Pieter De Poortere van Boerke is gastcurator op Cartoonfestival: “Mix van vrolijkheid en kritische noot”

Nog tot 1 september vindt in zaal Ravelingen in Knokke-Heist het befaamde Cartoonfestival plaats. Cartoonist Pieter De Poortere, bekend van Boerke, is niet alleen gastcurator maar zal er ook deelnemen aan een stripbattle. “We willen het groepsgevoel onder cartoonisten wat versterken.”

Dat Pieter De Poortere überhaupt te zien is in zaal Ravelingen mag een klein mirakel genoemd worden. De bekende tekenaar heeft er een meer dan pittig voorjaar op zitten met vier andere tentoonstellingen, en dat terwijl hij ook een eigen auditorium heeft in het Stripmuseum. De geestelijke vader van de ultieme antiheld Boerke is al jaren vertrouwd met het Cartoonfestival. “Het festival heeft een gigantische reputatie, ook internationaal. Ik leverde al vaak cartoons, maar als gastcurator mocht ik deze keer alle registers open trekken. Logistiek is die organisatie heel indrukwekkend. Erg fijn ook om te zien hoe zotte ideeën tot leven komen. Doorgaans gebeurt dat enkel op papier, maar nu is dat in de vorm van een levensgrote versie van het gezelschapsspel ‘Levensweg’. Het is heel fijn om te zien hoe zo’n vrolijke omgeving contrasteert met de soms scherpe en kritische cartoons.”

“Ik zie zelf ook altijd wat er fout kan gaan. En bij Boerke gebeurt dat letterlijk…”

‘Levensweg’ sluit naadloos aan bij het thema van dit jaar: ‘Choose Life’. Daarbij draait het volgens curator Christophe Floré rond de vraag: hoe vormen we ons leven? “Het is een filosofische benadering van de absurditeit van ons bestaan”, licht Pieter toe. “Hoe we als mens soms een speelbal zijn van het lot, en denken alles in handen te hebben. Ik ben cartoonist, maar was ik blind of in Afghanistan geboren, dan had mijn leven er ongetwijfeld helemaal anders uit gezien. Die andere kant belichten is een deel van mijn job. Ik zie zelf ook altijd wat er fout kan gaan. En bij Boerke gebeurt dat letterlijk…”

Tekenbattle

De Poortere doet het overigens niet alleen, maar mocht een reeks collega-cartoonisten uitnodigen. “Bovenaan mijn verlanglijstje? Goh, laat ons zeggen dat ik heel blij was dat mijn grote held Lewis Trondheim wilde meewerken, alsook de Brit Tom Gauld die niet alleen voor De Morgen maar ook The Guardian tekent. Ook Brecht Evens wilde ik er bij. Hij won de Bronzen Adhemar (de tweejaarlijkse Vlaamse stripprijs, red.), maar op vlak van humor wordt hij nog altijd wat onderschat. Hoe dan ook is het een heel gevarieerde affiche geworden. Absoluut de moeite om eens over te steken!”

Pieter maakte van het gezelschapsspel ‘Levensweg’ een aangepaste Boerke-versie. © Celestien Snauwaert van PixCel Photography

Wordt ook de moeite: een heuse tekenbattle op zaterdag 17 augustus. “Cartoonisten zijn eerder individualisten, werken solitair en komen nooit rechtstreeks in contact met hun publiek tijdens het tekenen. Samen met de organisatie zochten we naar manieren om verbindend te werken, om dat groepsgevoel onder cartoonisten wat te versterken. Want als we elkaar tegenkomen, is dat altijd weer heel gezellig.” Tijdens de tekenbattle kruist Pieter het potlood met Kim Duchateau (bekend van Esther Verkest en Aldegonne, red.) en Laura Janssens, bekend van haar alter ego Niet Nu Laura. “Don Vitalski leidt alles in goeie banen en laat met de regelmaat van de klok kernwoorden op ons los, waarmee we aan de slag gaan. Dat zet je als cartoonist meteen op scherp, maar tegelijkertijd is het ook niet erg als je eens op je bek gaat.”

Cartoonfestival, van 6 juli tot 1 september, in zaal Ravelingen in Knokke-Heist. De toegang is gratis. Tickets voor de tekenbattle vind je via de site. En bij de lokale handelaars in Knokke-Heist kan je ook een gratis Cartoonfestival postkaart oppikken. Nog tot 28 september is er ook de expo ‘Boerke Natuurlijk’ in De Krook in Gent. Alle info op www.boerke.be enwww.cartoonfestival.be.

