Bart (62) nodigt oud-leerlingen uit op afscheidsfeestje: “Ik blijf nog verder musiceren”

Bart Coppé (62) uit de Reutelhoekstraat gaat als muziekleerkracht met pensioen, maar blijft zolang hij kan zijn passie en hobby beoefenen. In het bijzijn van oud-leerlingen hing hij zijn boekentas aan de haak.

“Ik ben opgegroeid in een muzikale familie”, vertelt Bart. “Niet enkel het gezin waarin ik geboren ben, maar ook mijn grootvader, al zijn broers en hun kinderen waren lid van de Stadsharmonie van Roeselare. Toen ik ook nog eens van nabij de studie meemaakte van zowel mijn papa als mijn oom om op latere leeftijd van hun hobby hun beroep te maken, was het vanzelfsprekend dat ik ook lessen aan de muziekacademie zou volgen. Net als mijn vader koos ik voor de trompet, maar ik moest net als mijn zus ook piano leren en op mijn achttiende kwam daar nog fagot bij. Doch mijn grote passie bleef de trompet en ondertussen was ik leraar koper. Dit instrument opende trouwens meer deuren naar het podium en de orkestwereld.”

In de ban van de hoorn

“Op 21-jarige leeftijd startte ik als leraar muzikale opvoeding aan de Vrije Middelbare School in Roeselare. Het jaar nadien werd ik aangesteld als leraar koper aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Ieper, en nog een jaar later kwam daar de academie van Deinze bij. Later ruilde ik Deinze voor Roeselare en stopte ik als leraar aan de VMS. Ik heb eigenlijk alle koperblaasinstrumenten onderwezen: trompet, kornet, bugel, althoorn, hoorn, trombone, eufonium en bastuba. Hoe langer ik les gaf, hoe liever ik het deed. Mijn belangrijkste motivatie en lijfspreuk is altijd geweest: ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, en mijn beroep is mijn hobby gebleven.”

“Door veel met symfonieorkesten op te treden kwam ik meer en meer in de ban van de hoorn. De grote tessituur, de vele kleuren en verscheidene karakters die je kunt vertolken met dit instrument vind ik grandioos. De hoorn vertolkt een belangrijke rol in het symfonieorkest: het is de link tussen de stevige heldere koperblazers en de frivolere houtblazers. Daarnaast zijn er ook veel solopassages voor dit veelzijdige instrument geschreven.”

“Sommige van de 130 oud-leerlingen had ik al 30 jaar niet meer gezien”

Bart nodigde al zijn leerlingen uit naar zijn afscheid. “Ik ken geen enkele collega die al zijn leerlingen en oud-leerlingen uitnodigde voor een afscheidsfeest, maar ik ben ongelooflijk tevreden dat ik voor een unicum zorgde, want het werd een dag om nooit meer te vergeten! Ze waren met 130 en sommigen had ik 30 jaar niet meer gezien. Het doet mij altijd plezier een oud-leerling nog te zien musiceren, op welk niveau dan ook.”

“Zolang de gezondheid het toelaat blijf ik musiceren. Zo ben ik als trompettist actief in het Symfonieorkest Vlaanderen, waar ik al sinds 1994 deel van uitmaak. Daarnaast blijf ik freelance opdrachten uitvoeren in professionele orkesten en ensembles. Na de revalidatie van een heupoperatie eind juli, hoop ik meer te kunnen fietsen, wandelen, werken in de tuin, een nieuw receptje proberen, op de kleinkindjes passen, trompet spelen en reizen.”

The post Bart (62) nodigt oud-leerlingen uit op afscheidsfeestje: “Ik blijf nog verder musiceren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Kledij en haardracht kunnen verschil maken tussen wel of geen medaille”: waarom Nafi Thiam nog beter zou presteren als ze een kapje zou dragen

Marginal gains. Kleine winsten. In het wielrennen is de speurtocht naar technologische innovaties al dagelijkse kost, maar dat is lang niet in alle sporten zo. Neem nu de atletiek. Ja, nieuwe loopschoenen en superspikes bleken wel een heuse revolutie te ontketenen, maar toch valt er in veel disciplines nog winst te halen, zo blijkt uit een studie van professor aerodynamica

Lees meer »

Liveblog – Biden in eerste toespraak na terugtrekking: “Fakkel doorgeven zodat we democratie kunnen verdedigen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst een toespraak gehouden nadat hij heeft aangekondigd dat hij zich terugtrekt als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft dan weer zijn eerste verkiezingsmeeting gehouden sinds Biden zich heeft teruggetrokken. Volgt het nieuws over de race om het Witte Huis in deze liveblog.

Lees meer »

Erdogan dreigt ermee zich te mengen in Gaza-oorlog, Israël waarschuwt Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ermee gedreigd dat zijn land zich militair zal moeien tegen Israël in de Gaza-oorlog om de Palestijnen te helpen. "Net zoals we gedaan hebben in Nagorno-Karabach en Libië, zouden we hier hetzelfde kunnen doen", zei Erdogan op een partijbijeenkomst. Op X heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Turkije gewaarschuwd: "Erdogan treedt in

Lees meer »

Vrees voor regionale oorlog tussen Libanon en Israël groeit, verschillende vluchten naar Beiroet geschrapt

De vrees voor een bredere oorlog tussen Israël en Libanon neemt toe na de dodelijk raketaanval op de Golanhoogte van zaterdag. Het Israëlische veiligheidskabinet heeft premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant gemachtigd om te beslissen "over de wijze en de timing" van vergelding tegen de Libanese militie Hezbollah. Ondertussen werden al verschillende vluchten van en naar Beiroet

Lees meer »

7 miljoen flitsboetes vorig jaar, maar deze Vlamingen kregen er nog nooit één: “Haastige chauffeur duwde me zelfs eens tussen twee vrachtwagens”

Nooit eerder kregen meer chauffeurs een snelheidsboete dan in 2023. Er werden er bijna zeven miljoen uitgedeeld. Toch zijn er Vlamingen die nog nooit een flitsboete hebben gehad. Twee van hen vertellen waarom ze zich steeds nauwgezet aan de snelheidslimieten houden, hoe ze dat voor elkaar krijgen en – vooral – hoe de andere chauffeurs daarop reageren.

Lees meer »

Basketbalspeelster Emma Meesseman uit Ieper zal vlag van België dragen tijdens openingsceremonie van de Olympische Spelen

Team Belgium liet woensdag via X (het vroegere Twitter) weten dat Emma Meesseman samen met ruiter Jérôme Guéry de vlag van ons land zal dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Die vindt plaats nu vrijdag.
The post Basketbalspeelster Emma Meesseman uit Ieper zal vlag van België dragen tijdens openingsceremonie van de Olympische Spelen appeared first

Lees meer »