Ree in spitsuur doodgereden in Iepers stadscentrum: “Bewijs dat het aantal reeën sterk is toegenomen”

Een opmerkelijk beeld in het stadscentrum van Ieper maandagnamiddag: een ree lag dood op het voetpad tussen de bib en jachthaven. “Een bewijs dat hun aantallen sterk zijn toegenomen”, zegt boswachter Erwin Verfaillie van Agentschap Natuur en Bos.

Het kadaver werd maandagnamiddag gevonden bij een voetpad langs de Polenlaan in het centrum van Ieper, halfweg tussen de hoofdbibliotheek en de jachthaven aan de kop van het kanaal Ieper-IJzer. Er waren verwondingen zichtbaar, wat doet vermoeden dat het dier aangereden was. “Maar van een aanrijder is geen spoor”, verklaarden omstaanders. De technische dienst van de stad Ieper kwam ter plaatse met een lichte vrachtwagen om het dier op te laden.

Wild dier

“Wij kregen maandag iets na 16.30 uur via de politie melding van een aangereden ree”, aldus Jessie Caesteker, medewerkster van de technische dienst. “Toen wij ter plaatse waren, was het dier spijtig genoeg al overleden. Er was geen spoor van een aanrijder. We hebben het kadaver zo snel mogelijk verwijderd en houden het in bewaring in afwachting van ophaling door Rendac. Wij vermoeden dat het gaat om een wild dier.”

Er was twijfel: een verwonding aan een van de oren wees mogelijk op een afgerukt oormerk en omstaanders opperden dat het dier gehouden werd in een weide in de buurt. “Het gaat honderd procent zeker om een ree”, stelt Erwin Verfaillie, boswachter van Agentschap Natuur en Bos. Hij liet beelden van het kadaver bekijken door een expert van Natuurpunt De Bron. “Damherten en edelherten worden in gevangenschap gehouden, maar een ree is een wild dier”, vervolgt Verfaillie. “De wonde aan het oor is niet van een oormerk.”

Nieuw fenomeen

Een ree in het spitsuur in centrum Ieper is een relatief nieuw fenomeen. “Dit komt heel zelden voor: wij moeten dode reetjes en hertjes meestal verwijderen op landelijke wegen, niet in het stadscentrum”, aldus Caesteker. “Op lokale sociale media circuleerden de voorbije dagen beelden van een ree ter hoogte van winkel Delva bij de jachthaven van het kanaal.”

“Wie een ree of ontsnapt hert ziet, levend of dood, registreer dit op de website waarnemingen.be” – Hans Vermeersch, Ieperse dienst Landschap

Wat verderop in het Kanaal Ieper-IJzer moest de brandweer enkele maanden geleden een ree uit het water redden. “Het incident in de Polenlaan is een bewijs dat de reeën sterk zijn toegenomen in onze streek”, stelt Verfaillie. “Zelfs in de Verdronken Weide zitten een aantal reetjes. Ze komen dus vanuit de bossen ter hoogte van de Ieperboog al dichtbij de stad.”

Migratieknelpunten

“Ik zag zelfs al een aantal dieren in de stad zelf”, beweert Hans Vermeersch van de Ieperse dienst Landschap. “We krijgen alsmaar meer meldingen van reeën en damherten in verstedelijkte omgevingen. Het duidt op een stijgende populatie door onze robuustere bossen en natuurverbindingen. Binnen de dienst Landschap zijn we aan het bekijken hoe we natuurverbindingen kunnen optimaliseren en migratieknelpunten aanpakken. Ik denk aan wildspiegels voor reeën, maar op de eerste plaats de creatie van veilige oversteekplaatsen en maatregelen om de snelheid van het verkeer er te verminderen.”

