Na 41 jaar laat Veerle kranten- en strandwinkel Karikol over aan Liesbet: “Meer dan ‘boeksjes’ verkopen”

Liesbet Benault (45) is het nieuwe gezicht van Karikol op de Leopold I-Esplanade in De Panne. Na 41 jaar richt Veerle Conings (65) haar pijlen op nieuwe toekomstperspectieven en geeft ze de fakkel van haar levenswerk door aan haar gemotiveerde opvolgster.

Eigenlijk had Veerle geen carrière als verkoopster in gedachten na haar lerarenopleiding regentaat. “Dat was begin jaren 80, maar ik vond geen werk in het onderwijs. Als jobstudent had ik al gewerkt in de zaak die ik op 1 juni 1983 officieel heb overgenomen. Toen werd er vooral educatief speelgoed verkocht en wat persartikelen. Ik wilde het echter over een iets andere boeg gooien. Het lag voor de hand dat ik meer zou focussen op strandspeelgoed, want de winkel ligt pal aan de zeedijk en het strand. Ook het persaanbod heb ik uitgebreid. Karikol is dus niet louter een krantenwinkel, maar een kranten- en strandwinkel.”

Geen franchisenetwerk

Veerle prijst zich nog altijd gelukkig dat ze geen deel uitmaakt van een franchisenetwerk, maar volledig zelfstandig is en zelf haar assortiment bepaalt. “Op die manier is het best wel rendabel, zeker door de combinatie van strandartikelen, souvenirs en pers. Natuurlijk heb ik een evolutie meegemaakt en is het succes van dagbladen en rookartikelen verminderd. Er was de overschakeling naar e-sigaretten en naar het digitale tijdperk. In de loop der jaren zijn hier veel appartementen bijgebouwd, waardoor ik meer klanten over de vloer kreeg. Vroeger kwamen mensen trouwens voor langere periodes op vakantie, soms voor twee of drie maanden. Ik heb een trouw cliënteel, mensen van alle leeftijden. Het fijne is dat mijn klanten doorgaans opgewekt en vriendelijk zijn, want wie op vakantie is, is meestal goedgezind. Wel zijn we afhankelijk van het weer. Dagen- of wekenlang regen heeft een impact op de omzet.”

“Ooit een zonnebrillendief op heterdaad betrapt” – Veerle

In al die jaren heeft Veerle ook memorabele anekdotes meegemaakt. “Zo was er eens een man die een potje zonnecrème uit het rek nam, het opende en er zich mee insmeerde en doodgemoedereerd de deur uitstapte nadat hij het potje had teruggezet. Ik was te druk bezig met andere klanten om hem achterna te gaan? Of er was de zonnebrillendief die ik op heterdaad betrapte. Mijn rekken zijn altijd goed aangevuld, en ik merkte ineens dat er veel zonnebrillen ontbraken in het rek. Ik sprak de man aan die er al een tijdje stond rond te draaien, maar hij verzekerde me dat hij niets uit het rek had genomen. Tot ik hem bij zijn jas vastnam, en er een tiental zonnebrillen op de grond vielen. Nu ja, diefstal is iets van alle tijden, maar mettertijd voel je zoiets aan. Vroeger gebeurde het ook regelmatig dat de kaartenmolens die buiten stonden, omwaaiden en alle kaarten vlogen dan in het rond. Tegenwoordig zijn het betere molens.”

Spaanse les

Zeven jaar geleden probeerde Veerle al eens om een overnemer te vinden, maar dat is toen niet gelukt. “De zomers zijn erg zwaar en dat voel je als je wat ouder wordt”, zegt Veerle. “In februari heb ik wel positieve reacties gekregen nadat mijn bericht op Facebook werd gedeeld. Sinds 1 mei ben ik met pensioen en is dit dus een geschikt moment om ermee te stoppen. Het kwam tot een deal met Liesbet en het klikte meteen. De eerste week heb ik nog bijgesprongen en ze mag me altijd bellen. Ik zal zeker niet in een gat vallen, want de volgende weken zijn al volzet met de kleinkinderen en ik heb ook veel interesses: ik ga Spaanse les volgen, heb een abonnement genomen in cc Casino Koksijde en ik zal eindelijk tijd hebben om te lezen.”

Opfrisbeurt

Liesbet Benault startte na haar schoolopleiding bij Ysco in Langemark. “Ik heb er 23 jaar nachtwerk gedaan. Daarna ben ik overgestapt naar Mestdagh Artisan Veurne als productiearbeider en als chauffeur. Daar heb ik drie jaar heel graag gewerkt. Toen mijn vriendin me attent maakte op de vacature bij Karikol, heb ik gesolliciteerd. Want eigenlijk zag ik een zelfstandige zaak wel zitten. Mijn moeder heeft na een carrière als opvoedster 20 jaar een kruidenierszaak gerund, waar ik dikwijls meehielp. Als kind droomde ik van een job aan de kassa in Delhaize. Ik ben ook een sociaal persoon en iemand die vooruit wil in het leven.”

