Belgisch fregat is terug van missie naar Rode Zee voor Europese operatie

Het fregat Louise-Marie is dinsdag opnieuw aangekomen in Zeebrugge na een Europese operatie tegen de Jemenitische Houthi-rebellen in de Rode Zee. De rebellen voeren er sinds november aanvallen uit op commerciële schepen, naar eigen zeggen uit steun voor de Palestijnen in het conflict met Israël. De Louise-Marie beschermde tal van containerschepen in de regio.

De Louise-Marie vertrok begin maart op missie vanuit Zeebrugge. Het schip werd ingezet om containerschepen op de vaarroute in de Rode Zee te beschermen en heeft er een succesvolle missie van 121 dagen op zitten. De 160-koppige bemanning heeft meer dan 55.000 kilometer afgelegd.

Defensieve missie

In de Rode Zee heeft het schip commerciële schepen begeleid en beschermd. Het ging om een defensieve missie die gericht was op de beveiliging van het internationale scheepvaartverkeer. Een van de konvooien van de Louise-Marie werd daarbij benaderd door drones die worden gebruikt bij droneaanvallen, maar die werden geneutraliseerd door de luchteenheden.

De Houthi-rebellen uit Jemen voeren sinds eind vorig jaar aanvallen uit op containerschepen in de Rode Zee. De Houthi’s willen daarmee de handel op zee treffen en zo de druk op het Westen verhogen om in te grijpen in het conflict tussen Israël en Palestina. De Houthi’s steunen zo naar eigen zeggen de Palestijnen.

“Heel wat goederen uit Azië komen via de Rode Zee naar Europa, dus het was de bedoeling om de commerciële schepen daar veilig te escorteren”, zegt generaal-majoor Geert De Decker. “Dat zorgt voor een zekere afschrikking zodat de containerschepen niet worden aangevallen. Bijna dagelijks is er dreiging tegenover commerciële schepen. Het gaat daarbij om onbemande vaartuigen, maar ook drones.”

Uitdagend

Ook de omstandigheden waren volgens De Decker uitdagend. “Er moest worden gewerkt in extreme temperaturen. Onze schepen varen normaal rond de Noordzee, maar hier was het noodzaak om zowel mensen als apparatuur koel te houden om operationeel te kunnen blijven. Dat was een grote uitdaging want soms kregen we te maken met temperaturen van 50 graden Celsius.”

Verder werd het fregat ook ingezet in de Straat van Hormuz, tussen Iran en de Golf van Oman. De operatie werd in 2020 al opgezet als reactie op de toenemende onveiligheid en instabiliteit in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz. Negen Europese landen nemen deel aan de operatie. Ook daar werden verschillende schepen begeleid. “Ook hier werden commerciële schepen, waaronder enkele Belgische schepen, begeleid door onze mensen.”

The post Belgisch fregat is terug van missie naar Rode Zee voor Europese operatie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Derde slachtoffertje overleden na steekpartij in Southport

Een 9-jarig meisje is overleden aan haar verwondingen na de steekpartij maandag tijdens een Taylor Swift-jeugdkampje in een dansschool in het Engelse Southport, ten noorden van Liverpool. Ze is het derde dodelijke slachtoffer. Acht andere kinderen raakten gewond. Vijf van hen zijn in kritieke toestand. Ook twee volwassenen zijn kritiek. De Britse politie heeft een 17-jarige jongen opgepakt. Hij wordt

Lees meer »

Alzheimermedicijn krijgt geen groen licht van Europese waakhond

Het Alzheimermedicijn Leqembi van farmabedrijven Eisai en Biogen heeft geen groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Dat heeft het EMA vrijdag meegedeeld. Het medicijn waarvan bewezen is dat het de opmars van de ziekte afremt, kreeg eerder wel een positief advies in de Verenigde Staten.

Lees meer »

Nieuwe parking Spanjestraat moet parkeerdruk in centrum van Oostnieuwkerke verlagen: voortaan plaats voor 65 wagens en 44 fietsen

De gemeente opende een nieuwe parking in het centrum van Oostnieuwkerke. Op de parking tussen de Spanjestraat en de terreinen van SK Oostnieuwkerke is er plaats voor 65 wagens en 44 fietsen. Het gemeentebestuur wil met de nieuwe parking een antwoord bieden aan de parkeerdruk in de omgeving.
The post Nieuwe parking Spanjestraat moet parkeerdruk in centrum van Oostnieuwkerke

Lees meer »

Hawaï-party op Kriekefeesten in Ingelmunster voor Stefaan De Clercq

Op donderdag 1 augustus beginnen de Kriekefeesten vanaf 18 uur met een Hawaï-party voor Stefaan De Clercq in de feesttent in de Kweekstraat. Op 26 oktober 2024 neemt hij deel aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Voor slechts 30 euro (kinderen tot 12 jaar betalen 20 euro) kan je aanschuiven aan de frietkar (frietjes met
The post Hawaï-party op

Lees meer »

“Kan je geloven dat ze dat opgeschreven hebben?”: wat is het ophefmakende ‘Project 2025’ waartegen Kamala Harris van leer trekt?

Democratisch presidentskandidate Kamala Harris trok tijdens haar eerste verkiezingsrally gisteravond al meteen ten strijde tegen ‘Project 2025′, een ophefmakend draaiboek voor een mogelijke tweede ambtstermijn van Donald Trump. “Kan je geloven dat ze dat opgeschreven hebben?”, vroeg ze zich luidop af. Maar wat staat er precies in dat plan?

Lees meer »

Rechter onbevoegd om te oordelen over dispuut rond stadion KV Oostende met Marc Coucke

De Brugse rechtbank van eerste aanleg heeft zich in kort geding onbevoegd verklaard om te oordelen over een dispuut rond het stadion van KV Oostende. Een vennootschap van Marc Coucke dagvaardde de stad Oostende en de curator van de club, omdat het een plaatsbeschrijving wil laten uitvoeren. De zaak werd naar de ondernemingsrechtbank verwezen.
The post Rechter onbevoegd om

Lees meer »

KW Zomertip : De favorieten van Katrien Verfaillie

De uit Stavele afkomstige componiste, pianiste en zangeres Katrien Verfaillie trekt dit jaar als troubadour ‘van Dorp tot Dorp, van Krak tot Krak’ door West-Vlaanderen. Elk deelnemend dorp krijgt een strofe in het langste lied ooit, dat ze voorstelt bij de uitreiking van de nieuwe lichting Kraks van 2024. Katrien woont in Gent, maar deelt met plezier haar tips in

Lees meer »

EXCLUSIEF. De magische namiddag van opa en oma Evenepoel in Parijs: “Slapen zal vannacht niet lukken”

“Godverdoeme, zeg.” Een minuut nadat Remco Evenepoel zich tot olympisch kampioen heeft gekroond, weerklinkt in de Parijse straten een luide vloek van opa Eduard. Een vloek van geluk. Oma Liliane legt haar arm rond haar man, die een traantje wegpinkt. “En zeggen dat ik er eigenlijk mee in zat toen hij stopte met voetballen, om te gaan koersen.” Een verslag

Lees meer »