Redders aan zee gaan digitaal met nieuwe software: “Zo herenigen we kinderen nog sneller met ouders”

IKWV, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen, gaat mee met de (ge)tijd(en). Om haar dagelijkse werking te moderniseren ging de reddersvereniging in zee met Belgisch softwarespecialist PeopleWare om een oplossing te ontwikkelen specifiek op basis van haar noden en vereisten. Die moet de IKWV toelaten om verloren gelopen kinderen sneller te herenigen met hun ouders, interventies vlotter op te volgen en de werklast voor haar 1.400 redders te verminderen.

Voor dagjes- en andere toeristen, of eenieder ander die tijdens de zomermaanden ooit de Belgische kust bezocht, vormen de redders van het IKWV in hun rood-gele plunje een vertrouwd zicht op het strand. Maar, wat het oog van de nietsvermoedende vakantieganger niet ziet, is de coördinatie die achter de schermen bij die dagelijkse paraatheid komt kijken.

“Bij zoekacties naar vermiste personen kan het signalement nu in een klik verspreid worden naar alle reddersposten, maar ook naar de politie of andere betrokken instanties”

“Het zoeken naar verloren gelopen kinderen en hun ouders, de coördinatie met de lokale politie, dagrapporten, EHBO-interventies, het onderhoud van boten en jetscooters… Het maakt allemaal deel uit van onze dagelijkse operaties”, vertelt Bert Gunst, voorzitter van het IKWV. “Daar komt heel wat administratie bij kijken. Tot voor kort gebeurde die nog allemaal op papier, terwijl de communicatie vaak telefonisch verliep. Om dat alles eenvoudiger, vlotter en duurzamer te laten verlopen, kozen we ervoor onze werking te digitaliseren. Bij zoekacties naar vermiste personen kan het signalement, inclusief foto, nu in een klik verspreid worden naar alle reddersposten, maar ook naar de politie of andere betrokken instanties.”

Om die digitale omslag te maken en in goede banen te leiden, ging de IKWV op zoek naar een geschikte partner. Dat werd het Belgische PeopleWare, een onderdeel van de eveneens Belgische Elmos Group, dat al sinds 1994 oplossingen op maat ontwikkelt voor bedrijven en organisaties in uiteenlopende sectoren.

Veilig en gebruiksvriendelijk

En dus gingen ze bij PeopleWare aan de slag. Op basis van het lastenboek ontwikkelde de softwarebouwer een goed beveiligd en gebruiksvriendelijk platform dat beantwoordt aan de verscheidenheid aan taken en aspecten die de job van redder inhoudt. Daarbij werd steeds geredeneerd vanuit het standpunt van de gebruiker, degene die dagelijks met de toepassing moet werken. Door zaken onmiddellijk visueel te maken was er maximale ruimte voor voortschrijdend inzicht, wat leidde tot de best mogelijke user experience.

Via een gsm of tablet hebben de redders op het strand zo te allen tijde toegang tot de laatste informatie, en worden ze automatisch verwittigd bij een melding van een gevonden of verloren gelopen kind in een naburige reddingspost of gemeente. Het signalement wordt digitaal verspreid zodat alle elementen voorhanden zijn om de zoektocht zo efficiënt mogelijk te starten.

Héléne Pylyser, Niels Bartholomeus (Peopleware), An Beun (Algemeen Directeur IKWV) en Lau Duprez. © gf

“Aan softwareoplossingen is er vandaag geen gebrek, integendeel zelfs. Het probleem is dat die vaak gestandaardiseerd zijn, of geen antwoord bieden op de specifieke noden en uitdagingen waar bedrijven, organisaties en hun medewerkers mee te kampen hebben. Net zo met het IKWV: zij hadden een oplossing nodig aangepast aan hun werking. Dat is waar we met PeopleWare het verschil maken”, verklaart Niels Bartholomeus, salesmanager bij PeopleWare. “Als we daarbij, bovenop het businessvlak, ook een reële menselijke impact kunnen maken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat vermiste kinderen sneller weer veilig bij hun ouders zijn, maakt dat ons werk natuurlijk extra waardevol.”

Inzichten uit data

Een bijkomend voordeel is dat bij afloop van het seizoen alle gegevens vlot verzameld kunnen worden, om daarna anoniem verwerkt en geanalyseerd te worden. Dat maakt dat er geen papieren archief meer moet bijgehouden worden, en betekent dus een enorme besparing. Bovendien kunnen uit de analyses nuttige inzichten en info gehaald worden die kunnen dienen om bepaalde elementen bij te sturen, of waarop bijvoorbeeld preventiecampagnes afgestemd kunnen worden.

Een van de veiligste kusten ter wereld

De werking van het IKWV, dat in 1982 opgericht werd, heeft tot doel “de veiligheid van toeristen, baders, zwemmers en watersportbeoefenaars op het strand en in het water langs de West-Vlaamse kust maximaal te waarborgen”. Dankzij de uniforme aanpak van het IKWV – zowel op het vlak van kledij en materiaal als interventies, praktische organisatie, enzovoort – wordt de Belgische kust tot een van de veiligste ter wereld gerekend.

The post Redders aan zee gaan digitaal met nieuwe software: “Zo herenigen we kinderen nog sneller met ouders” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Céline Schoefs uit Hasselt danst in openingsceremonie Olympische Spelen

Danseres Céline Schoefs uit Hasselt zal meedansen in de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen. Alle dansers en danseressen van het Franse dansgezelschap Ballet de Lorraine zitten momenteel gretig te wachten om hun dansroutine van 10 minuten uit te voeren aan de Seine. "Vooral heel veel wachten en stress voor de praktische zaken", vat Céline samen.

Lees meer »

Belgen in actie

Team Belgium trekt met de grootste naoorlogse delegatie naar de Olympische Spelen in Parijs. Verspreid over twee weken verdedigen 166 atleten de Belgische kleuren. Wie komt wanneer in actie?

Lees meer »

Acht luisterzuilen vertellen de geschiedenis van Lo

De stadswandelroute in en rond het centrum van Lo kreeg een upgrade. Langs het traject van enkele kilometers zijn acht nieuwe luisterzuilen geplaatst. Ook de toegankelijkheid van de wandelroute is sterk verbeterd.
The post Acht luisterzuilen vertellen de geschiedenis van Lo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Benjamin is letterlijk benjamin op Lijst Burgemeester

Deze week stellen we het laatste nieuwe gezicht van Lijst Burgemeester voor: Benjamin Derudder (26), bachelor grafische en digitale media, betrokken Houtavenaar en begaan met het jeugdwerk in de gemeente. “Het fijne aan LB, is dat er verschillende generaties op de lijst staan.”
The post Benjamin is letterlijk benjamin op Lijst Burgemeester appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Veel mensen hebben hun werk niet gedaan zoals het hoort”: twintig jaar geleden zorgde nalatigheid voor verschrikkelijke ramp in Henegouwen

Een enorme gasexplosie, gevolgd door een steekvlam van wel honderd meter hoog. Die maakte, vandaag exact twintig jaar geleden, 24 dodelijke slachtoffers en ruim 130 gewonden in het Henegouwse plaatsje Gellingen. De ramp en dus ook de vreselijke brandwonden die de slachtoffers opliepen, hadden voorkomen kunnen worden als iedereen zijn werk had gedaan, zo concludeerde een onderzoeksrapport nadien.

Lees meer »