Chantal laat eerste kunstwerk na behandeling veilen voor Kom op tegen Kanker: “Ik wil lotgenoten hoop bieden”

Voor het Ensorjaar organiseerden De Nationale Expo, VRT en Museumpass een kunstwedstrijd. De jury koos Chantal Bossuwé uit Harelbeke uit als een van de laureaten met haar werk ‘Le Dernier Bal du Rat Mort’. Het was haar eerste werk waar ze zich aan zette na een zware periode. Het werd nu geveild voor 1.100 euro. De opbrengst ging naar Kom op tegen kanker. “Daarmee is de cirkel voor mij rond”, zegt Bossuwé.

Dit jaar is het exact 75 jaar geleden dat de Oostendse symbolistische grootmeester James Ensor overleed. Net daarom koos De Nationale Expo samen met VRT en Museumpass de Oostendenaar als thema voor de kunstwedstrijd. Bijna 3.000 kunstenaars waagden hun kans en dienden een werk in. De winnaars werden op drie manieren gekozen: de 30 werken met de meeste publieksstemmen, 30 werken die geselecteerd zijn door een professionele jury en 10 maskers uit De Nationale Ket-Expo van Ketnet.

De Roterij

Een van de kunstenaars die zich gelukkig mag prijzen is Chantal Bossuwé. Ze ontvangt ons in haar atelier De Roterij, een oude vlasroterij langs de Leie in Harelbeke. Sinds 2014 mogen de kunstenares en haar man Bernard Wante het historische gebouw hun thuis noemen. “Bernard is hier twee jaar lang dag en nacht aan het klussen geweest”, praat Chantal vol lof over de toewijding van haar man. En het resultaat mag er zijn: De Roterij is een prachtige exporuimte, atelier en ook woonst geworden. “Sinds we deze locatie hebben, heb ik al veel meer ruimte om mijn werken tentoon te stellen”, zegt Chantal. “Ik kan hier ook gewoon echt tot rust komen. Als ik wat inspiratie nodig heb, kan ik daarvoor eventjes buiten zitten.”

“Jonge mensen begeesteren, dat is wat ik het leukst vind. Mensen aansporen om iets uit te proberen”

Chantal Bossuwé is al een leven lang bezig met kunst. Ze doorliep de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Kortrijk. “Mijn eerste tentoonstelling dateert ondertussen ook al van zo’n dertig jaar geleden. Ik ben al van jongs af aan bezig met het maken van kunst. Ik heb ook heel wat workshops gegeven. Jonge mensen begeesteren, dat is wat ik het leukst vind. Mensen aansporen om iets uit te proberen. Het gaat dan ook niet om het resultaat van je kunst, maar over het proces. De workshops geef ik nu niet meer, maar sinds mijn pensioen heb ik me eigenlijk enkel nog veel meer kunnen focussen op het maken van kunst.”

Borstkanker

Toch zag het er even naar uit dat Chantal haar grote passie had moeten opbergen. Ze kreeg namelijk het harde verdict dat ze borstkanker had en als gevolg van de behandeling kon ze op een gegeven moment zelfs haar penseel niet meer vasthouden en was de motivatie zoek. “Kijk, het is een heel zwaar jaar geweest. Ik vroeg me echt af wat ik dan wel moest doen. Ik ging samen met Bernard wel nog steeds musea bezoeken. Het is door een van de werken van James Ensor dat ik me terug aangespoord voelde om het opnieuw te proberen. Dit en door de goede zorgen op de oncologische afdeling van het Sint-Jozefskliniek in Izegem gaven mij opnieuw de kracht om de draad, weliswaar moeizaam, terug op te nemen. Het resultaat was mijn werk ‘Le Dernier Bal du Rat Mort’, dat ik dus indiende voor de wedstrijd van de Nationale Expo.”

“Ik ben genezen verklaard en prijs me gelukkig dat ik me weer op kunst heb kunnen storten”

Het werk geldt als een ode op het Bal du Rat Mort dat James Ensor in zijn thuishaven in Oostende jaarlijks organiseerde vanaf 1898. De mosterd haalde hij bij het Parijse Cabaret du Rat Mort op Montmartre. “Je ziet ook een dode rat, een kwinkslag naar de naam van het bal. Verder zal ik niet te veel prijsgeven over mogelijke betekenissen. Ik wil net dat de kunst spreekt. De mensen moeten kijken naar mijn werk en er zelf een interpretatie aan geven.”

Cirkel is rond

Voor Chantal Bossuwé is de erkenning door de jury heel betekenisvol. Ze geeft aan vooraf geen rekening gehouden te hebben met een scenario waarin ze een van de laureaten zou worden. Haar man Bernard Wante nuanceert dat: “Ze is altijd veel te bescheiden geweest. Ik had wel het gevoel dat dit werk eruit gepikt kon worden.”

De kunstenares liet haar werk veilen door veilinghuis Bernaerts. De opbrengst zou naar Kom op tegen kanker gaan. Die dag werd er zo’n 24.000 euro binnengehaald, waaraan Bossuwé een behoorlijke bijdrage van 1.100 euro leverde. Dat iemand die heel nauw betrokken is bij Kom op tegen kanker dit werk aankocht, maakt het voor haar enkel nog meer symbolisch. “Voor mij is de cirkel daarmee echt rond. Ik ben genezen verklaard en prijs me gelukkig dat ik me terug op de kunst heb kunnen storten. Ik wil lotgenoten hiermee ook graag een hart onder de riem steken: blijf hoop hebben. Ze kunnen in de medische sector al enorm veel”, besluit ze.

Wil je haar werk zelf eens bezichtigen? Dit kan op www.deroterij.be of in september ben je elke zondag van 14 tot 18 uur in De Roterij welkom voor een expo in het kader van Kunstzomer 2024. Het adres is Watermolenstraat 44, Harelbeke. Haar bekroonde werk ‘Le Dernier Bal du Rat Mort’ kan je trouwens bekijken tijdens de Nationale Expo die loopt tot en met 31 juli in de KBR op de Kunstberg in Brussel.

The post Chantal laat eerste kunstwerk na behandeling veilen voor Kom op tegen Kanker: “Ik wil lotgenoten hoop bieden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Raam ingeslagen bij voorzitster van Vooruit Brugge Christie Herckenrath

Afgelopen nacht werd bij Christie Herckenrath, de voorzitter van Vooruit Brugge, een glazen achterdeur kapot geslagen. De twee vermoedelijke daders vluchten met haar elektrische fiets en via de tracer erop kon de politie hen traceren en oppakken.
The post Raam ingeslagen bij voorzitster van Vooruit Brugge Christie Herckenrath appeared first on KW.be.

Lees meer »