Romeinse wijngaardzegening als sluitstuk van de Open Wijngaardfeesten in Wervik: “Een uniek evenement”

Afgelopen weekend werden op verschillende plaatsen Open Wijngaardfeesten georganiseerd. Ook in Wervik ging dat niet onopgemerkt voorbij, en ging men zelfs nog een flink stuk verder. Daar werden de terreinen van Wijndomein Ravenstein door een Romeinse priester gewijd. De wijding, uniek in zijn soort, brengt zowel de Wervikse wijn als de geschiedenis samen.

“Et auribus tuis audi! Luister goed!” Met wijze woorden opende de Romeinse priester het plechtige moment op de Amerikaberg. Voor de vierde keer werd het Wijndomein Ravenstein op een authentieke, Romeinse manier gewijd. Voor vzw Viroviacum Romanum, die samen met de wijnboer instond voor de organisatie van het evenement, ging het om een belangrijk moment. “Samen met Tongeren is Wervik één van de oudst bekende steden in Vlaanderen. Het is belangrijk erfgoed dat we moeten blijven uitdragen, willen we die levendig houden. De wijngaardzegening is daar een knap voorbeeld van. Wie in de Romeinse tijden zijn wijngaard niet liet zegenen, tartte het lot. De goden moesten geëerd worden, wilde je drama’s tussen de wijnranken vermijden. In 2021 besloten we dit voor het eerst te gaan naspelen, en zo groeide het uit tot een jaarlijkse gewoonte.”

Stukje geschiedenis

Een stoet van Romeinse priesters, notabelen en enkele militairen trok zaterdag richting de wijngaard. In hun kielzog een stevige groep toeschouwers, die het spektakel persoonlijk wilden meemaken. “Het gaat om een uniek evenement”, klonk het nog. “Het volledige weekend stond in het teken van de Wijngaard Feesten en op verschillende plaatsen kon je lokale wijn gaan proeven. Enkel in Wervik werd het gekoppeld aan een stukje geschiedenis.”

Het gebeuren staat te boek als een ware trekpleister voor Wijndomein Ravenstein, dat eerder deze maand ook nog twee wijnen bekroond zag worden. Ter plaatse konden de aanwezigen eveneens proeven van de Mulsum Viro Vino, de lokale Romeinse wijn.

De volledige dag stond bol van de activiteiten en de animatie, die deels naar binnen moest worden verplaatst. Ook daar speelde de hevige wind de organisatie parten.

The post Romeinse wijngaardzegening als sluitstuk van de Open Wijngaardfeesten in Wervik: “Een uniek evenement” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eén op de zes kopers miljoenenpanden aan Belgisch-Nederlandse kust is Duitser: “Ze komen voor de rust en het lekkere eten”

Kapitaalkrachtige Duitsers steken hun miljoenen niet alleen in superjachten aan de Côte d’Azur, maar steeds vaker ook in exclusieve woningen aan de Belgisch-Nederlandse kust. De voorbije jaren is het aandeel Duitse kopers er opvallend toegenomen, vooral in één heel specifieke regio. En dat mag gerust wat kosten: “Kopers gaan almaar meer op zoek naar de meest exclusieve panden van boven

Lees meer »

Win een ticket voor de 90s party op W-festival op 23 augustus

Vrijdag 23 augustus 2024 wordt een gigantisch dance-walhalla voor alle 90s-liefhebbers op W-festival. Maak je klaar voor de ene na de andere hitvolle set van Jenny Berggren van Ace of Base, 2 Unlimited, Snap!, Culture Beat, C+C Music Factory en Nightcrawlers. Met als afsluitende act Adamski. Wij mogen 200 tickets weggeven voor de 90s party …
The post Win

Lees meer »

Julie Puype neemt deel aan Miss België:“Wil jongeren altijd helpen”

Het kroontje van Miss België, een droom voor veel meisjes, ook voor de Hertsbergse Julie Puype (17). Ze droomt in de eerste plaats van de titel ‘Miss West-Vlaanderen’. Ze zal samen met 20 andere meisjes uit de provincie strijden voor die titel. De overwinning zou haar een ticket geven om deel te nemen aan de nationale Miss België-verkiezing.
The

Lees meer »

“Dit is de bakermat van de Belgian Cats”: samen supporteren voor Emma Meesseman op de Spelen kan in Iepers sportcentrum

In het Ieperse sportcentrum met muurschildering van Emma Meesseman kunnen haar stadsgenoten de basketster aan het werk zien tijdens de Olympische Spelen. Piet en Nathalie plaatsen een groot scherm op de plek waar Emma en andere Belgian Cats groot werden.
The post “Dit is de bakermat van de Belgian Cats”: samen supporteren voor Emma Meesseman op de Spelen kan

Lees meer »

KIJK. Koninklijke familie samen met prinses Elisabeth aangekomen in Oxford voor afstudeerceremonie

Prinses Elisabeth (22) studeert vandaag af aan de prestigieuze universiteit van Oxford. Ze heeft er drie jaar lang een bacheloropleiding Geschiedenis en Politiek gevolgd. Tijdens een plechtige ceremonie in het Sheldonian Theatre, in toga, krijgt ze straks haar diploma. Zonet is de koninklijke familie, samen met onze kroonprinses, al aangekomen bij de residentie van de rector in Oxford.

Lees meer »

“Olympische Spelen blijven toch het summum”: kersvers Sporza-hoofdredacteur Thomas Swannet (48) geniet van unieke sportzomer

Net als exact 100 jaar geleden is Parijs opnieuw dé plek waar de beste atleten ter wereld samenkomen om het op te nemen tegen elkaar. Ook op de redactie van Sporza werd halsreikend uitgekeken naar deze Olympische Spelen. Sinds kort ligt de leiding van Sporza in handen van Thomas Swannet (48), met roots in Roeselare.
The post “Olympische Spelen

Lees meer »

5 actievoerders opgepakt die ingang blokkeerden naar privéjets op luchthaven van Deurne

5 activisten van de actiegroep ‘Doe Deurne Dicht’ hebben de ingang naar de terminal voor privéjets op de luchthaven van Deurne geblokkeerd. Met de actie willen ze de klimaatimpact van die privéjets onder de aandacht brengen. "In Antwerpen betalen wij daar allemaal de prijs voor met miljoenen euro’s belastinggeld, publieke ruimte en onze gezondheid", aldus Ruth-Marie Henckes van ‘Doe Deurne

Lees meer »

Tien broers en zussen werden succesvol, de elfde stierf: Maurits Vande Reyde (Open Vld) vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van zijn broer Alexander

Diest, Vlaams-Brabant. Elf kinderen groeien op in hetzelfde gezin, krijgen dezelfde opvoeding, dezelfde kansen. Tien van hen worden succesvol, krijgen jobs, gezinnen en carrières. De elfde geraakt aan de harddrugs en stapt uit het leven. Dit is het verhaal van Alexander Vande Reyde, gestorven toen hij 40 was. Verteld door zijn broer Maurits Vande Reyde (39), Vlaams parlementslid, schepen in

Lees meer »