The post Pieter De Poortere van Boerke is gastcurator op Cartoonfestival: “Mix van vrolijkheid en kritische noot” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KFC Poperinge (2B) heeft nog steeds een perfect rapport: “Na het komende vierluik zijn we een stuk wijzer”

De sfeer is weer opperbest bij KFC Poperinge. Met 15 op 15 staan ze zes punten voor op de tweede. Toch blijven ze voorzichtig met het uitspreken van ambities. De komende weken volgen enkele serieuze testen, met zaterdag de trip naar VK Langemark-Poelkapelle.
The post KFC Poperinge (2B) heeft nog steeds een perfect rapport: “Na het komende vierluik zijn

Lees meer »

De onroerende voorheffing: waarom moet je die betalen en hoe wordt ze berekend? “Het is een belasting op een fictief inkomen”

Rond deze tijd krijgen veel eigenaars van een huis of appartement het aanslagbiljet voor de jaarlijkse onroerende voorheffing in de bus. Is dat hetzelfde als het kadastraal inkomen en hoe vaak moet je die belasting betalen? Kris De Sagher is woordvoerder bij de Vlaamse Belastingdienst en beantwoordt de meest gestelde vragen over de onroerende voorheffing.

Lees meer »

LIVE SOCIEDAD-ANDERLECHT (18u45). Augustinsson nog op de bank verwacht, kan paars-wit stunten?

Voor zijn tweede Europese opdracht trekt Anderlecht naar Spanje. In San Sebastian neemt paars-wit het straks om 18u45 op tegen Real Sociedad. Voor die trip kan het weer rekenen op Ludwig Augustinsson, die hersteld is van zijn hersenschudding, maar moet het wel Leander Dendoncker missen. Hij is ziek. Kan Anderlecht, na de zege op de openingsspeeldag, opnieuw punten pakken?

Lees meer »

Anzegemse Jeugdraad legt politieke kandidaten vijf keer op de rooster: “Doel dat jeugd geïnformeerd naar stemhokje trekt”

De Anzegemse Jeugdraad blikte met een aantal verkiezingskandidaten, van de zeven partijen die opkomen, vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Vijf vragen over thema’s die de jeugd aanbelangen. “Onvoorbereid werden ze op de rooster gelegd tijdens een video-interview. Het opzet is om de jeugd gerichter bij de politiek te brengen, zodat ze beter geïnformeerd het stemhokje binnengaan”, stelt covoorzitter

Lees meer »

“Ik wilde geen risico’s nemen”: Dit is waarom prins William niet aanwezig was op de Olympische Spelen

Van koning Filip en koning Willem-Alexander tot prinses Anne en koningin Mary: deze zomer trotseerden heel wat royals de Olympische Spelen in Parijs. Prins William moest echter noodgedwongen aan de zijlijn blijven. Bang om zijn vrouw, prinses Kate, te besmetten met corona, besloot hij thuis te blijven. Catherine onderging op dat moment namelijk nog preventieve chemotherapie.

Lees meer »

Thuiszorg Familiezorg opent ontmoetingsplek ‘Kopje Troost’ in Wingene: “Mensen samenbrengen in rustige en veilige omgeving”

Thuiszorg Familiezorg opent ‘Kopje Troost’, een warme en laagdrempelige ontmoetingsplek in het regiohuis aan de Oude Bruggestraat 72 in Wingene. Mensen kunnen er terecht voor een moment van rust, een goed gesprek of gewoon wat gezelligheid, met een kop koffie, thee, warme chocolademelk of een vruchtensap.
The post Thuiszorg Familiezorg opent ontmoetingsplek ‘Kopje Troost’ in Wingene: “Mensen samenbrengen in

Lees meer »

Na Irans tegenaanval: opent Israël nog een front?

Nu Israël met herwonnen vertrouwen het offensief heeft aangevat in het Midden-Oosten, slaat Iran terug. Dat is een risicovolle zet. “Iran aanvallen staat al twintig jaar op de wenslijst van Netanyahu. Het is misschien te verleidelijk om het nu niet te doen.”

Lees meer »