Fransman (52) voor drie jaar de cel in na overvallen in grensstreek

“Ik wil dat hij zwaar gestraft wordt. Hij bedreigde me met een wapen en was nadien zo getraumatiseerd dat ik ontslag nam.” Een winkelbediende van een tabakszaak die slachtoffer werd van een gewapende overval slaagde er op de rechtbank niet in haar overvaller, een 52-jarige man uit Wervique-Sud, te vergeven. Hij pleegde in Wervik, Menen en Komen-Waasten 4 gewapende overvallen op 1 maand tijd en kreeg daarvoor nu 3 jaar effectieve celstraf.

Op 5 november 2023 sloeg Fransman Jean M. een eerste keer toe bij tabakszaak Real Tabac & Co, op de hoek van de Vrijdagmarkt en de Pastorijstraat in Wervik. Met een motorhelm op zijn hoofd wandelde hij naar binnen en bedreigde de bediende met een alarmpistool. Hij eiste de inhoud van de kassa en ging er met een scooter vandoor.

Dat scenario herhaalde zich op 17 november bij een Esso-tankstation in Komen en op 26 november bij een Ladbrokes-gokkantoor in Waasten nog twee keer. Ook daar arriveerde en vertrok de dader telkens op een scooter.

Camerabeelden

Op 8 december 2023 sloeg dezelfde dader nogmaals toe in tabakszaak Real Tabac in Menen. M. stapte de winkel binnen, vroeg en betaalde een pakje sigaretten maar haalde toen zijn wapen boven. “Donne la caisse”, bedreigde hij de winkelbediende. Toen de filiaalhouder binnenkwam, werd ook hij bedreigd en gedwongen op de knieën te gaan zitten.

Na die laatste overval kon Jean M. op basis van camerabeelden geklist worden en aan de andere overvallen gelinkt worden. Na zijn arrestatie bekende hij ook. “Hij leidde 30 jaar een stabiel leven maar kwam in september 2023 als zelfstandige in financiële problemen”, aldus zijn advocate Maya Vanden Bogaerde.

Strafregister

“Hij sloot zich op in zijn atelier, raakte in een sociaal isolement en depressie en zag geen andere uitweg meer. Hij kon het niet meer met een nuchtere blik bekijken. Maar hij is geen typische crimineel.” Nochtans prijkt op zijn strafregister in Frankrijk al een zware veroordeling tot 8 jaar cel.

“Ik verbleef in Frankrijk inderdaad al 8 jaar in de gevangenis, tussen 1994 en 2002”, gaf Jean M. toe. “Maar daarna was ik altijd aan het werken. Ik excuseer me bij mijn slachtoffers. Ik had echt niet de bedoeling iemand kwaad te doen, liet een vrouw en kind eerst nog een winkel verlaten vooraleer ik binnenstapte. Van zodra één van de slachtoffers zei dat ze een kind had, verliet ik ook de winkel. Een maand voor mijn arrestatie hield ik er ook uit eigen beweging mee op, ik wilde niet meer. Ik ben niet gewelddadig.” (LSi)

The post Fransman (52) voor drie jaar de cel in na overvallen in grensstreek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Historicus Dennis Bels (34) lijsttrekker Vlaams Belang Wevelgem

Dennis Bels (34) wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober lijsttrekker van het Vlaams Belang. Hij is sinds 2020 partijvoorzitter van de lokale afdeling. Dennis is van opleiding historicus en godsdienstwetenschapper.
The post Historicus Dennis Bels (34) lijsttrekker Vlaams Belang Wevelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Hollywoodacteur Vin Diesel is special guest tijdens optreden van Dimitri Vegas en Like Mike op Tomorrowland

Hollywood op bezoek op Tomorrowland. De Amerikaanse acteur Vin Diesel (57), onder meer bekend van ‘The Fast and The Furious’-franchise, is zaterdagavond opgedoken op het festival in Boom. Helemaal onverwacht is dat niet: in een gesprek met HLN had Dimitri Vegas (42) het nieuws aangekondigd, al was het toen nog niet duidelijk of het effectief zou lukken. Wél dus. Vin

Lees meer »

Biden licht in toespraak toe waarom hij uit de race stapte, en eindigt met emotionele noot: “De geschiedenis ligt in uw handen”

President Joe Biden heeft de Amerikanen woensdagavond lokale tijd in een toespraak vanuit het Oval Office verteld dat het tijd is om “de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie”. De toespraak volgde op zijn aankondiging afgelopen zondag dat hij zich op 5 november niet opnieuw verkiesbaar stelt, maar zijn vicepresident Kamala Harris naar voren schuift als Democratisch presidentskandidaat.

Lees meer »

Onze analiste Kim Gevaert over boost van het openingsweekend: “Andere atleten gaan hierop voort willen surfen”

Twéé medailles in het openingsweekend, daar staat ook onze analiste Kim Gevaert van te kijken. Ze is ervan overtuigd dat het eremetaal van Evenepoel en Van Aert voor een superboost bij heel Team Belgium zal zorgen. “Je wordt als team uiteindelijk afgerekend op het aantal medailles. Nu er al twee binnen zijn, zal er toch opgelucht zijn gereageerd.”

Lees meer »

Roadtrip eindigt in het ziekenhuis voor Wim: “Voeten stonden haast letterlijk in brand. De vellen huid vlogen er af”

De roadtrip van Wim Oversteyns (47) en zijn gezin in de Verenigde Staten eindigde in Death Valley, een van de heetste plaatsen op aarde. Bij een fotoshoot in het adembenemende decor verloor de Wijnegemnaar zijn teenslippers waarna hij brandwonden in de tweede graad opliep aan zijn voetzolen. Wim belandde in Las Vegas op de spoedafdeling en hoopt woensdag terug naar

Lees meer »

Minder voedselinbreuken bij eetkramen op Gentse Feesten dan vorig jaar

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft bij 22 van de 50 gecontroleerde handelszaken tijdens de Gentse Feesten tekortkomingen vastgesteld. Uiteindelijk stelden 3 op de 4 zich nog tijdens de Gentse Feesten helemaal in orde. "Dat is iets beter dan vorig jaar, maar we blijven wel dezelfde tekortkomingen vaststellen rond voedseltemperatuur en basishygiëne", zegt woordvoerster van

Lees meer »

Marc Vanden Bussche (74) stopt onverwachts eind dit jaar als burgemeester van Koksijde: “Geef fakkel door aan volgende generatie”

Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche (74) stelt zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober niet opnieuw verkiesbaar. Tegen de verwachtingen in legt hij eind dit jaar zijn functie neer. Een duidelijke verklaring voor zijn keuze geeft hij niet. Eerste schepen Stéphanie Anseeuw (Open VLD) is voorgedragen als lijsttrekker van Team 8670, al moet het partijbestuur dat nog goedkeuren.

Lees meer »