“Gidsbeurten mogen geen circusacts zijn”: gemaskerde man die gids in reien duwt stuurt mail

Ligt de theatrale manier van gidsen aan de oorzaak van het incident in Brugge waarbij stadsgids Pascal Gerritsen (31) in de reien werd geduwd? Een mail van de zelfverklaarde gemaskerde man doet uitschijnen van wel.

Ook bij de koninklijke gidsenbond Brugge zijn ze geen voorstander van het feit dat Pascal óp bruggen of muurtjes gaat zitten. “Ik vind het leuk hoe enthousiast hij is, maar een kaaimuur is geen plaats om een groep toe te spreken”, zegt voorzitter Jo Berten. Al lijkt Pascal niet meteen van plan iets te veranderen aan zijn stijl.

Even terug naar de feiten: maandagochtend deed stadsgids Pascal Gerritsen (31) aangifte bij de politie nadat hij enkele dagen eerder in de Brugse reien werd geduwd door een gemaskerde passant die nadien wegvluchtte op een fiets. Dat gebeurde ter hoogte van de bekende Bonifaciusbrug in het stadscentrum. Pascal kon zélf uit het water klauteren en hield er enkel een nat pak aan over.

Verhalenverteller

Pascal is ‘Verhalenverteller’ bij Ambassadors Tours en gidst mensen gratis rond – achteraf kunnen ze zelf een fooi geven. Zijn manier van gidsen kan je theatraal noemen en dat geeft de man ook zelf toe.

“Mijn manier van gidsen leverde me wel al de nodige commentaar en kritiek op. De jongste tijd was dat gelukkig veel verbeterd en wordt er zelfs heel positief over mij en andere gidsen van onze organisatie gesproken”, zegt Pascal daar zelf over. “Tijdens het geven van mijn tour zet ik mij altijd op de rand van de Bonifaciusbrug om de grafstenen te tonen aan de bezoekers, zonder het smalle bruggetje te blokkeren. Tijdens het tonen van de graveringen in een steen werd ik door een onbekende met twee handen, en dus heel bewust, de Bakkersrei ingeduwd.”

De politie onderzoekt de zaak, maar nu heeft de vermeende gemaskerde man zich bekendgemaakt in een mail aan VRT NWS. Daarin stelt hij dat gidsbeurten geen circusacts mogen zijn. “Hij beklimt onze middeleeuwse architectuur zonder gevolgen”, klinkt het. Zo zou Pascal volgens de man het slechte voorbeeld geven aan de toeristen.

Gebrek aan stijl

Of de mail effectief afkomstig is van de man die Pascal in het water duwde is niet zeker, maar wat wél vaststaat is dat de theatrale manier van gidsen ook bij de koninklijke gidsenbond Brugge niet op gejuich wordt onthaald. Al kunnen ze daar weinig doen omdat Pascal Gerritsen niet tot de officiële gidsenbond behoort.

“Ik ken Pascal als een sympathieke en heel enthousiaste man die altijd veel publiek lokt”, zegt voorzitter Jo Berten. “En dat hij zo enthousiast is kan ik zeker appreciëren. Maar een kaaimuur of zelfs banken beklimmen om mensen toe te spreken? Neen, dat kan eigenlijk niet als gids. Bij de officiële opleiding wordt dat ook duidelijk gezegd dat zoiets niet gedaan wordt. Het past niet. Zie het als een gebrek aan stijl en je geeft er bovendien het verkeerde voorbeeld mee aan de toeristen”, aldus Berten.

Brug te ver

“Al wil ik duidelijk stellen dat iemand daarvoor in het water duwen méér dan een brug te ver is. Dat kan echt niet. Evengoed passeerde daar net een bootje en was het veel erger afgelopen.”

Pascal zelf was dinsdagochtend nog niet op de hoogte van de mail en weet ook niet of de afzender effectief de persoon is die hem in het water duwde. “Maar als dat effectief de reden is, dan wil ik het toch wat schetsen”, zegt Pascal. “Het is niet zo dat ik bijvoorbeeld op een standbeeld klim. Ook op de Bonifaciusbrug ga ik niet óp de grafsteen zitten. Mijn manier van gidsen zorgt voor meer beleving en ik ben dus niet van plan dat te veranderen.” (MM)

The post “Gidsbeurten mogen geen circusacts zijn”: gemaskerde man die gids in reien duwt stuurt mail is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ons wagenpark wordt langer, breder en zwaarder

De doorsnee wagen op de Belgische markt wordt steeds langer, breder en zwaarder. Onder meer door die evolutie neemt het totale wagenpark in ons land – meer dan 6 miljoen voertuigen – intussen 9.787 voetbalvelden aan ruimte in. Dat zijn ruim 1.400 voetbalvelden meer dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens die de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit heeft verzameld

Lees meer »

2 Russen gearresteerd in Duitsland, mogelijke link met 7 terreurverdachten in ons land

Het federaal parket heeft bij 14 huiszoekingen over het land 7 personen opgepakt. Volgens onze informatie zouden de verdachten wellicht uit het Tsjetsjeense milieu komen. Ze worden er onder meer van verdacht een terroristische aanslag te hebben voorbereid. In Duitsland zijn 2 Russen opgepakt, mogelijk gelinkt aan het terreuronderzoek in ons land. Ook in Frankrijk en Oostenrijk zouden er acties

Lees meer »

Wilde achtervolging van Breda tot Antwerpen: politie houdt bestuurder aan en vindt 5-jarig kind in auto

In Antwerpen is zondagnacht een automobilist aangehouden na een wilde politieachtervolging. De dollemansrit begon in Prinsenbeek, een deelgemeente van Breda, op zo’n 60 kilometer van Antwerpen. De bestuurder reed onder meer over de vluchtstrook en haalde rechts in om uit de greep van de verkeerspolitie te blijven. Opvallend: er bleek een 5-jarig kind op de achterbank te zitten.

Lees meer »

Hoe geraak je met de trein in Parijs?

Door een gecoördineerde sabotageactie langs het Franse hogesnelheidsnet is het treinverkeer van en naar Parijs sterk verstoord. De sneltreinen moeten langs het klassieke net, waardoor ze met een lagere snelheid rijden.

Lees meer »

5 gauwdieven opgepakt voor diefstallen op Tomorrowland: “Bij huiszoeking deel van de buit teruggevonden”

De Antwerpse politie heeft 5 Colombiaanse gauwdieven gearresteerd die vorig weekend actief zijn geweest op Tomorrowland. Eerder konden ze al 16 verdachten opgepakt op het festival zelf, nu zijn er nog 5 andere verdachten gevat tijdens een huiszoeking in Sint-Joost-ten-Node. De agenten vonden er gestolen gsm’s terug, 4000 euro, een stukgetrokken gouden halsketting en laptops.

Lees meer »