Vakantie Voor Iedereen trakteert 24 kansarme gezinnen op dagje Bellewaerde: “Helpt om onze zorgen even te vergeten”

Bellewaerde verwelkomde op dinsdag 24 kansarme gezinnen die dankzij het fonds ‘Vakantie Voor Iedereen’ en zijn ‘Fonzies’ een zorgeloze all-in daguitstap konden beleven. “Het gaat om gezinnen met kinderen die zich al jaren geen daguitstap kunnen veroorloven”, zegt coördinator Kristien Verhaeghe van het fonds ‘Vakantie Voor Iedereen’.

De vzw Vakantie Voor Iedereen werd opgericht in 2020 door de Koepel van Attracties & Musea (riebedebie.be). “Samen met initiatiefnemer Iedereen Verdient Vakantie startte de koepel het solidariteitsfonds op als goede doel ter aanvulling op het bestaande vakantie-aanbod in Vlaanderen”, zegt Zedelgemnaar Bart Vermeulen, directeur van de Koepel van Attracties & Musea. “We ervaarden dat een groep mensen in armoede groter en groter wordt en dat het moeilijker wordt om hen een vakantie te geven. We moesten iets doen, want we gingen mensen verliezen die nooit meer op daguitstap kunnen gaan.”

1 op 5 kan zich geen vakantie veroorloven

Dat er nood is aan het fonds blijkt uit een blik op de armoedecijfers. “In Vlaanderen groeit 1 kind op 5 op in een gezin dat zich geen vakantie buitenshuis kan veroorloven”, zegt de Zedelgemse Kristien Verhaeghe, coördinator van Vakantie Voor Iedereen. “Dat gaat samen om meer dan 914.000 mensen! Ondanks de diverse kortingen en sociale tarieven bij veel attracties en vakantieverblijven vallen er nog altijd veel mensen uit de boot. Omdat iedereen recht heeft op vakantie, maakt Vakantie Voor Iedereen toch een daguitstap of vakantie mogelijk voor mensen die dan zonder die extra steun niet zouden kunnen beleven.”

Giften en sponsors

In 2023 kon het fonds zo 1.217 mensen in kansarmoede op een daguitstap of een midweek vakantie in Vlaanderen. In 2024 staat de teller al op meer dan 1.200 mensen. “Maar we weten dat de nood veel hoger is. Daarom is het fonds dringend op zoek naar meer giften, fondsen en sponsors”, vervolgt Kristien Verhaeghe. “Elk bedrag, hoe klein ook. Met 2,5 euro schenk je al een bolletje ijs en met 52 euro twee inkomtickets voor een pretpark.”

“Pretpark voor iedereen”

Bellewaerde is een partner van het eerste uur. “We willen er als pretpark zijn voor iedereen”, zegt directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde. “Dus ook voor diegenen die minder geluk hebben in het leven en minder koopkracht hebben. Enige financiële solidariteit vanwege diegenen die sterker staan, vind ik niet meer dan gewoon menselijk en normaal. Zeker bedrijven en vennootschappen, dat maakt gewoon deel uit van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Zorgeloze ervaring

De 24 gezinnen die dinsdag naar Bellewaerde kwamen kregen niet alleen gratis toegang, ook de kosten van het vervoer, eten en drank en vakantiebeleving nam het fonds op zich. “De gezinnen die hier vandaag te gast zijn ontvangen een eetkaart die ze vrij kunnen besteden in het park. Zo hoeven ouders vandaag niet neen te zeggen wanneer hun kind een ijsje of wafel vraagt”, gaat Kristien Verhaeghe verder. “Maar: zelfs een volledige kosteloze daguitstap volstaat voor vele mensen in kansarmoede niet om hen effectief een positieve en zorgeloze ervaring te bezorgen. Daarom heeft het Fonds ook altijd de niet-financiële vakantiedrempels te verlagen.”

