Boek over Metaalbouw Vuylsteke

In juni 1994 viel het doek over het bedrijf Metaalbouw Vuylsteke in Meulebeke. Het eens zo bloeiende metaalbedrijf, dat ooit aan meer dan 350 personen werk verschafte, werd failliet verklaard nadat de overnemers, de familie Schabés, op frauduleuze wijze in drie jaar tijd alle kapitaal van het bedrijf voor andere doeleinden gebruikte. Meteen stonden de nog 320 aanwezige werknemers op straat. Meulebeke kende het ergste sociaal bloedbad in haar geschiedenis.

Voor Frank Develtere, voorzitter van de heemkring Mulenbeca, was dit faillissement van het grootste bedrijf dat Meulebeke ooit kende, na dertig jaar aanleiding tot het schrijven van de geschiedenis ervan. Frank kreeg hiervoor de steun van José Vermaete, Geert Lanssens en van oud-werknemers José Ecarnot en Patrick Wieland.

Het boek verschijnt in september. Het is rijk geïllustreerd, telt 200 bladzijden en is uitgegeven op groot formaat. Talrijke interviews met oud-werknemers zorgen ervoor dat het werk leest als een sneltrein.

Het boek kost 32 euro, maar wie voor 15 augustus intekent, betaalt slechts 27 euro op het rekeningnummer BE98 8601 1000 9193 van Heemkring Mulenbeca. Er is gratis levering in Meulebeke. De voorintekenaars worden met naam en woonplaats vermeld in het boek.

Het boek wordt op zaterdagnamiddag 14 september voorgesteld in de oude werkplaatsen van het bedrijf in de Oude Diksmuidse Boterweg 1. Het boek kan eveneens opgehaald worden tijdens de tentoonstelling die men hieraan koppelt op 14, 15, 21 en 22 september, eveneens in de vroegere werkplaatsen.

Sociale ramp

Auteur Frank Develtere: “Het is nu al dertig jaar geleden dat Metaalbouw Vuylsteke de boeken neerlegde. Het bedrijf was een begrip in Meulebeke en ver daarbuiten. Honderden gezinnen maar ook tientallen plaatselijke neringdoeners, klanten en leveranciers werden door dit faillissement rechtstreeks getroffen. Er ging een schokgolf door de plaatselijke gemeenschap.”

“In het boek licht ik een tip van de sluier op. De oorzaak van deze sociale ramp lag niet bij de familie Vuylsteke, maar bij de familie die drie jaar eerder het bedrijf had overgenomen. Het verhaal van de boerensmidse die uitgroeide tot een internationaal gerespecteerd West-Vlaams bedrijf lees je in 200 spannende bladzijden.”

(LB)

The post Boek over Metaalbouw Vuylsteke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Oud-president Jimmy Carter maakt zeldzame verschijning voor 100ste verjaardag, maar er is ook kritiek: “Waarom wil familie hem zo tonen?”

Oud-president Jimmy Carter is dinsdag 100 jaar geworden en dat vierde hij met familie en vrienden in zijn achtertuin. Hij keek naar een militaire fly-over, die deel uitmaakt van de vele festiviteiten voor zijn verjaardag in zijn woonplaats Plains in Georgia. De Amerikaanse nieuwszender CBS News mocht er exclusief bij zijn.

Lees meer »

Onthaalavond voor nieuwe personeelsleden Scholengroep Sint-Michiel

Het is een traditie dat de nieuwe personeelsleden binnen de Scholengroep Sint-Michiel officieel onthaald worden naar aanleiding van de feestdag Sint-Michiel. De onthaalavond voor de circa 80 nieuwe personeelsleden vond dit jaar plaats in VTI Roeselare. Er werd ook tijd gemaakt voor een groepsfoto. (foto SB)
The post Onthaalavond voor nieuwe personeelsleden Scholengroep Sint-Michiel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Konijn sterft nadat het twee dagen in de vlakke zon moet zitten: parket vordert celstraf voor baasjes na dierenverwaarlozing

Een vrouw die haar konijn in de brandende zon doet zitten, waardoor het sterft. Een man die zijn Mechelse herder uithongert, een andere die vogels de nek omwringt. Deze ‘baasjes’ stonden dinsdag voor de rechter en riskeren effectieve celstraffen. Het openbaar ministerie geeft daarmee een streng signaal in de strijd tegen dierenmishandeling.

Lees meer »

Risico op stormschade aan de kust door rukwinden: nummer 1722 geactiveerd

Het KMI heeft voor vanavond en morgen code geel afgekondigd voor rukwinden aan de kust. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft daarom ook het tijdelijke nummer 1722 geactiveerd voor hulp bij niet-levensbedreigende situaties, zoals storm- en waterschade. Bij mogelijk levensbedreigende situaties kan er gebeld worden naar het noodnummer 112.

Lees meer »

Na succesvolle reeks zomershows kijkt Het Witte Paard uit naar ‘Winter Wonderland’: “Hartverwarmend spektakel in de koudste maanden van het jaar”

Het Witte Paard in Blankenberge bevestigt opnieuw zijn status als het leidende variététheater in Vlaanderen. Meer dan 33.000 bezoekers kwamen kijken naar de twee zomershows ‘Hot Summer Night’ en ‘Jonger dan je denkt’. Zo bevestigt Het Witte Paard zijn groei jaar na jaar.
The post Na succesvolle reeks zomershows kijkt Het Witte Paard uit naar ‘Winter Wonderland’: “Hartverwarmend spektakel

Lees meer »

Retrokoers Guidon Titan valt op verkiezingszondag in Tielt: “Toeschouwers kunnen zeker een ludieke knipoog naar de gemeenteraadsverkiezingen verwachten”

Retrokoers Guidon Titan in Tielt is op 13 oktober aan de negende editie toe. Het klassieke recept – ongeschoren benen, ‘vitessen’ aan de buis en geen klikpedalen – blijft ongewijzigd, terwijl er ook weer een stevige afterparty voorzien wordt in wielerkroeg Carlito. Al belooft het een bijzondere editie te worden, want de koers valt dit jaar op verkiezingszondag.
The

Lees meer »

KIJK. En toen waren ze nog met zes: Bram verlaat ‘Kotmadam Sarafian’

Na een paar moeilijke eerste maanden in ‘Kotmadam Sarafian’ besluit Bram om het kot in Gent te verlaten. Hoewel het voor zijn kotgenoten niet als een verrassing kwam – omdat Bram zich vaak afzijdig hield van de rest – blijven ze het wel jammer vinden. Ook Barbara Sarafian heeft het moeilijk met z’n afscheid. “Het gaat raar zijn, dat weet

Lees meer »

“Negen bezoekers liepen na eerste scène al weg”: nieuwe horrorfilm zo schokkend dat kijkers braken en paniekaanval krijgen

De afgelopen jaren hebben de twee ‘Terrifier’-films zich bewezen als de meest bloederige films in de bioscoop. ‘Terrifier 2′ zorgde in 2022 zelfs voor zoveel schrik dat bioscoopbezoekers flauwvielen of ziek naar buiten renden. Het leek een onmogelijke opgave voor ‘Terrifier 3′ om dat te overtreffen, maar de makers bewijzen het tegendeel. “Al in de eerste tien minuten liepen negen

Lees meer »