Kortrijkse horecazaken worden (opnieuw) geteisterd door inbraken

Afgelopen weekend werden De Gouden Aap en Hermana op de Vlasmarkt en De KleinKeuken en La Cabane aan de Budastraat het doelwit van inbraken. “Gelukkig gaat het niet om grote buiten, maar dat neemt niet weg dat de uitbaters getroffen zijn en schade lijden”, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van Politiezone VLAS.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd voor een derde keer in café De Gouden Aap ingebroken. Bij Hermana wat verderop vond door dezelfde persoon een inbraakpoging plaats, maar daar is die mislukt. Het onderzoek loopt nog, maar het gaat vermoedelijk over de beruchte keldergatinbreker. “We hebben de verdachte zaterdagavond kunnen oppakken. Hij heeft eerder al een straf uitgezeten wegens veroordeling voor inbraken in horecazaken. Recent kwam hij vrij uit de gevangenis”, duidt Detavernier.

De eerste keer werd ingebroken via het smalle verluchtingsrooster. De tweede en derde inbraak via het keldergat © MD

Xander Beeckman (25) is sinds mei 2021 uitbater van De Gouden Aap, dat doet hij samen met Chilaany Plamont (24) en Jarne Decuypere (21). “De eerste inbraak was begin oktober, twee weken later opnieuw. Telkens een zondagnacht. Gelukkig waren we minder naïef met het geld in de kassa. De tweede keer zat er niets in, maar had de dader wel veel sterke drank mee en 700 euro aan cadeaubonnen van de Decathlon. Die vond hij in een rugzak in de berging na een verjaardagsfeestje.”

Vrijdagnacht rond 4 uur sloeg opnieuw het noodlot toe. Op Werchter kreeg Xander telefoon van een bevriende caféuitbater van de Gainsbar. Het luik van het keldergat lag niet meer op zijn plaats. “Ik keek onmiddellijk op de camerabeelden en zag hoe de man nonchalant en met veel kabaal zich met een zekere pas naar de kassa begaf eenmaal hij de zaak binnenkwam via de kelder. Hij had de deur die gesloten was open gestampt. De deurpost is kapot. De ketting van het keldergatluik was waarschijnlijk niet genoeg aangespannen zodat hij die kon open forceren en naar beneden is gevallen. Zo’n ijzeren plaat, dat moet een enorm lawaai geweest zijn.”

Al meerdere malen riep Xander op om het café beter te beveiligen bij eigenaar Brouwerij Omer Vander Ghinste. “Op enkele maanden tijd is het nu weer zo ver. Ongelooflijk. Gelukkig werd enkel het fooipotje meegenomen. We wapenen ons zo goed mogelijk tegen diefstal. We laten niets van waarde achter in het café als we gesloten zijn. Voor de rest vertrouwen we op de camera’s van Kortrijk. Ze pakken er graag mee uit, ‘de meest beveiligde stad’. Blijkbaar niet.”

Inbraken in De KleinKeuken en La Cabane

Zaterdagnacht werd ingebroken in De KleinKeuken en maandagnacht 8 juli in La Cabane. “Beide inbraken werden uitgevoerd via ruitverbrijzeling. We sluiten eenzelfde dader niet uit. We zijn bezig met het onderzoek. Iedereen die iets van info heeft of verdachte toestanden heeft gezien, moet niet twijfelen en bellen naar 1701”, aldus Detavernier.

Gwenn Dejaegere (36), al negen jaar eigenaar van De KleinKeuken, werd zaterdagnacht rond 2 uur wakker gebeld door de politie. “Eerst dacht ik aan brand, maar na nog maar een eerste inbraak in november, is mijn restaurant weeral het slachtoffer van diefstal. Op camerabeelden zie je een duo rond 1 uur de deur proberen in te duwen. Wanneer dat mislukt, neemt één van hen de parasolvoet en slaat de glazen deur in. Ze liepen alle twee weg, deden een blokje om en keerden via de gang kort daarop terug naar de zaak.”

