Deze Knokse strandbar heeft menukaart in braille: “Een pak dikker, maar iedereen moet zich hier welkom voelen”

Als blinde of slechtziende naar een strandbar gaan? Een evidentie is het vaak niet. Bij Pura Vida in Knokke willen ze die ervaring verbeteren en voorzien ze vanaf nu een menukaart in braille. Inclusief alle uitleg en welkomstwoord. “Mensen verwachten niet dat iemand blind is. Net daarom dacht ik er ook nooit eerder aan”, zegt zaakvoerder Frederik Torresan.

“Ik schrik er zelf van hoeveel pagina’s het zijn. Zeker als je het vergelijkt met onze gewone menukaart.” Frederik Torresan doorbladert samen met ons zijn menukaart in braille. We zitten in zijn strandbar Pura Vida vlakbij het Rubensplein in Knokke en binnen enkele uren verwacht Torresan een groep van zo’n 90 mensen van de Brailleliga. Dat is een vzw die als doelstelling heeft blinde en slechtziende personen te helpen in alle aspecten van het leven. En daar hoort deze keer een uitstapje naar zee én strandbar bij.

Rust en comfort

Een cocktail kiezen uit het ruime aanbod of een hapje erbij kiezen, zal voor de aanwezigen een leuke ervaring worden. Want hier kunnen ze zélf in alle rust de kaart overlopen. “Het idee voor de menukaart in braille is eigenlijk ontstaan na hun telefoontje met de vraag of ze konden langskomen”, legt Frederik uit. “Natuurlijk stemde ik in. Iedereen is hier welkom, maar ik vroeg me af: hoe kunnen we het die mensen zo aangenaam mogelijk maken? Ervoor zorgen dat ze in alle rust en comfort hun keuze kunnen maken. Want tafelbediening mogen we in onze strandbar niet doen. En ook al hebben ze een begeleider mee, het leek mij leuker dat ze volledig zelfstandig konden kiezen. “

Het bracht Frederik op het idee om zijn menukaart te ‘vertalen’ in braille. “Via een kennis bij drukkerij Optelec ging het snel”, zegt Torresan. “Ik stuurde mijn kaart door, zij verwerkten het en een week later waren de menukaarten in braille gedrukt.” De kaart telt een achttal pagina’s voor- én achterkant. Inclusief alle uitleg en welkomstwoord. Op die manier krijgen de blinden en slechtzienden ook het verhaal achter de strandbar mee.

Blijver

“Wat mij betreft is het zeker een blijvend iets”, aldus Frederik. “Slechtzienden of blinden hoeven op die manier geen schrik te hebben om iets te bestellen. Die mensen moeten zich hier welkom voelen. Zie het als een extra service die we met veel plezier aanbieden. Het lijkt ergens evident, maar tegelijk verwachten mensen niet dat iemand blind is. Net daarom dacht ik er zelf nooit eerder aan om het te voorzien. Hopelijk helpt het slechtzienden of blinden om de beleving tijdens een bezoekje groter te maken.” (MM)

The post Deze Knokse strandbar heeft menukaart in braille: “Een pak dikker, maar iedereen moet zich hier welkom voelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Corona-alarm gaat af bij Belgische delegatie: “Al enkele olympiërs zijn niet kunnen afreizen door positieve test”

Covid werpt opnieuw zijn schaduw over de Olympische Spelen. En dat heeft Team Belgium al aan den lijve ondervonden. Zo mochten enkele Belgische atleten de voorbije dagen niet naar Parijs vertrekken door een positieve test, dat bevestigde BOIC-hoofdarts Johan Bellemans deze ochtend. Ook het coronaprotocol wordt aangescherpt in Parijs, al is er opnieuw een grote "maar" aan verbonden.

Lees meer »

“De vele dossiers rond seksueel misbruik hakten er ook op persoonlijk vlak stevig in”: bisschop Johan Bonny legt uit waarom hij stopt als aanspreekpunt

De van Gistel afkomstige bisschop van Antwerpen Johan Bonny (69) is niet langer het officiële aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. “Ik heb me altijd voor de volle honderd procent gegooid, maar het kostte me ook bijzonder veel energie”, zegt hij. “Daarom heb ik deze moeilijke beslissing genomen.” Midden september moet er een opvolger aangeduid worden.

Lees meer »

Marianne en Manu vieren vijftigste huwelijksverjaardag

Op 28 juni 1974 stapten Emmanuel Devisch en Marianne Pauwaert in het huwelijksbootje in het stadhuis van Knokke, vijftig jaar later vierde het koppel hun gouden huwelijksverjaardag. Schepen Astrid Mestdach bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over. Het echtpaar heeft vier kinderen: Joke, Jeroen, Wouter en Martijn. Die zorgden op hun
The post Marianne en

Lees meer »

Zware celstraffen voor verantwoordelijken dodelijke overstromingen Libië

In Libië heeft een rechtbank 12 ambtenaren veroordeeld voor de dambreuken en de daaropvolgende overstromingen bij de kuststad Derna. Bij die ramp kwamen in september vorig jaar duizenden mensen om het leven. De 12 veroordeelden krijgen celstraffen van 9 tot 27 jaar. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het slechte beheer van de dam en de gevolgen daarvan.

Lees meer »