IVBO biedt gratis herbruikbare bekers aan voor organisatoren van evenementen

Vanaf 1 augustus 2024 biedt IVBO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland, gratis herbruikbare bekers aan voor organisatoren van evenementen in Beernem, Blankenberge, Damme, De Haan, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke. Dit initiatief, in samenwerking met SOBO vzw, heeft als doel afvalvermindering en duurzaamheid te bevorderen.

De herbruikbare bekers zijn beschikbaar voor gemeentelijke adviesraden, erkende verenigingen, scholen, kinderdagverblijven, buurtfeesten en vzw’s binnen de genoemde gemeenten. In totaal zijn er 100.000 bekers uitleenbaar in drie varianten: frisdrank- en bierbekers, wijnbekers en bekers voor warme dranken.

Ecologisch

Naast het sociale aspect wordt er ook aandacht besteed aan de ecologische duurzaamheid van het wasproces. De state-of-the-art wasinstallatie van maatwerkbedrijf SOBO behoort tot de meest energiezuinige in haar soort en heeft een laag waterverbruik. Via zonnepanelen op het dak wordt bovendien zelf de energie opgewekt die nodig is om de wasstraat te laten werken. Dit alles draagt bij aan het verminderen van waterverbruik, fossiele energie en CO2-uitstoot.

“Wanneer duurzaamheid en sociale economie samenkomen, is het feest!” zegt IVBO-voorzitter Minou Esquenet. “Wash-it en SOBO zorgen er met deze wasstraat voor dat organisatoren ontzorgd worden in de logistieke organisatie van de herbruikbare bekers. Het gaat bovendien om een samenwerking met een lokaal maatwerkbedrijf. Alleen maar een win-win!”

Digitaal loket

Eventorganisatoren kunnen de herbruikbare IVBO-bekers aanvragen via het digitaal loket: https://herbruikbaar.ivbo.be. De aanvraag dient minimaal een week voor het evenement te gebeuren. De bekers mogen alleen op het grondgebied van de deelnemende gemeenten worden gebruikt en de maximale uitleenperiode is vijf dagen. Tijdens het evenement zullen de bekers worden ingezameld, wordt er een waarborg voor de bekers ingesteld en worden de bekers netjes opgeborgen in de meegeleverde IVBO-opbergboxen.

“Wegwerpbekers behoren tot het verleden op evenementen”, stelt Minou Esquenet. “Sinds januari 2022 verplicht de Vlaamse overheid organisatoren om herbruikbare bekers te gebruiken of te bewijzen dat 95 procent van de eenmalige drankverpakkingen gescheiden wordt ingezameld en gerecycled. Dankzij de herbruikbare IVBO-bekers biedt IVBO een oplossing voor evenementen om aan deze regelgeving te voldoen.”

Sociaal

“Wij zijn vanuit Wash-it en het sociaal maatwerkbedrijf SOBO heel fier dat we mee kunnen werken aan het project van de herbruikbare bekers van IVBO”, vult Dries Lescouhier aan. “Door gebruik te maken van herbruikbare bekers dragen we op die manier niet alleen bij aan ecologische duurzaamheid door mee te helpen aan een kleinere afvalberg en een mooiere planeet, maar kunnen we dankzij deze samenwerking ook mee inzetten op sociale duurzaamheid.”

“Onze medewerkers, die een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt hebben, zullen met fierheid en hun ervaring met het wassen, op hun beurt een steentje kunnen bijdragen aan alle feestelijkheden in onze regio. En dat maakt hen en ons heel gelukkig!”

The post IVBO biedt gratis herbruikbare bekers aan voor organisatoren van evenementen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kust lokte 2,8 miljoen dagjestoeristen in juli

Aan de kust werden er in juli minder overnachtingen genoteerd, maar was er – wellicht door het kwakkelweer – een opvallende stijging van het aantal dagtoeristen. Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme, is wel hoopvol voor augustus.
The post Kust lokte 2,8 miljoen dagjestoeristen in juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duitser ter dood veroordeeld in Wit-Rusland: video waarin hij bekent, roept vooral veel vragen op

In een opvallende video op de Wit-Russische staatstelevisie bekent de Duitser Rico Krieger dat hij van plan was een terroristische aanval uit te voeren. Hij zegt dat hij in opdracht van Oekraïne handelde. Het Wit-Russische gerecht veroordeelde Krieger tot de doodstraf, maar echt bewijs voor zijn schuld kan niet worden gevonden. De Wit-Russische mensenrechtenactivist Andrei Paluda heeft ook zijn twijfels

Lees meer »

De zotte zesdaagse van Evenepoel tussen Nice en Parijs: “Maandag lag ik om half vijf in bed. Pas vrijdag was ik een béétje fris”

Een race tegen de klok, was het voor Remco Evenepoel om zich tot olympisch kampioen te kronen. In koers, maar óók op weg ernaartoe. Amper zes dagen nadat hij op het eindpodium van de Tour in Nice stond, pronkte Evenepoel in Parijs met tijdritgoud. Een zotte zesdaagse met een feestje tot in de vroege uurtjes, veel slaap en… slechte benen.

Lees meer »

G20 spreekt af te gaan werken aan belasting voor superrijken

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de superrijken. Maar ze hebben geen minimum percentage afgesproken, zoals gastheer president Luiz Inácio Lula da Silva, de president van Brazilië, had gehoopt.

Lees meer »