de postbode een handje te helpen, werd er in verschillende Facebookgroepen binnen Groot-Anzegem woensdag een oproep gedaan om uit te zoeken voor wie deze brief bestemd was. “Ik herkende de schrijfstijl van Flora en vooral haar verbindingen van de letters“, vertelt

Lees meer »

Politie lost schoten om auto te doen stoppen tijdens achtervolging vanuit centrum Antwerpen tot op E17 in Sint-Niklaas

Na een verkeerscontrole vanochtend, in het centrum van Antwerpen vluchtte een man die onder invloed was van drugs en alcohol weg in zijn auto. Vlak voor de afrit Sint-Niklaas op de E17 kon het snelleresponsteam van de politie hem uiteindelijk doen stoppen. De politie loste daarbij ook enkele waarschuwingsschoten. De man van 38, die geen onbekende is voor de politie,

Lees meer »

‘Ongrijpbare’ mede-oprichter van het Sinaloa-drugskartel dan toch opgepakt in VS

De Mexicaanse drugsbaron Ismael ‘El Mayo’ Zambada, een van de oprichters van het beruchte Mexicaanse Sinaloa-drugskartel, is in handen van de Amerikaanse autoriteiten. Een van de zoons van Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán, Joaquin Guzmán López, ook een belangrijke leider van het kartel, werd eveneens opgepakt. Ze werden in El Paso in de Amerikaanse staat Texas gearresteerd, zei de Amerikaanse procureur-generaal

Lees meer »

Nieuw festival Rock Bottled @Pomme Charelle: “We feesten als actiemiddel”

Op zaterdag 24 augustus organiseren enkele enthousiaste muziekliefhebbers op het terrein van Pomme Charelle in de Aardenburgkalseide de eerste editie van Rock Bottled @Pomme Charelle. “Naast het muzikale voeren we met ons festival actie tegen de planbatenheffing, die bewoners van de voormalige reservatiestrook van het Schipdonkkanaal dreigen te moeten betalen”, klinkt het bij de organisatoren.
The post Nieuw festival

Lees meer »

Eerste beeld van jonge dader die in dansklas twee kinderen doodstak en elf anderen zwaar verwondde? “Hij liep te ijsberen in groene hoodie”

Er zijn beelden opgedoken van de vermoedelijke dader van de steekpartij in Southport. In het filmpje is te zien hoe een man in een groene hoodie loopt te ijsberen voor een huis. Twintig minuten later vond wat verderop de gruwelijke mesaanval in de dansklas plaats. Twee kinderen stierven, negen anderen raakten zwaargewond. Zes onder hen verkeren in kritieke toestand. Ook

Lees meer »