Fonzies

Daarvoor werkt het fonds samen met Fonzies: meer dan 280 sociaal werkers of vrijwilligers van orgainsaties iot de welzijns- of sociale sector die werken met mensen in armoede. Een van die Fonzies is Mahmoosh Daybord uit Kortrijk. “Zo was er een gezin met een alleenstaande mama die zeer sociaal angstig was en met vragen zal als: hoe ga ik daarnaartoe? Wat neem ik allemaal mee? Ik heb geen rugzak? Ze heeft ook een zoontje met autisme die moeite heeft met lang stilzitten. Dat zijn individuele drempels die we proberen te verlagen door met haar samen te zitten, alles te plannen en voor te bereiden en uiteindelijk ook mee te gaan”, vertelt Mahmoosh.

lees verder onder de foto.

Noa Janssen en Dieter Delvoye. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT

Dieter Delvoye (27) en Noa Janssen (24) zijn een koppel uit Brakel die in kansarmoede terechtgekomen zijn en via het Fonds ‘Vakantie Voor Iedereen’ konden genieten van een dagje Bellewaerde. “Het was echt té lang geleden dat we dit nog eens konden doen, zo’n daguitstap”, vertelt Noa. “We konden het ons gewoon niet permitteren. Ik ben dan ook ongelofelijk dankbaar. Op Facebook zie je nu veel foto’s van mensen die op reis vertrekken. Dan doet het wel pijn om te beseffen dat wij er gewoon het geld niet voor hebben. Deze dag helpt wel om onze zorgen even te vergeten.”

www.vakantievooriedereen.be

The post Vakantie Voor Iedereen trakteert 24 kansarme gezinnen op dagje Bellewaerde: “Helpt om onze zorgen even te vergeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zorgeloze Spelen zijn onmogelijk, dat is wellicht het gevoel waar de daders op uit zijn”

Terwijl elke vierkante centimeter van Parijs in de gaten wordt gehouden door 45.000 politieagenten, 10.000 militairen, drones en scherpschutters, hebben criminelen andere locaties uitgekozen om in alle rust de start van de Olympische Spelen te dwarsbomen. Bovendien heeft niet alleen wie op weg is naar de Spelen pech. Maar ook families die hun vakantie wilden inzetten.

Lees meer »

EH Messiaen mag zo’n 180 tractors wijden

Tijdens de tractorwijding in Heestert mocht priester Marc Messiaen zo’n 180 voertuigen wijden. Het merendeel waren tractors, maar ook andere landbouwmachines en vrachtwagens kwamen aan de priester voorbij. Na de wijding werd nog een rondrit verreden om te eindigen op een landbouwbedrijf op de Keiberg. De organisatoren, KLJ Heestert en de Groene Kring, waren heel
The post EH Messiaen

Lees meer »

Immense troepenmacht, sterren onder de Eiffeltoren en Lady Gaga aan de Seine: zo leefde Parijs toe naar de openingsceremonie van de Spelen

In hartje Parijs is zonet de openingsceremonie van de Olympische Spelen gestart. De dag begon echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen op het Franse spoor is het hogesnelheidsnetwerk nog steeds ernstig verstoord. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft vandaag ook de sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Herbeleef in deze blog hoe Parijs toeleefde naar het officiële startschot

Lees meer »

5.000 fans voor Lotti Goes Classics in Koksijde

In Koksijde kwamen op vrijdagavond 26 juli 2024 5.000 fans genieten van Helmut Lotti, die er op de ‘Zomer Arena’ voor de OLV kerk na 29 jaar opnieuw zijn ‘Helmut Lotti Goes Classics’ repertoire bracht.
The post 5.000 fans voor Lotti Goes Classics in Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mama Fanny (33) verloor haar oudste zoontje (12) in zware crash bij Namen: “Sorry, lieve Mathias, voor de ruzie die we hadden”

Waken in het ziekenhuis bij haar twee jongste, zwaargewonde kinderen, terwijl ze de uitvaart van haar oudste zoon Mathias (12) moet regelen: dat is de onwezenlijke beproeving van Fanny Stark na de zware crash in Namen, waarbij ook haar ex, de vader van haar kroost, het leven liet. “Mijn hart doet letterlijk pijn”, getuigt Fanny, die het zichzelf niet vergeeft

Lees meer »