Gwenn kan opnieuw de tijdelijke deur van de inbraak in november gebruiken © MD

Na een eerste inbraak in november lag er minder geld in de kassa. “We zijn geleerd uit vorige keer en ledigen de kassa vaker. Al bij al gaat het gelukkig om geen grote buit. Naast de kassa hebben de dieven ook de tablet meegenomen, maar die werd wat verderop teruggevonden via de Zoek mijn-app aan de Budatoren. Het is een stomme ervaring, maar één die ik goed kan relativeren nu een vriend van mij na een zwaar ongeval aan het vechten is voor zijn leven. We doen gewoon verder met een tijdelijke deur. Die had ik nog van vorige keer”, glimlacht Gwenn, die intussen ook een alarm en beveiligingscamera heeft besteld.

Ook Fré Philipsen (36) van La Cabane op de hoek van de Budastraat en de Reepkaai werd dinsdagochtend opgeschrikt door glasscherven. “De glazen zijdeur werd verbrijzeld. Er hangt zelfs bloed aan. Ze zijn weg met veel kleingeld, een boormachine, mijn iPad en betaalterminals. Ook zijn een 20-tal Martha-bieren verdwenen. Zo’n inbraak verwacht je niet en is toch wel beangstigend. Hopelijk wijzen de camerabeelden iets uit.”

The post Kortrijkse horecazaken worden (opnieuw) geteisterd door inbraken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Barbara Sarafian werd door theatericoon Dora Van der Groen van toneelschool gestuurd: “Ik weet nog altijd niet waarom”

“Ik was vooral erg zoekende”, vat Barbara Sarafian (56), de nieuwe kotmadam van VTM, haar eigen studententijd samen. Die verdeelde ze over Brussel, Gent en Antwerpen om uiteindelijk als selfmade actrice en ondernemer haar plaats te vinden. Een verhaal van vallen en opstaan dankzij een prof die haar op de juiste weg zetten tijdens een examen en de boycot door

Lees meer »

Lidewij Nuitten haalt uit naar VRT-leiding: “Moet een documentairemaker angst hebben voor zijn eigen baas?”

Televisiemaakster Lidewij Nuitten (33), bekend van ‘De maagdenclub’, heeft op haar Facebookpagina een open brief gedeeld. “Moet een documentairemaker die verondersteld wordt kritische reportages te maken, angst hebben om kritisch te zijn voor zijn eigen baas?”, klinkt het onder meer. De reactie van Nuitten komt er na het ontslag van VRT-nethoofd Lotte Vermeir (39).

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, klaagt Netflix aan over documentaire ‘The Man with 1000 Kids’

Het gespreksonderwerp van deze zomer was ongetwijfeld de Netflix-documentaire ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. Hij klaagt de streamingdienst dan ook aan en wil bovendien dat Netflix de

Lees meer »

Acta Est Fabula is primus van zesde Trompequiz

De Trompe, het gehucht in Sint-Lodewijk op de grens met Zwevegem, Heestert en Otegem, beleefde het voorbije weekend de jaarlijkse hoogdagen. De festiviteiten stonden voor de 45ste keer op het programma en werden een meevaller over de hele lijn. Op zaterdag kwamen de sportievelingen aan hun trekken tijdens de tweede editie van de Stijn Devolder
The post Acta Est

Lees meer »

“Nooit hang ik nog de held uit”: ex-Vive la Fête-drummer Gino (50) betrapt sluikstortster (70), maar ligt nu zwaargewond in ziekenhuis

“Vrienden zeggen me dat ik het juiste heb gedaan. Maar volgende keer rijd ik gewoon door.” Gino Geudens (50) uit Herentals ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij ’s nachts een sluikstorter betrapte. De drummer bij onder meer rockband Metal Molly wilde de 70-jarige vrouw tegenhouden in afwachting van de politie. Maar daar dacht de vrouw duidelijk anders over.

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

Wie heeft Benoît Desmedt gezien?

Op dinsdag 3 september 2024 omstreeks 10.30 uur, werd de 57-jarige DESMEDT voor het laatst gezien in Neerwaasten – deelgemeente Komen-Waasten. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Benoît Desmedt gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het zou een teleurstelling zijn, mochten we ons opnieuw aanpassen tegen Frankrijk”: Marc Degryse wil dat Duivels uitgaan van eigen sterkte

“Tedesco heeft al een paar keer herhaald dat hij wil uitgaan van eigen sterkte. Wel, ik wil het maandagavond ook zien.” Onze huisanalist Marc Degryse pleit ervoor dat de Rode Duivels maandag in Lyon uitgaan van eigen sterkte tegen ‘Les Bleus’. “De omschakelingen worden cruciaal – zowel defensief als offensief.”

Lees meer »