“In november krijgt de winkel een stevige opfrisbeurt” – Liesbet

“Heel de maand juni heb ik veel bijgeleerd van Veerle. Met haar 40 jaar ervaring heeft ze me waardevolle tips gegeven. Er komt veel meer bij kijken dan een boeksje verkopen. Je moet erop letten dat je je onderscheidt met een gevarieerd en origineel assortiment, zoals met leuke souvenirs, kwalitatieve windschermen, enzovoort. Dat ik nu elke zomerdag vroeg uit de veren moet, vind ik niet erg. Ik ben hier al om 6.15 uur. In november willen mijn partner en ik de winkel een stevige opfrisbeurt geven.”

Karikol, Leopold I-Esplanade 12, De Panne.

The post Na 41 jaar laat Veerle kranten- en strandwinkel Karikol over aan Liesbet: “Meer dan ‘boeksjes’ verkopen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet veilig geland in Eindhoven met 30-tal andere Belgen

Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers (49) en cameraman Stijn De Smet (37) zijn geland in Eindhoven. Ze konden vandaag terugkeren naar huis vanuit Beiroet nadat ze er werden aangevallen in de nacht van woensdag op donderdag. Het duo zat aan boord van het militaire vliegtuig dat vanmorgen vanuit Eindhoven richting Libanon vertrok, om onder meer Belgen en Nederlanders te repatriëren.

Lees meer »

“Belgisch leger klaar om Belgen te evacueren uit Libanon” – Israël verklaart VN-topman Antonio Guterres “persona non grata”

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn in de vroege uren van woensdag minstens vijf keer getroffen door Israëlische aanvallen, nadat Iran gisteravond 200 raketten heeft afgevuurd op Israël. Het is momenteel onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn bij de aanvallen. Het Israëlische leger is Libanon maandag binnengevallen voor een “beperkte grondoperatie”. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in het Midden-Oosten

Lees meer »

Wim Opbrouck opent verrassend veelzijdig Hof der Dingen in Brugge

Zaterdag 5 oktober opent Het Hof der Dingen in het Provinciaal Hof in Brugge. Curator Wim Opbrouck ging op een creatieve en participatieve manier op zoek naar wat een West-Vlaming zo typeert. Het antwoord is bij momenten heel verrassend.
The post Wim Opbrouck opent verrassend veelzijdig Hof der Dingen in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iran vuurde 200 raketten af op Israël – Netanyahu zweert wraak: “Iran heeft grote fout begaan”

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn in de vroege uren van woensdag minstens vijf keer getroffen door Israëlische aanvallen, nadat Iran gisteravond 200 raketten heeft afgevuurd op Israël. Het is momenteel onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn bij de aanvallen van deze ochtend. Het Israëlische leger is Libanon maandag binnengevallen voor een “beperkte grondoperatie”. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog

Lees meer »

Vier ultra’s Anderlecht voor rechtbank in Spanje, onbegrip bij Sociedad voor Fredberg en co

Ophef in de tribunes tijdens Real Sociedad-Anderlecht. Supporters van paars-wit gooiden enkele stoeltjes richting Spaanse fans in het vak onder hen. De match lag even stil. In totaal zijn vijf supporters van paars-wit opgepakt en de club kwam ook met excuses. “Dit gedrag heeft absoluut geen plaats in het voetbal.” Tot onbegrip van Sociedad gingen CEO Sports Jesper Fredberg, coach

Lees meer »

Evenepoel geeft op aan voet van tweede San Luca-klim, Pogacar stevent af op eerste zege in regenboogtrui

Voor het eerst in zijn rijke geschiedenis start de Ronde van Emilia (ProSeries) vandaag in Vignola. Het parcours is zwaar en veeleisend: 215,8 kilometer, circa 3.300 hoogtemeters. Remco Evenepoel verschijnt aan de start. Zijn tactiek: “Slim koersen en niet te kwistig omspringen met mijn energie.” Ook wereldkampioen Tadej Pogacar – met uiteraard aangepaste fiets – en Primoz Roglic rijden mee.

Lees meer »

Waarom nieuwe NAVO-baas Mark Rutte niet te benijden valt, ondanks jaarloon van 300.000 euro: “Hij is meer secretaris dan generaal”

Met de Nederlandse ex-premier Mark Rutte krijgt de NAVO vandaag een nieuwe secretaris-generaal. Een serieuze titel die hem ook flink wat oplevert: ruim 25.000 euro per maand. Maar of Rutte nu ook écht meer te zeggen heeft, valt te betwijfelen. Professor internationale politiek Tom Sauer (UAntwerpen) en ex-legerbaas Marc Thys wikken en wegen de uitdagingen die hem wachten. “Ik denk

Lees meer »

Jean-Louis Dupont, de Belgische advocaat die met zaak-Diarra de transfermarkt weer aanvalt: “Doet hij het voetbal een dienst, of de machtige elite?”

Het Hof van Justitie heeft Lassana Diarra vandaag gelijk gegeven in zijn zaak tegen de FIFA. Een potentiële bom onder de transfermarkt, met een mysterieuze Belg die het lont aanstak: Jean-Louis Dupont (59). Hij was ook al de advocaat achter het Bosman-arrest. Verdedigde Tom Boonen, Alberto Contador en David Beckham. Onderhoudt nauwe banden met Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez en de

Lees meer »