Vermeersch doet ook nog een oproep. “Wie een ree of ontsnapt hert ziet, levend of dood, registreer dit op de website waarnemingen.be. Zo kunnen we een beter beeld krijgen van de populaties en waar ze zich bevinden. In het geval je een levend dier opmerkt: kom dan niet te dicht, want dat bezorgt het dier stress en kan leiden tot riskante manoeuvres of zelfs de dood van het dier.” (TP)

The post Ree in spitsuur doodgereden in Iepers stadscentrum: “Bewijs dat het aantal reeën sterk is toegenomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdachte van poging tot gifmoord met thallium riskeert 20 jaar cel

Het Brusselse parket eist 20 jaar cel tegen een jonge twintiger die verdacht wordt van poging tot moord. De man zou het uiterst toxische thallium in een tube lichaamscrème hebben ingebracht, waarna ‘zijn beste vriend’ zichzelf vergiftigde. “Dit gaat om een verraderlijke misdaad, die een pijnniveau heeft veroorzaakt dat we nog nooit hebben gezien”, aldus de openbaar aanklager.

Lees meer »

Rita en Claude vieren hun diamanten huwelijksverjaardag

Naar aanleiding van hun 60ste huwelijksverjaardag werden Claude Lervant (83) en Rita Samyn (78) gehuldigd door het stadsbestuur. De jubilarissen wonen in de Menensesteenweg. Het diamanten paar heeft drie kinderen: Steve, Pascal en Pedro. Daarnaast zijn er vijf kleinkinderen: Maxim, Babette, Abel, Emiel en Sebastien. Claude was grensarbeider in Wervicq-Sud. Rita werkte een tijdje in
The post Rita en

Lees meer »

Negen verkozenen vervangen in gemeenteraad van Zedelgem de voorbije zes jaar: eerste schepen stapte ontgoocheld in politiek op

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… of niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Zedelgem, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.
The post Negen verkozenen vervangen in gemeenteraad van

Lees meer »

KIJK. Reddingswerkers halen tweejarig jongetje vanonder puin in Nepal, dodentol na overstromingen loopt op tot 200

In Nepal zijn nu al minstens 200 mensen omgekomen door de overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door zware regenval, vooral in de hoofdstad Kathmandu. Dat zegt het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken maandag. Volgens de laatste cijfers zouden er ook 127 gewonden zijn gevallen en zijn nog 26 mensen vermist, zei de woordvoerder van het ministerie, Rishi Ram Tiwari.

Lees meer »

“Door geweld kan ik mijn zwaar zieke moeder in Libanon niet bezoeken”: Imad (47) uit Brugge getuigt over moeilijke situatie in zijn moederland

Door de zware luchtaanvallen en nu ook het grondoffensief door Israël in Libanon, om er de Hezbollah-militie te bestijden, krijgen ook de gewone burgers in het land het zwaar te verduren. Dat weet Imad Maarouf (47), die in Brugge een Libanees restaurant runt, maar al te goed. “Ik zou mijn zwaar zieke moeder in het ziekenhuis daar willen bezoeken, maar

Lees meer »

Delhaize St. Rochus verwelkomt de robot Broelie: Van ‘Waar vind ik’ tot leuke ‘Wist je datjes’

De toekomst komt ineens heel dichtbij met een interactieve robot die je begeleidt naar jouw gezochte product in de winkel en het Delhaizeteam ondersteunt bij het aanvullen van de schappen. “Broelie is uniek in de regio. We willen hem vooral inzetten om de ‘100% Kortrijk’-producten in de kijker te plaatsen”, zegt zaakvoerder Jeroen Demeersseman.
The post Delhaize St. Rochus

Lees meer »

Twee personen omgekomen bij botsing tegen boom in Dilsen-Stokkem

Bij een zwaar verkeersongeval op de Brugstraat in Rotem (Dilsen-Stokkem) zijn gisterenavond 2 personen om het leven gekomen. Rond 22.15 uur crashte een voertuig in de bomen. De brandweer van de zone Oost-Limburg ging ter plaatse om de inzittenden uit het wrak te bevrijden. De omstandigheden van het zware ongeval worden onderzocht.

Lees meer »

“Hij zal herinnerd worden als sekssymbool en familieman”: acteur en zanger Kris Kristofferson (88) overleden

De Amerikaanse songwriter, zanger en acteur Kris Kristofferson, vooral bekend van zijn nummers ‘Me and Bobby McGee en ‘Help Me Make It Through the Night’, is zaterdag op het Hawaïaanse eiland Maui, waar hij woonde, overleden. Dat heeft zijn familie aan de Amerikaanse media laten weten. Hij speelde ook naast Barbara Streisand de hoofdrol in de blockbuster ‘A Star Is

Lees meer »