Tuimelaar gespot in Noordzee: dierenarts Ellie roept op om dieren te fotograferen maar krijgt tegenkanting van wetenschapper

Voor de kust van Nieuwpoort heeft een visser een tuimelaar gespot en die beelden gedeeld op sociale media. Dierenarts Ellie De Grauwe (43) roept nu iedereen op om beelden te maken van de dolfijnen in onze Noordzee en wil dat het kweken van de dieren in gevangenschap stopt. Wetenschapper Jan Haelters, van het Instituut voor Natuurwetenschappen Oostende, steunt de oproep niet.

“Deze week nog kreeg ik een filmpje binnen van een vriend die een tuimelaar had gezien voor de kust in Nieuwpoort toen hij aan het vissen was”, schetst Ellie, die een passie voor het zeeleven heeft. “Het toont aan dat die dolfijnsoort zich aan het herstellen is. Het zou fijn zijn mochten mensen die de tuimelaar in onze Noordzee zien, daarvan foto’s en filmpjes maken. Hoe meer waarnemingen we hebben, hoe meer druk we kunnen zetten op de overheid, die dan hopelijk de kweek van dolfijnen in gevangenschap zal verbieden. Het dolfinarium in Brugge bijvoorbeeld is overbodig als blijkt dat tuimelaars in de Noordzee zich aan het herstellen zijn. Er is nu één tuimelaar waargenomen, maar die dieren leven in groep. De kans is reëel dat er nog zitten. Dat komt omdat de Noordzee niet meer leeggevist wordt zoals vroeger. In augustus zal ik zelf een paar dagen gaan varen in de hoop de soort in het wild te kunnen zien in de Belgische Noordzee.”

Dolfijnentanden tellen

Ellie woont in Opwijk en is voorzitster van de Poezenboot in Gent waar verwaarloosde of gekwetste katten verzorgd worden vooraleer naar hun nieuwe thuis vertrekken. Het dierenhart van Ellie is groot. “Toen ik zes jaar was, gingen we naar het dolfinarium in Brugge. Ik werd daar uit het publiek geplukt om de tanden van de dolfijn te tellen. Het was liefde op het eerste gezicht. Door die ervaring ben ik zelfs dierengeneeskunde gaan studeren en werkte ik een tijdlang in de sector van de mariene biologie. Vandaag ben ik dierenarts. In mijn vrije tijd ga ik graag varen. Het zeeleven fascineert me enorm.”

Ellie benadrukt nog dat vooral de rugvin van de tuimelaar typerend is. Op windstille dagen kan je die goed zien. “Die rugvin in beeld hebben, is essentieel voor een geslaagde waarneming. Met de ingezamelde beelden zou ik dan naar de bevoegde minister trekken in de hoop dat die een verbod laat stemmen op de kweek van dolfijnen in gevangenschap zoals in Brugge.”

Rust niet verstoren

Bij het Instituut voor Natuurwetenschappen in Oostende fronst wetenschappelijk medewerker Jan Haelters de wenkbrauwen. “De tuimelaar is zich helemaal niet aan het herstellen in onze Noordzee. Vorig jaar zijn er zes waarnemingen geweest van die soort en de kans is groot dat het telkens dezelfde is. Het dier komt dus slechts uitzonderlijk voor. De oproep van Ellie steunen we niet. Het kan niet de bedoeling zijn dat er massaal gezocht wordt naar die ene tuimelaar. We mogen zijn rust niet verstoren. Het dier wordt sinds 2017 waargenomen tussen België en Frankrijk en leeft helaas niet in groep. Tussen Normandië en Bretagne zijn er een 400-tal geteld en in Schotland een 100-tal. Het is wettelijk niet toegelaten om dieren in de Noordzee te verstoren. Uiteraard zijn waarnemingen welkom, maar het mag niet de bedoeling zijn om een heksenjacht te organiseren op de soort.” (GS)

Waarnemingen van dolfijnen mogen steeds gemeld worden via [email protected] . Ellie verzamelt de beelden via [email protected].

The post Tuimelaar gespot in Noordzee: dierenarts Ellie roept op om dieren te fotograferen maar krijgt tegenkanting van wetenschapper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik blijf met opgeheven hoofd naar het werk gaan”: abortusartsen Johan en Tessa niet ontmoedigd nu paus hen “huurmoordenaars” noemt

Abortusartsen Johan Goiris en Tessa De Weerdt schrikken dat paus Franciscus dokters die abortussen uitvoeren "huurmoordenaars" noemt, maar het schrikt hen niet af. "We kennen de visie van de paus, maar dit soort extremistisch taalgebruik mag niet opgelegd worden aan mensen die ongewenst zwanger zijn", zegt De Weerdt. "Onze job is noodzakelijk en ik blijf met opgeheven hoofd naar mijn

Lees meer »

Gert Verhulst onthult eerste details van nieuw Studio 100-theaterseizoen: “James Cooke, hou je zomer vrij”

Gert Verhulst (56) kondigt bij HLN Showbits in primeur het vervolg van zijn ‘ZomerRevue’ aan. “Wij en het publiek hebben er vorige zomer in Plopsaland zo van genoten, dat we gewoon niet anders konden,” glundert hij. Maar eerst richt de Studio 100-baas zich op ‘Tien om te Zien, de musical’, die in december al in première gaat. Ontdek het allemaal

Lees meer »

Acht verkozenen vervangen in gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle de voorbije zes jaar: bijna de helft haalt het einde niet

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Langemark-Poelkapelle zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.
The post Acht verkozenen vervangen in gemeenteraad

Lees meer »

Is Israël aan het winnen, zoals Benjamin Netanyahu beweert?

De Israëlische regering lijkt zelfzekerder dan ooit en ziet een unieke kans om de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten definitief in een andere plooi te leggen. Tegelijk lijkt ze blind te zijn voor het kernprobleem in de regio en dreigt ze door haar brute optreden met eigen handen een nieuwe generatie van verzet te creëren.

Lees meer »

Met Hilde Crevits en Melissa Depraetere heeft West-Vlaanderen twee ministers in de Vlaamse regering

Het regeerakkoord voor de nieuwe Vlaamse regering – gevormd door N-VA, Vooruit en CD&V – is afgeklopt en de postjes zijn verdeeld. Hilde Crevits wordt opnieuw viceminister-president en krijgt de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Inburgering en Integratie en Samenleving. Nieuw gezicht Melissa Depraetere wordt eveneens viceminister-president en zal zich buigen over Jeugd, Klimaat, Energie, Toerisme en Wonen.
The post Met

Lees meer »

“Kerel, blijf eens met uw tengels van mijn papieren”: wat De Ridder zei tegen Rousseau voor zijn “Thatcher”-uitspraak

De nieuwe Vlaamse regering ging afgelopen weekend niet meteen onder het beste gesternte van start, nadat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau enkele pittige uitspraken deed over zijn nieuwe coalitiepartners. Met name Annick De Ridder van N-VA werd door Rousseau stevig getackeld, maar neemt daar naar eigen zeggen geen aanstoot aan. Dat zei ze dinsdagochtend bij Radio 1.

Lees meer »

Goud voor Danny en Anita

Danny Bekaert en Anita Vereecke hebben op zaterdag 21 september hun gouden bruiloft gevierd. Het koppel huwde op 20 september 1974 in Oostende.
The post Goud voor Danny en Anita appeared first on KW.be.

Lees meer »